Brandweer Amsterdam test de CFT van Rosenbauer

Rosenbauer International AG en Brandweer Amsterdam Amstelland gaan de komende twee jaar samen de Concept Fire Truck (CFT) in de praktijk uitgebreid testen en de resultaten hiervan analyseren. Na een implementatiefase, start het project eind 2020 met de levering van een pre-productievoertuig op basis van de CFT.

Amsterdam is daarmee na Berlijn de tweede Europese hoofdstad waar een dergelijke brandweerwagen in de praktijk gaat worden ingezet.

Sinds de presentatie van de Concept Fire Truck (CFT) in het najaar van 2016 hebben veel brandweerkorpsen en brandweerdeskundigen een idee kunnen krijgen van de speciale functies en ergonomische voordelen van het voertuigconcept. Bovenaan de prioriteitenlijst staan nog steeds gezondheid en veiligheid. Deze worden echter gevolgd door klimaatbescherming, e-mobiliteit en de verdere voortgang van de verstedelijking.

Door de CFT in te zetten kan er aanzienlijk worden bespaard op onderhoudskosten, maar vooral ook op brandstofkosten. Ervan uitgaande dat een brandweerauto gemiddeld 10.000 km per jaar rijdt en hiervan 90% elektrisch kan worden gereden, kan er jaarlijks enkele duizenden euro’s worden bespaard.

Kleinere draaicirkel, meer ruimte, kleiner wagenpark

Daarnaast is de draaicirkel van de CFT veel kleiner. Hierdoor kan de wagen wat langer worden gemaakt, waardoor er meer ruimte is voor de benodigde uitrusting en apparatuur. Door de speciale voertuigarchitectuur is er een betere aslastverdeling, waardoor de maximaal toelaatbare aslasten beter kunnen worden benut. Omdat daardoor in één wagen ook plek is voor speciale uitrusting zou dat ertoe kunnen leiden dat er een kleiner wagenpark nodig is.

Verder kan de CFT naar beneden zakken waardoor de ergonomische omstandigheden voor de brandweermannen aanzienlijk verbeteren. Immers de apparatuur komt naar de brandweerman toe in plaats van dat hij er naartoe moet klimmen. Verder bieden de lage instaphoogte en de stahoogte in het bemanningscompartiment meer comfort en veiligheid.

Door de grote opslagbatterij is het mogelijk om gedurende lange tijd zonder stroomgenerator (lees: zonder lawaai en uitlaatgassen) puur elektrisch op de bluslocatie te werken.

CFT als WLAN-hotspot

Door de wagen als  WLAN-hotspot te gebruiken kunnen via een tablet alle functies zowel binnen als buiten de auto worden bediend. Hierdoor kan ook de machinist indien nodig als extra hulp buiten de wagen voor zijn collega’s worden ingezet.

Rosenbauer schat dat in 2030 de wereldwijde vloot van voertuigen met technologie die vergelijkbaar is met die van CFT ongeveer 3.200 eenheden zal bedragen. Tegen 2025 zouden al 700 tot 800 nieuwe brandweerauto’s in Europa in gebruik kunnen zijn.

Vorig artikelSAE International wil netwerkbeveiliging laadpalen optimaliseren
Volgend artikelVolkswagen Group gaat nieuwe betaalbare elektrische auto ontwikkelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in