Canyon Future Mobility Concept

Canyon’s Future Mobility Concept is combinatie van auto en e-bike

De Duitse fietsenfabrikant Canyon ontwikkelde in samenwerking met de Technische Universiteit van Aken een interessant concept. Het betreft een combinatie van een auto en een e-bike gepresenteerd. Het moet een perspectief bieden op een mogelijk toekomstig milieuvriendelijk stadsvoertuig.

Het Future Mobility Concept lijkt meer op een auto dan op een fiets, maar het functioneert grotendeels wél als een fiets. Je moet namelijk trappen en, net als bij veel ligfietsen, bevindt het stuur zich ook onder de zitting. En, net zoals bij een e-bike, is er ook trapondersteuning zodat je niet al het werk zelf hoeft te doen.

Volgens Canyon is een bereik van 150 kilometer volgens de WLTP-norm (dat zel wel de City-norm zijn) mogelijk bij een maximumsnelheid van 60 km/u. De elektromotor verbruikt dan ongeveer 2000 Wh. Het bereik kan men volgens Canyon ook “gemakkelijk verdubbelen”.

“Revolutionair alternatief”

In het persbericht schrijft Canyon dat het ‘Future Mobility Concept “een revolutionair alternatief is voor de auto en de fiets. Het combineert een laag gewicht en een op de e-bike geïnspireerd ontwerp met de stabiliteit van vier wielen en bescherming onder alle weersomstandigheden. Het is een nieuwe aanpak en een beslissende stap om de fietstechniek weer meer ruimte te geven op onze wegen.”

 

Het ultieme voertuig voor woon-werkverkeer?

Het Future Mobility Concept is zo ontworpen dat er over fietspaden of de weg kan worden gereden. Het moet de voordelen van de auto en de e-bike combineren. Op die manier is het het “ultieme voertuig voor het dagelijkse woon-werkverkeer”. Het voertuig is volgens de ontwikkelaars snel en stabiel genoeg voor het wegverkeer, maar toch licht en wendbaar genoeg voor het fietspad als je langs de volgende file wilt komen.”

Weerbestendig

Om het Future Mobility Concept volledig weerbestendig te maken, hebben de ontwerpers en ingenieurs een afsluitbaar passagierscompartiment gecreëerd, omgeven door een “panorama-capsule”. Deze laatste kan op twee rails naar voren worden geschoven om de cockpit te openen. Achter de chauffeur biedt de capsule ruimte voor een kind, boodschappen of wat bagage.

Nog slechts een concept

Canyon heeft momenteel nog geen officiële plannen voor een serieproductie van het Future Mobility Concept. “Op dit moment is het een vooruitzicht, een visie die de kans biedt om een beslissende bijdrage te leveren aan een verantwoorde, duurzame en gezonde levensstijl”, zegt Canyon.

1 Commentaar

 • CouchCowBwoi| 11/09/2020 bij 11:29 (Bewerk)

  Dit soort initiatieven en ontwikkelingen vind ik echt tof… Is het ook gewoon de hoogste tijd voor.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven