Dashaway caravan trekken elektrische auto

Caravan trekken met de elektrische auto? Misschien is de Dashaway dé oplossing!

Een caravan trekken? Het kan bij steeds meer elektrische auto’s. Maar het kost je vanwege de extra luchtweerstand wel een flink stuk van je rijbereik. Je zult onderweg vaker de (snel)laadpaal moeten bezoeken, waarbij de caravan achter de auto een extra handicap is. De Engelse “Dashaway e-Caravan” kan een oplossing zijn.

Minder luchtweerstand kost minder energie

De “Dashaway e-Caravan” is naar eigen zeggen speciaal ontworpen om te worden getrokken door elektrische auto’s. Hij is met een maximaal toelaatbare massa van 720 kilo niet alleen erg licht, hij heeft ook veel minder luchtweerstand dan een normale caravan.

Hierdoor heb je veel minder energie nodig om de 80 à 90 kilometer per uur die met een caravan gangbaar is, te rijden. Hierbij zal ook de snelheid die je rijdt, van grote invloed zijn. De energie die er door de luchtweerstand verloren gaat, neemt kwadratisch met de snelheid toe. Een 10 procent hogere snelheid kost dus 21 procent (1,1 x 1,1) meer energie.

Hoeveel extra energie het trekken van zo’n kleine caravan daadwerkelijk kost, dat gaan we graag een keer in de praktijk testen. Helaas is de caravan nog niet in Nederland verkrijgbaar, zodat we het bij de fabrikant hebben nagevraagd.

Dashaway caravan elektrische auto

Future-proof caravanning

De 1,80 meter hoge Dashaway caravan is een ontwikkeling van Wheelhome, een klein familiebedrijf uit Brentwood (Essex). Dit bedrijfje heeft de Dashaway ontworpen voor “Future-proof caravanning”’. Men wil met dit ontwerp voldoen aan de uitdagingen en eisen van de toekomstige voertuigen. Dashaway kan vanwege het lage gewicht en geringe luchtweerstand uiteraard door vrijwel elke auto worden getrokken. De nadruk licht toch echter op elektrische auto’s.

Volledig ‘gasloos’

Bovendien heeft men ook de inbouwapparatuur van de caravan aangepast aan “Future-proof caravanning”. De Dashaway is geheel gasloos. Koken doe je op een eenvoudig inductiekookplaatje en met de magnetron, ook de verwarming is elektrisch. Dat heeft uiteraard wel wat gevolgen voor wildkamperen waar je onafhankelijk van de voorzieningen wilt zijn. Maar dat is iets wat bij caravans amper voorkomt. Wel kun je een beroep doen op de on-board Li-Ion accu en een flink zonnepaneel.

Compact, gestroomlijnd en lichtgewicht

Dankzij de compacte afmetingen en goede stroomlijn zal het trekken van deze caravan dus een stuk minder energie kosten. Door de gestroomlijnde bouw en compacte afmetingen doet de Dashaway ook een beetje aan een boedelbak denken. Daarom is de term “camping trailer”, die in Amerika en Australië gebruikt wordt, misschien ook beter op zijn plaats. Die compacte bouwwijze is mogelijk doordat de Dashaway zowel een pop-up dak als een slide-out heeft. De slide-out bevat een deel van het bed en de koelkast.

Bedden

Zoals gebruikelijk in een camper of caravan is het bed qua afmetingen een beetje behelpen: 195 x 133 cm. Wie liever twee eenpersoonsbedden heeft: ook dat behoort tot de mogelijkheden. Einzelgangers kunnen de Dashaway ook met één eenpersoonsbed bestellen. Slim detail: je kunt het bed in een paar tellen ombouwen naar loungebank. Verder bevindt zich voorin de caravan een redelijk goed uitgerust keukenblok. Voor een aparte was/toiletruimte is geen plaats in de compacte Dashaway caravan. Wie ‘moet’, zal gebruik moeten maken van een los chemisch toilet of met de WC-rol onder de arm naar het toiletgebouw moeten.  Verder kun je de leefruimte flink vergroten door een voortent te gebruiken.

caravan trekken elektrische auto

De Golf op de foto’s is een plug-in hybride. De volledig elektrische Golf mag geen caravan trekken.

Actieradius ongeveer 28% minder

Dat hebben we bij de producent nagevraagd en we kregen een uitgebreid antwoord van Stephen Wheeler, eigenaar van WheelHome. Hij is zelf vorig jaar op pad geweest met de Dashaway en zijn Golf PHEV. Hiervan werd de actieradius in elektrische modus met ongeveer 28% procent verminderd.

Stephen heeft nu een Tesla Model 3 Long Range met ‘Acceleration Boost’ optie. Maar hij kan daar de Dashaway helaas niet meer mee testen. Het enige exemplaar daarvan is namelijk verkocht aan een klant die een I-Pace heeft. Die meldt dat hij een actieradius van ruim 250 kilometer met de caravan haalt.

Verder heeft Stephen een boedelbak met vergelijkbare afmetingen achter zijn Model 3 gehangen. Die boedelbak was weliswaar wat lichter maar was totaal niet gestroomlijnd. Daarmee haalde hij een actieradius van ongeveer 350 kilometer bij een snelheid van ruim 95 km/uur.

Al met al verwacht Stephen Wheeler dat de Dashaway caravan de actieradius van een EV ongeveer 28% reduceert. Binnenkort wordt er nieuwe Dashaway gebouwd, dan krijgen we concretere informatie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven