BP en Iberdrola gaan samen investeren in snellaadpunten en groene waterstof

BP en Iberdrola gaan samen investeren in snellaadpunten

De Spaanse energieleverancier Iberdrola en petrochemiebedrijf BP gaan investeren in groene waterstof en snellaadpunten. In een strategische overeenkomst staat dat ze de oplaadinfrastructuur op het Iberisch schiereiland willen verbeteren en ook groene waterstof willen gaan produceren.

Totaal 11.000 snellaadpunten in Spanje en Portugal

De partners hebben samen maar liefst een miljard euro gereserveerd om zo’n 11.000 snellaadpunten in Spanje en Portugal te gaan plaatsen. Het betreft volgens hun verklaring zowel snelle als ultrasnelle laadpunten. Het plan omvat de installatie en exploitatie van 5.000 snellaadpunten tegen 2025 en tot 11.000 tegen 2030. IBP verwacht dat in Spanje en Portugal ook zijn bestaande netwerk van 1.300 tankstations te kunnen gebruiken voor de installatie van oplaadpunten. Verder wordt in bovenstaande aantallen het bestaande netwerk van Iberdrola meegerekend. Iberdrola exploiteert in Spanje – mede in samenwerking met Porsche – zo’n 2.500 snellaadpunten. Ondanks dat zijn er in Spanje maar zeer beperkt snellaadstations te vinden. De plannen van BP en Iberdrola zijn dan ook een zeer welkome aanvulling. BP en Iberdrola zullen een joint venture oprichten om de plannen concreet te maken.

BP en Iberdrola gaan samen investeren in groene waterstof

Productie van groene waterstof

Ook willen de partners een joint venture oprichten voor de productie van groene waterstof. Daarbij streven ze naar een jaarlijkse productiecapaciteit van 600ktpa. Iberdrola en BP spreken in hun verklaring over “grootschalige groene waterstofproductiecentra in Spanje, Portugal en het VK”. Ze voegen eraan toe dat zij ook openstaan voor productie in andere regio’s. Het waterstofproject van BP in Castellón zal ook deel uitmaken van de overeenkomst. De twee bedrijven en het Instituto Tecnológico de la Energía hebben het Castellón-project ingediend in het kader van de PERTE-oproep van de Spaanse regering betreffende de waterstofwaardeketen. Andere hubs zullen ook met hernieuwbare energie worden geïntegreerd. De partners melden verder dat de groene waterstof is bedoeld voor de industrie, om daar de energietransitie te bevorderen.

Omvangrijke uitdaging vergt allianties

De voorzitter van Iberdrola, Ignacio Galán, verklaarde: “Samen met BP willen we bijdragen tot het koolstofvrij en zelfvoorzienend maken van onze energievoorziening door de elektrificatie van twee belangrijke sectoren van onze economie, vervoer en industrie. De omvang van deze uitdaging vereist allianties tussen bedrijven als Iberdrola en BP, die over de nodige technologie en kennis beschikken om de industriële ontwikkeling van Europa te helpen versnellen en tegelijkertijd via schone energie welzijn en nieuwe kansen voor iedereen te creëren.”

Bernard Looney, CEO van BP: “Het creëren van de koolstofarmere energieoplossingen die onze klanten willen en nodig hebben, vereist de integratie van verschillende technologieën, mogelijkheden en vormen van energie. We kunnen dit sneller en op grotere schaal realiseren als we samenwerken in een partnerschap met anderen. We hebben enorm veel respect voor Iberdrola, dat een vroege leider is geweest in de energietransitie – en zijn erg enthousiast over wat we samen kunnen leveren.”

Looney vervolgt: “We verwachten dat de strategische overeenkomst met Iberdrola daar een duidelijk voorbeeld van wordt: van hernieuwbare energiebronnen tot grote engineeringprojecten, tot klanten en digitalisering, we beschikken over de nodige complementaire expertise en capaciteiten. Door samen te werken kunnen we innovatieve oplossingen bieden die inspelen op de uitdaging van decarbonisatie op schaal om de energietransitie te versnellen.”

Vorig artikelNieuwe regeling voor rijbewijs elektrische bestelwagens van 4,25 ton
Volgend artikelElektrische roadster van Polestar komt in 2026 op de markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in