CATL start productie accucellen in Thuringen

CATL productie accucellen in Thuringen (CATT)

Er worden in Duitsland heel wat elektrische auto’s gebouwd en dat aantal groeit explosief. Er komen de komende jaren ook een aantal Duitse accufabrieken maar de meeste accu’s komen nog uit China. De grote Chinese accuproducent CATL startte vorige week met de productie van accucellen in een nieuwe accufabriek in Duitsland.

Accucellen straks uit Thüringen

Door de accu’s voor elektrische auto’s ook in Duitsland te gaan maken, voorkomt CATL dat het accucellen voor de Duitse te produceren elektrische auto’s per schip vanuit China moet vervoeren. Met de nieuwe fabriek in Arnstadt in de deelstaat Thüringen produceert de Chinese accugigant CATL zijn accucellen centraal in het hart van de Duitse automobielindustrie.

De Duitse CATL-fabriek heet Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH (CATT). Dit bedrijf werd in 2018 opgericht toen CATL en de deelstaatregering van Thüringen een overeenkomst voor het opzetten voor een productiefaciliteit voor accu’s tekenden. De bouw van de fabriek in Thüringen begon vervolgens in 2019. In 2021 begon men in Arnstadt met de productie van de eerste accumodules. Daarvoor gebruikte men nog in China geproduceerde accucellen. Maar die accucellen komen straks ook uit Thüringen. Vorige week werd de eerste productielijn officieel in gebruik genomen.

Matthias Zentgraf, voorzitter van CATL Europe: “De start van de productie bewijst dat we onze belofte aan onze klanten als betrouwbare partner van de industrie zijn nagekomen, en we blijven ons inzetten voor Europa’s e-mobiliteitstransitie, zelfs onder zeer uitdagende omstandigheden zoals de pandemie. We werken hard aan het opvoeren van de productie naar volledige capaciteit, wat onze topprioriteit is voor het komende jaar.”

Zentgraf vertelde dat men in de nieuwe fabriek jaarlijks 30 miljoen accucellen wil produceren. Dat moet genoeg zijn voor 185.000 tot 350.000 elektrische auto’s. De vergunning behelst een initiële productiecapaciteit van 8 GWh per jaar. CATL wil eind dit jaar in totaal zes productielijnen operationeel hebben, hopende dat men tegen juni een vergunning voor een capaciteit van 24 GWh krijgt.

Nieuw soort samenwerking

Bij de opening van de nieuwe fabriek was er ook bezorgdheid en onenigheid over de toekomstige China-strategie van de federale regering en de EU. Zentgraf hoopt dat dit “slechts een tijdelijk verschijnsel” is. Wolfgang Tiefensee, de Thüringse minister van Economie, vertelt dat het CATL-project een nieuw soort samenwerking is: “De Chinezen brengen hun technologie naar Europa”.

CATL wordt beschouwd als een van de grootste accu(cel)producenten ter wereld. Met de nieuwe fabriek in Duitsland bouwde CATL zijn voorsprong op het gebied van accuproductie verder uit. Duitse autofabrikanten investeren miljarden in eigen grootschalige productiefaciliteiten voor accu’s maar die zijn nog lang niet operationeel.

Gigantisch complex

De omvang van de nieuwe fabriek is enorm. CATL beschikt bij Arnstadt over een terrein van zo’n 70 hectare. Alleen al de hal voor de eerste productielijn voor accucellen is ongeveer een halve kilometer lang. Uiteraard staat het dak vol met zonnepanelen om de accucellen zo klimaatneutraal mogelijk te produceren. Volgens Zentgraf zullen er de komende maanden nog vijf volgen.

Er werden alleen al uit China zo’n 400 deskundigen ingevlogen om de fabriek op te starten. Er zijn nu ook al ongeveer 600 Duitse medewerkers aan de slag. Tegen het einde van het jaar moeten er 1800 tot 2000 arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. De zoektocht naar personeel is in volle gang.

Bodo Ramelow, minister-president van Thüringen: “We hebben hier een gigafabriek zoals we die in heel West-Europa nog niet gezien hebben”. Zentgraf: “Dit wordt de eerste grootschalige celproductie in West-Europa.”

Niet ver van de fabriek gaat men ook een onderzoekscentrum voor accu’s oprichten waar “gezamenlijk onderzoek” wordt gedaan.

In Hongarije komt een nog veel grotere accufabriek

CATL heeft plannen om ook een fabriek in Hongarije te bouwen. Die wordt nog groter en vergt een investering van 7,34 miljard euro. Deze zou een capaciteit van 100 GWh krijgen, goed voor de accu’s van 550.000 tot 1.100.000 elektrische auto’s. Dit zou wel eens de grootste productiefaciliteit van accucellen van Europa kunnen worden. De bouw begint volgens Zentgraf in de tweede helft van dit jaar en de fabriek moet binnen twee tot drie jaar in bedrijf worden genomen.

Vorig artikelTotalEnergies en Air Liquide willen honderd waterstoftankstations voor vrachtwagens bouwen
Volgend artikelMet de X zet Zeekr veel meer dan alleen een kruisje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in