Busje komt zo. Maar dan wel uit de 3D-printer

lichtgewicht elektrisch bestelbusje van Helixx

Het Britse bedrijf Helixx Industries Ltd introduceert een nieuw lichtgewicht elektrisch bestelbusje. Wat dit voertuig uniek maakt, zijn de 3D-geprinte componenten die een belangrijk deel van de structuur van het busje vormen. Bovendien is het busje modulair opgebouwd, zodat het een keur aan carrosserievarianten mogelijk maakt.

Helixx Industries

Helixx Industries Ltd is opgericht door de Britse ondernemer Steve Pegg. Het bedrijf heeft als missie om een significante speler te worden in de markt voor lichte stedelijke elektrische voertuigen. Met de lancering van dit nieuwe bestelbusje zet Helixx een belangrijke stap in die richting.

Steve Pegg: “Als ingenieurs en ontwerpers waren we vastbesloten om nooit uit het oog te verliezen hoe en waar Helixx-voertuigen geproduceerd zullen worden. We deprogrammeerden onze denkwijze weg van conventionele ontwerpprincipes om de complexiteit van bestaande productiesystemen uit te dagen. We ontwikkelden dit demonstratievoertuig om de wereldwijde herhaalbaarheid van onze digital-first benadering te bewijzen en te stresstesten.”

Compact en licht

Het elektrische bestelbusje heeft een lengte van 4,2 meter, een breedte van 1,8 meter en biedt een laadruimte van 3,5 kubieke meter. Het voertuig weegt 900 kilogram en heeft een laadvermogen van 600 kilogram.

Het busje is dus klein en licht. Evengoed zou het een snelheid van 100 km/u kunnen halen en zou er een actieradius van zo’n 200 kilometer mee mogelijk zijn. Het exterieur van het busje is gemaakt van gerecycled plastic, terwijl het chassis van aluminium is.

Verder heeft de achterdeur een breedte van 110 cm en heeft de laadbak een lengte van 140 cm, waardoor het busje geschikt is voor de meest gebruikte pallets.

lichtgewicht elektrisch bestelbusje van Helixx

Modulair ontwerp

Een ander opvallend kenmerk van dit voertuig is het modulaire ontwerp. Het bestaat uit slechts vijf belangrijke structurele componenten die met behulp van kliksystemen en lijm kunnen worden geassembleerd. Dit maakt het productieproces niet alleen efficiënter maar ook aanzienlijk kosteneffectiever.

Productie via 3D-printer in wereldwijde hubs

Het gebruik van 3D-printtechnologie is een andere innovatieve stap van Helixx. Naast het gebruik van 3D-printtechnologie heeft Helixx Industries Ltd een innovatieve benadering van het productieproces. Het bedrijf maakt gebruik van modulaire microfabrieken, genaamd Helixx Mobility Hubs.

Deze hubs zijn ontworpen om snel en efficiënt voertuigen te produceren, waardoor de time-to-market aanzienlijk wordt verkort. De eerste van deze fabrieken zal naar verwachting binnen een jaar operationeel zijn en zal dienen als een model voor toekomstige uitbreidingen.

Pegg: ” Het voertuig geeft visueel weer wat gelicentieerde Helixx Mobility Hubs kunnen produceren in slechts 180 dagen vanaf het eerste onderzoek op locatie tot het moment dat de voertuigen de straat op rollen en abonnees toegang bieden vanaf USD 0,25 per uur. Ons demonstratievoertuig zal ons nu in staat stellen om onze klantenbetrokkenheid te vergroten en waardevolle feedback uit de markt te krijgen.”

Centrale bestuurderspositie

Het interieur van het busje is minimalistisch van ontwerp, met een multifunctioneel touchscreen. Opmerkelijk is de centrale positie van de bestuurder, wat het rijden in stedelijke omgevingen vergemakkelijkt.

lichtgewicht elektrisch bestelbusje van Helixx

Eerst in het VK

Helixx heeft plannen om de productie eerst in het Verenigd Koninkrijk op te starten en de initiële focus van Helixx ligt dus op de Britse markt. Maar het bedrijf heeft al plannen voor internationale uitbreiding. De strategie omvat het betreden van markten in Zuidoost-Azië, India, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. Deze geografische diversiteit is een belangrijk onderdeel van de langetermijnvisie van het bedrijf, die gericht is op het aanbieden van duurzame en efficiënte transportoplossingen op wereldwijde schaal.

Kosten

Hoewel de exacte kosten van productie en eigendom nog niet zijn vrijgegeven, is bekend dat Helixx een abonnementsmodel overweegt. Dit abonnementsmodel is bedoeld om de toegankelijkheid van het voertuig te vergroten. Met dit model zouden gebruikers in staat zijn om het voertuig per uur te huren, waardoor de initiële kosten voor de gebruiker aanzienlijk worden verlaagd. Hoewel de exacte prijsstelling nog niet is bevestigd, is het duidelijk dat Helixx streeft naar een kosteneffectieve oplossing die een breed scala aan gebruikers aanspreekt.

Partners

Voor de elektronische systemen van het voertuig is Helixx een samenwerking aangegaan met Siemens. De focus ligt hierbij op parkbeheer en logistiek, wat het busje bijzonder geschikt maakt voor stedelijke distributie.

Baanbrekend

We kunnen niet anders zeggen dan dat het nieuwe elektrische bestelbusje van Helixx Industries Ltd een baanbrekend voertuig is. En reken maar dat dit de potentie heeft om de markt voor lichte stedelijke elektrische voertuigen te transformeren. Het modulaire ontwerp, de duurzame materialen en het innovatieve productieproces kunnen ervoor zorgen dat Helixx net als XBUS een belangrijke stap kan zetten in de richting van een duurzamere en efficiëntere toekomst voor het stedelijk vervoer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in