Getest: de BYD Han – veelbelovend

Onlangs zag je op dit platform de eerste review van de BYD Atto 3. Een interessante nieuwkomer. Nu is het de beurt aan de Han, een dikke sportsedan, met ruim 500 pk en een verrassend fraaie afwerking.

Voorproefje

Om een degelijke indruk op te doen van een nieuw model, is het fijn om als autojournalist minimaal een halve dag te rijden. Liefst op een beetje gevarieerde route. Deze Han kreeg zijn Nederlandse mediadebuut op Vliegveld Valkenburg. Een kilometer of twintig konden we er mee rijden, op dat afgesloten terrein. Voor een totale review moeten jullie dus nog een tijdje wachten.

Ergens vóór het einde van het jaar staat deze Han in de BYD-showroom. Hoeveel van dergelijke outlets in Nederland komen, moet blijken. De Louwman Group, bekend van onder meer Toyota-import, zal de verdeling hier ter hand nemen. Digitale aanschaf behoort uiteraard tot de mogelijkheden voor de consument. Maar de organisatie zal ook voorzien in fysieke verkooppunten.

BYD Han

Sportsedan

De Han is een sportsedan van 4,96 meter lang, met elegante gestrekte lijnen. In China zit de Han al zo’n twee jaar in het BYD-verkoopprogramma, zowel een volledige elektrische variant als ook een versie met een plug-in aandrijflijn. Elke BYD in Nederland is volledig elektrisch. Veel specs wil BYD voorlopig niet kwijt. Wel weten we dat de Han in 3,9 seconden naar 100 km/h knalt, simpelweg omdat op de achterklep, onder de volledig uitgeschreven naam Build Your Dreams (BYD) de toevoeging 3.9s staat. Grappig bedacht, maar de kans dat de Europese versies ook voorzien zijn van de typering ‘3.9s’ lijkt klein.

Blade battery

BYD is reuzetrots op hun eigen Blade Battery, die de energieopslag verzorgt in de Atto 3 en ook in de Han en de Tang. De Tang is de SUV-variant van de Han. Van de Tang volgt volgende week een artikel en een video. De accu in de Han meet zo’n 77 kWh, waarmee een realistische actieradius van ongeveer 400 kilometer mogelijk moet zijn – niet grensverleggend riant. Zodra de specificaties van de BYD Han definitief zijn, melden wij deze op e-drivers.com, en zodra we een echte roadtest kunnen ondernemen, zien jullie dit hier.

BYD Han

Puike kwaliteit

Opvallend is de puike bouwkwaliteit van de Han. Alles steekt bijzonder degelijk in elkaar. De materialen doen niks onder voor die in premium merken uit Europa doorgaans worden gebruikt. Grappig detail is het kantelbare display, dat zowel rechtop als liggend afleesbaar is. BYD heeft niet gekozen voor een dashboard dat volledig uit schermen bestaat; het is meer een goede mix tussen een traditioneel interieur en dat van een Tesla. De binnenruimte is passend bij het formaat van de auto. Achterin heb je zeeën van beenruimte. In de versie die wij reden zat een scherm tussen de achter stoelen waarmee het display voorin kan worden bediend.

BYD Han

Met een vermogen van 517 pk weet de elektrische, integrale aandrijflijn serieus gang te brengen in de sportsedan. De gehele lijn voelt soepel aan. BYD ontwikkelt vrijwel alles zelf, of heeft de toeleveranciersketen van componenten in eigen handen. Dat zorgt voor relatief korte levertijden, en waarschijnlijk in concurrerende prijzen. Gek is wel dat BYD blijkbaar weinig ziet in de eigen ontwikkeling van remmen. Onder zowel de Tang als de Han zit (ingekochte) ‘remmerij’ van Brembo, hetgeen volgens opgave een spectaculaire stop van 100 km/h naar nul in iets minder dan 37 meter moet opleveren.

Hoewel BYD spreekt van een sportsedan, ervaarden wij tijdens de korte testrit een fijne dosis comfort, terwijl de bodyroll netjes onder controle blijft. Vanwege de zware accu’s is dat bij sommige EV’s nogal eens anders.

BYD Han

Interessant genoeg?

De vraag rest voorlopig; is deze BYD Han interessant genoeg om te kunnen concurreren met Europese elektrische auto’s en met Tesla? Dat hangt geheel af van de prijs en van de definitieve specificaties, die binnenkort bekend raken. Aan het merk BYD ligt het niet. Met een afzet in juli van 160.000 auto’s met een plug-in of elektrische aandrijflijn is dit niet zomaar een nieuwe speler. Ja, in Nederland wel, maar met een organisatie als Louwman op de achtergrond kun je gerust van degelijkheid spreken. En met een omzet van 32 miljard dollar in 2021 heeft BYD momenteel de omvang van ongeveer de helft van de Volkswagen Group. Veelbelovend dus.

 

Tekst: Werner Budding

 

Vorig artikelFord Pro maak de specificaties van de nieuwe E-Transit Custom bekend
Volgend artikelDe Avenger wordt de eerste elektrische Jeep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in