VvE laadpalen onderzoek BTW-plichtig

Btw-plicht voor VvE’s met laadpalen

Door E-Flux

In de meeste gevallen heeft een Vereniging van Eigenaren geen btw-plicht. Maar het leveren van stroom aan bewoners voor het laden van elektrische auto’s geldt als uitzondering op deze regel. RSM Accountants heeft in opdracht van E-Flux onderzoek uitgevoerd naar deze kwestie.

Dit onderzoek had als doel een helder antwoord te krijgen, in overeenstemming is met de Belastingwet. Uit dit onderzoek is de volgende conclusie gekomen: een VvE is btw-plichtig voor de kilowatturen die via de laadpaal worden geleverd aan de bewoner. In deze situatie handelt de VvE namelijk niet meer in collectief belang, maar in het belang van een individuele bewoner.

Wat betekent dit voor mij als VvE?

Leveren jullie als VvE stroom aan bewoners via laadpalen? Dan dien je een btw-nummer aan te vragen bij de Belastingdienst. Hierdoor kan de btw die betaald wordt over de elektriciteit teruggevraagd worden aan de Belastingdienst. Aan de andere kant ontvangt de VvE btw op het totaalbedrag van de geladen stroom. Omdat dit bedrag weer aan de Belastingdienst wordt afgedragen komt het saldo uit op nul.

Stel je als VvE een hoger kWh-tarief in dan de stroomprijs die je betaalt aan jullie energieleverancier? Dan zal je als VvE btw moeten betalen aan de Belastingdienst.

E-Flux ontzorgt VvE’s op het gebied van laden

Als VvE beheerder heb je grote kans dat je te maken krijgt met het vraagstuk ‘laadpalen’. De komende jaren zullen steeds meer mensen elektrisch rijden. E-Flux biedt met haar platform een oplossing voor het automatisch verrekenen van de stroomkosten met de bewoner. Het bedrag wordt elke maand aan de VvE uitbetaald. De abonnementskosten voor deze service liggen bij de bewoner die gebruikt maakt van de laadpaal. Ook in het voortraject kan E-Flux samen met haar partners ondersteuning bieden. Verschillende VvE’s in Amsterdam en Rotterdam maken al gebruik van E-Flux.

Benieuwd wat E-Flux voor jou kan betekenen? Klik hier voor meer informatie of neem contact op via +31 20 763 06 20

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven