BYD en elektrische motorfietsen

BYD kennen we natuurlijk als fabrikant van betaalbare elektrische auto’s, zoals bijvoorbeeld de BYD Seal U en de BYD Dolphin. Van origine is het echter een fabrikant van accu’s en dit is waar de samenwerking met een motorfietsfabrikant om de hoek komt kijken.

Ampersand

Sinds de oprichting in 2016 heeft Ampersand flinke stappen gezet. Op dit moment heeft het de grootste vloot aan elektrische motorfietsen in Oost-Afrika. Daarbij heeft het Afrikaanse al 300 werknemers en is het vertegenwoordigd in Rwanda en Kenia. Tegen het einde van het jaar hoop Ampersand meer dan 10.000 elektrische motorfietsen te hebben verkocht. Gezien het gebruik van de motorfietsen overigens geen onhaalbare doelstelling. Deze elektrische motorfietsen worden namelijk ingezet als taxi. Klinkt misschien vreemd, maar in Afrika rijden miljoenen motorfietsen die ingezet worden voor dit doel. Volgens Ampersand biedt een elektrische motortaxi naast een schoner milieu ook een ander groot voordeel; het inkomen van de taxichauffeurs stijgt met maar liefst 50 procent als zij kiezen voor een elektrische motor.

BYD accu

Ampersand en BYD hebben bekendgemaakt dat BYD 40.000 accu’s zal leveren voor het einde van 2026. De keuze voor BYD komt volgens Ampersand met name doordat de accu’s van BYD veiliger zijn en door de chemische samenstelling ook een langere levensduur hebben dan de concurrentie. Daarnaast zijn de accu’s dusdanig gemaakt dat deze eenvoudig uitwisselbaar zijn bij een accuwisselstation. Zoals bijvoorbeeld Nio in Europa probeert uit te rollen voor auto’s. Op deze manier kunnen de motortaxi’s de hele dag doorrijden zonder te hoeven wachten voor het opladen.

Wie nu overigens denkt dat BYD en Ampersand de eerste zijn die accuwisselstations voor motorfietsen in het leven roepen, heeft het mis. Grote motorfietsfabrikanten als Honda en Yamaha werken al enkele jaren samen aan een standaardisatie van accu’s om deze te kunnen wisselen bij stations.

Een project dat in Europa overigens lastig voet aan de grond krijgt en het dus maar de vraag is in hoeverre BYD daadwerkelijk de motorfietswereld instapt. Toch is het zeker een interessante deal, aangezien BYD op deze manier steeds verder diens imperium uitbreidt. Zoals de aangekondigde samenwerking met Ford en General Motors, waar het ook de accu’s aan zal leveren. Niet voor niets is BYD dan ook één van de grootste fabrikanten van elektrische auto’s, via allerlei samenwerking probeert het Chinese merk ook als accufabrikant een nog grotere rol te spelen.

Tekst: Arjan Hordijk

Vorig artikelGrote over-the-air update Mercedes, ook voor EQ-modellen
Volgend artikelDuurtest Hyundai KONA Electric (2024): drie maanden op de proef

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in