Dat de Chinezen het kopiëren nog niet zijn verleerd, laat de Atto 3 goed zien. Maar dat diezelfde Chinezen inmiddels in staat zijn om de bouwkwaliteit van hun modellen op Europees niveau te brengen en de technische innovaties voorbij dat niveau te brengen, maakt de slagingskans van deze producten zeer kansrijk.
Kennismaking
Als podium voor de eerste kennismaking van de BYD-producten is vliegveld Valkenburg uitgekozen. Een van de drie vliegvelden (naast Ypenburg en Ockenburg) die de Haagse residentie in vervlogen onzekere tijden moesten beschermen. Die onzekere tijden komen er nu aan voor de Europese auto-industrie. Want waar sommigen misschien nog denken dat Europa het middelpunt van de technische automobiel innovatie is, worden we links en rechts voorbijgestoken door tal van nieuwe merken uit China. Waarvan Nio, Xpeng en BYD vooralsnog de bekendste zijn. De productlancering van BYD toont wederom aan dat de Europese auto-industrie of moet gaan samenwerken met de Chinese auto-partijen, vooropgesteld dat ze dat nog niet doen, of er moet in Europees verband een flinke vuist worden gemaakt. Al was het maar met betrekking tot regelgeving en ondersteuning.
Kwaliteit is prima
Hoewel de testrit betrekkelijk kort was, werd duidelijk dat de bouwkwaliteit en de materialen die BYD gebruikt, van meer dan goed niveau zijn. De gehele indruk van de dashboard-inrichting, kleuren, iconen en vormen houden bij de grotere modellen van BYD het midden tussen een Amerikaanse en Aziatische sfeer. Deze Atto 3, de benaming staat voor snelheid, heeft een meer frivole inrichting. Grappig vormgegeven deuropeners, rode bedrading in de deuren die spullen in de deurvakken moet houden, een vliegtuighendel-achtige keuzeknop van de transmissie en een gek gevormde klimaatcontrole. Jeugdig allemaal. Net even wat vrolijker dan de inrichting van de Volkswagen ID.3.
Iets groter dan ID.3
Die ID.3 is precies de auto waar deze Atto 3 diverse stylingskenmerken van heeft overgenomen. Kijk eens naar het deel in de carrosserie achter de achterportieren. Dit is in grijs kunststof verpakt, zoals ook de ID.3 kenmerkt. De koplampunits komen overeen met die van de ID-reeks, binnenin achter het stuur, dat min of meer gelijke knoppen heeft als de ID.3 en ID.4, een klein display; inderdaad, precies zoals in de ID. Qua bewegingsruimte steekt de Atto 3 de ID.3 naar de kroon, met dank aan riantere buitenmaten.
Specificaties en prijs
Veel specificaties maakt BYD vooralsnog niet bekend. Onder meer de prijs blijft onder de pet. Als het Nederlandse Louwman, dat de verdeling hier ter hand neemt, de vanafprijs onder de 35 mille weet te houden, dan ontstaat er een serieuze uitdaging voor diverse automerken die soortgelijke EV’s in het programma hebben. De Atto 3 rijdt volwassen, voelt wat minder zwaar aan dan de ID.3, hetgeen te maken heeft met de relatief lichte Blade Battery, van 60 kWh, die de 3 aan een rijbereik helpt (WLTP) van zo’n 400 kilometer. Ruimte, uitrusting en afwerking zijn meer dan op orde. Op 3-fase komt de Atto 3 aan 11 kW, aan DC tot maximaal 88 kW.
Dat laatste is geen wereldse score, ware het dat we voorlopig niet weten of de Atto 3 deze maximale score langdurig behoudt. De laadmogelijkheden zullen wellicht veranderen. De zogenaamde 8-in-1 motor die door BYD is ontwikkeld, met de dynamo, elektromotor, centrale computer en onder meer de onboard lader geïntegreerd, is voorbereid op een 800 Volt laadsysteem, zoals we kennen van onder andere Porsche, Kia en Hyundai.
Elke BYD Atto 3 is uitgerust met een enorm display, dat zich eenvoudig laat bedienen en per druk op de knop kan draaien; van een rechtopstaand display tot een liggend scherm, net wat je voorkeur heeft. Standaard levert BYD de Atto 3 met een warmtepomp, die bij de Blade Battery minder noodzakelijk is dan bij een conventionele (van kobalt voorziene) batterij, omdat de Blade minder hard zou opwarmen.
Interessante nieuwkomer
We kunnen gerust stellen dat de nieuwe modellen van BYD bepaald geen eendagsvliegen zijn. Weliswaar is de Atto 3 in een relatief korte tijd ontwikkeld en heeft de designafdeling overduidelijk een Volkswagen ID.3 in de studio als showmodel gehad. Neemt niet weg dat deze midsize EV-crossover een interessante nieuwkomer is. Vergeet even het begrip merkhistorie en merkimago, dat vind je niet terug bij BYD. En in welke vorm een dealernetwerk ontstaat, moet nog blijken. Zoals ook service-intervallen en garantievoorwaarden allesbehalve duidelijk zijn – in Australië is discussie ontstaan omdat de service-intervallen bepaald niet gunstig waren en er zodoende afbestellingen werden genoteerd. Nu die prijs nog. BYD maakt deze in september bekend.
Tekst: Werner Budding