Bugatti-Rimac

Bugatti straks onderdeel van joint venture van Porsche en Rimac

Porsche en Rimac zijn overeengekomen eind dit jaar een joint venture op te richten die de naam Bugatti-Rimac zal dragen. Rimac krijgt 55 procent van de aandelen, Porsche, dat een aandeel van 24 procent in Rimac heeft, krijgt 45 procent van de aandelen in Bugatti-Rimac bezitten.

Overdracht

Bugatti is nu nog eigendom van de Volkswagen Groep, die het bedrijf in de joint venture zal onderbrengen en de aandelen vervolgens aan Porsche zal overdragen. Bugatti Automobiles S.A.S. zal blijven bestaan, als onderdeel van de nieuwe gemeenschappelijke onderneming. De overname gaat dus op een iets andere manier dan eerder werd aangenomen. De geruchten over de voorgenomen overname circuleerden overigens al sinds september 2020.

Joint venture

De nieuwe joint venture, die zich zal specialiseren in de productie van hypercars, krijgt zijn hoofdkwartier in het Kroatische Zagreb. De oprichting is gepland voor het vierde kwartaal van 2021. De gemeenschappelijke onderneming zal bij de oprichting ongeveer 430 werknemers tellen – ongeveer 300 in het hoofdkwartier van de onderneming in Zagreb en 130 in de Bugatti-vestiging in Molsheim. De antitrustautoriteiten moeten overigens nog hun goedkeuring geven.

Porsche zal als strategisch aandeelhouder een sterke rol spelen in de joint venture. Oliver Blume en Lutz Meschke (vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en lid van de Raad van Bestuur voor Financiën en IT bij Porsche AG) zullen lid worden van de Raad van Toezicht van Bugatti-Rimac. Mate Rimac wordt de CEO.

Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG: “We combineren Bugatti’s sterke expertise op het gebied van hypercars met Rimac’s grote innovatieve kracht op het veelbelovende gebied van elektrische mobiliteit. Bugatti brengt in de joint venture een merk met een rijke traditie, iconische producten, een trouwe klantenkring en een wereldwijd dealernetwerk. Rimac draagt naast technologie ook nieuwe denkwijzen aan over ontwikkeling en organisatie.”

Spannend moment

Mate Rimac, oprichter en CEO van Rimac: “Dit is echt een spannend moment. Rimac Automobili is zeer snel gegroeid en de joint venture tilt het bedrijf naar een heel nieuw niveau. Bugatti en Rimac passen perfect bij elkaar en brengen allebei essentiële waarden naar de tafel: Wij hebben ons gevestigd als pionier in de industrie op het gebied van elektrische technologieën, Bugatti heeft een van de meest uitzonderlijke tradities in de geschiedenis van de automobielindustrie met meer dan een eeuw ervaring in de ontwikkeling van geavanceerde voertuigen. Samen combineren we onze kennis, technologieën en waarden met het doel om in de toekomst heel bijzondere projecten te creëren.”

“Deze joint venture is het voorlopige hoogtepunt van een strategische investeringsketen,” zegt CFO Lutz Meschke. “We kochten de eerste aandelen in Rimac al in 2018 en hebben ze sindsdien achtereenvolgens verhoogd. We hebben al in een vroeg stadium een hechte relatie opgebouwd met Mate en zijn zeer innovatieve team. Daar plukken wij nu de vruchten van. Nu helpt Rimac ons met zijn expertise om een emotioneel en belangrijk merk met succes naar de toekomst te leiden.”

Twee hypercars

Zodra de joint venture is aangekondigd, zal Bugatti-Rimac twee hypercar-modellen gaan produceren, de Bugatti Chiron en de volledig elektrische Rimac Nevera. Alle Bugatti-modellen zullen worden vervaardigd in de eigen fabriek in Molsheim, Frankrijk. Voor de verdere toekomst worden gezamenlijk ontwikkelde Bugatti-modellen overwogen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven