pop-up oplaadpunten praktijktest

Britse praktijktest met ‘pop-up’ laadpalen langs de stoep

De Britse startup Urban Electric Networks Ltd ontwikkelde een ‘on-street pop-up oplaadpunt’ voor elektrische voertuigen. Prototypes van deze UEone-laadpunten zijn aan een praktijktest onderworpen. De resultaten daarvan zijn overwegend positief.

De proef werd uitgevoerd in samenwerking met de Oxford City Council, Co-wheels Car Club en productontwerpbureau en fabrikant Duku. Het Office for low Emission Vehicles (OLEV) zorgde voor de financiering van het project. Het Britse innovatiebureau Innovate UK nam het beheer van de praktijktest op zich.

UEone pop-up laadpunten

Urban Electric pop-up oplaadpunten moeten het probleem van ‘thuis’ opladen oplossen. Zo’n van de 43% van de Britse huishoudens parkeert hun auto op straat. Met deze laadpunten maakt men het ’s nachts opladen langs de stoeprand een stuk makkelijker. De door een app bediende oplaadpunten leveren 7 kW, voldoende om de meeste elektrische auto’s in een avond en nacht op te laden. De laadpunten verdwijnen weer helemaal in de grond wanneer ze niet nodig zijn. Dit beperkt de impact op de omgeving tot een minimum. Het concept past daardoor in 90% van de straten in woonwijken en stedelijke omgevingen. Ze hebben een onopvallend ontwerp waardoor ze de straat zo min mogelijk ontsieren. Er is geen speciale oplaadkabel of apparatuur nodig om de palen te bedienen.

Laden langs de straat mogelijk maken voor meer mensen

Uit de na afloop van het proces door de gemeenteraad van Oxford gehouden enquête kwam naar voren dat het belangrijk is om het opladen op straat voor meer mensen mogelijk te maken. Kwalitatieve feedback gaf aan dat betrouwbaarheid, toegang en beschikbaarheid de belangrijkste factoren. Deze zijn bepalend bij het aanbieden van infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen. Op de vraag of de respondenten deze laders aan familie of een vriend zouden aanbevelen, werd door 4,3 op 5 positief beantwoord.

Doorbraak

Olivier Freeling-Wilkinson, mede-oprichter van Urban Electric Networks Ltd, zei: “We waren verheugd te horen dat alle bewoners – niet alleen EV-bestuurders – ‘erg blij’ waren met de installatie van een oplaadpunt in hun straat. Daarmee werd het pop-up concept als een doorbraak in het langs de straat opladen voor elektrische voertuigen werd gevalideerd”.

“Meer vorm geven aan de toekomst van de EV-oplaadinfrastructuur”

Raadslid Tom Hayes, Kabinetslid voor Zero Carbon Oxford, Oxford City Council, zei: “Het leren van deze proef zal Urban Electric helpen om meer vorm te geven aan de toekomst van de EV-oplaadinfrastructuur. Ik ben blij dat Oxford in staat was als eerste stad ter wereld deze technologie te testen. Ik wil graag iedereen bedanken die betrokken was bij deze proef. Vooral de bewoners die hun ervaringen hebben gedeeld en deze nieuwe technologie hebben omarmd. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ‘pop-up laden langs de straat’ zich in de toekomst ontwikkelt en naar het vervolg voor Urban Electric.”

”Innovatief idee”

Joanna Spencer, een van de deelnemers aan de proef, zei: “Een echt innovatief idee, de Urban Electric hub is volledig discreet en maakt de zaak van het opladen echt stressvrij en handig. Ik hoop dat pop-up laders standaard worden in elke straat.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven