Canoo EV MPV

Canoo legt zich weer toe op eigen voertuigen

Nu de Californische EV-startup afziet van pogingen om zijn elektrische voertuigtechnologie aan andere autofabrikanten te verkopen, lijkt de deal tussen Canoo en Hyundai van de baan te zijn. Volgens de laatste informatie gaat Canoo toch weer zelf elektrische voertuigen bouwen en verkopen.

Dit meldde Tony Aquila, de nieuwe voorzitter van Canoo, afgelopen maandag tijdens Canoo’s eerste contact als beursgenoteerde onderneming met de aandeelhouders. Opvallend was dat Canoo’s CEO afwezig was. Ook kondigde het bedrijf eerder op de dag aan dat de CFO ontslag had genomen. En zo vertrekt er weer een belangrijke topman bij Canoo, enkele weken na het vertrek van het hoofd van de bedrijfsstrategie.

Hyundai

Februari vorig jaar kondigde Canoo een deal met Hyundai aan. Het was de bedoeling dat zowel Hyundai als Kia voertuigen zouden gaan bouwen op het elektrische voertuigplatform van Canoo. Dit werd uiteraard gezien als een belangrijke blijk van vertrouwen in de slechts twee jaar oude startup. Canoo noemde het dan ook een “belangrijk partnerschap.” Hyundai heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar. Canoo reageerde niet verder dan de uitspraken van Aquila.

Overname

Aquila nam Canoo vorig jaar over, als onderdeel van de fusie van de startup met een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) in 2020. Dit leverde het bedrijf zo’n 600 miljoen dollar op. Maandag vertelde Aquila dat de raad van bestuur van Canoo heeft besloten om minder de focus te leggen op de ‘engineering services’.

Engineering services

Dit was het geplande onderdeel van Canoo dat de technologie van de startup aan grotere bedrijven moest laten leveren. Volgens het Amerikaanse magazine The Verge zou de technologie van Canoo op een gegeven moment zelfs de interesse van Apple hebben getrokken. In de documenten die zowel voor als na de fusie zijn ingediend bij de Securities and Exchange Commission, zei Canoo dat er voor zijn geplande engineering services “een significante markt zou zijn onder OEM’s die de expertise missen om tijdig een elektrische aandrijflijn te ontwikkelen”.

De startup beweerde toen ook dat dit soort partnerschappen een “bewijs van validatie voor onze technologie en het talent van ons team” zijn, evenals “extra bronnen van inkomsten en commerciële kansen op lange termijn”. Canoo zei in gesprek te zijn met een aantal andere partners. Het bedrijf verwachtte “te zijner tijd in een positie te zijn om veel meer partnerschappen aan te kondigen”.

Koerswijziging

Maar op maandag zei Aquila dat Canoo zich nu dus meer zal richten op het maken en verkopen van zijn eigen voertuigen. Canoo heeft tot nu toe een bestelwagen, een pick-up en een personenbusje aangekondigd. Deze staan allemaal op hetzelfde platform. Verder zal Canoo ook afstappen van het idee om zijn elektrische bestelwagen via een abonnementsmodel te verkopen. Dat was het oorspronkelijke idee toen de startup in 2018 werd opgericht. Men gaat de focus nu meer richten op de verkoop aan wagenparkbeheerders en bedrijven. Hier sprak Aquila al eerder over, maar afgelopen maandag werd pas duidelijk dat hij de focus echt anders wil gaan leggen.

Intellectuele eigendom

Er is volgens Aquila veel vraag naar de drie aangekondigde voertuigen. Aquila geeft er de voorkeur aan om die eerst op de markt te brengen en de technologische partnerships ondertussen op een laag pitje te zetten. Hij is ervan overtuigd dat dit zal zorgen voor een gezondere business met minder risico. Aquila zei dat hij gelooft dat de nieuwe focus het bedrijf zal helpen de eigen intellectuele eigendom te beschermen. Ook zei hij dat de oorspronkelijke deal met Hyundai geen rekening hield met de waarde van die intellectuele eigendom.

Kritiek

Verder uitte Aquila kritiek op de uitlatingen van onder anderen voormalig CEO Stefan Krause. Volgens Aquila waren de vorige leidinggevenden “een beetje agressiever” dan hij zou zijn geweest met sommige van hun publieke verklaringen, en dat het praten over potentiële partnerschappen “aanmatigend” was. Aquila, die voor de SPAC-fusie al 35 miljoen in Canoo investeerder, zou zelf veel terughoudender zijn geweest met wat hij naar buiten zou brengen. “Je moet voorzichtig zijn met uitspraken die je doet”, vertelde hij, “ik denk dat het een beetje voorbarig was”.

Leiding

Sommige van die leidinggevenden zijn nu dus weg, zoals medeoprichter en voormalig CEO Stefan Krause. Er zijn nog andere leidinggevende maar die waren er maandag ook niet bij. Op de vraag of Krause’s vervanger, Canoo mede-oprichter Ulrich Kranz, nog steeds CEO was werd dat door Aquila bevestigd. Maar The Verge wist eind vorig jaar te melden dat contract van Kranz onlangs was gewijzigd en dat niet meer in de raad van bestuur van Canoo zit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven