vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsBouwbedrijven in een spagaat door stikstofnorm? Elektrische bouwmachines zijn de oplossing!

    Bouwbedrijven in een spagaat door stikstofnorm? Elektrische bouwmachines zijn de oplossing!

    Vorige week in de krant: “Aanleg Doetinchems natuurgebied stilgelegd vanwege stikstof”. Men wil de velden van een voormalige voetbalclub teruggeven aan de natuur. Helaas gaat dat niet want de graafmachines produceren te veel stikstof. Heeft nou echt niemand door dat er ook elektrische bouwmachines bestaan?

    Stikstofbesluit legt diverse projecten stil

    Het stikstofbesluit van de Raad van State, dat Rutte’s PAS (Programma Aanpak Stikstof) torpedeerde, blokkeerde ook de voortgang van een groot aantal bouwprojecten. Een deel van de projecten die zijn stilgelegd, zijn juist projecten die het stikstofgehalte in de lucht op termijn zullen verminderen. Hoe krom kan het soms zijn.

    Uitbreiding natuurgebied de Zumpe stilgelegd

    Een voorbeeld is natuurgebied de Zumpe, net ten oosten van Doetinchem. Vlak naast dit natuurgebied lagen vroeger de velden van voetbalclub SVDW’75. Omdat deze vereniging is opgeheven wilde men de twee voetbalvelden teruggeven aan de natuur. De Zumpe zou hierdoor met maar liefst 30 hectare worden uitgebreid. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar helaas, bij de realisatie van de uitbreiding van de Zumpe worden graafmachines gebruikt. En die geven natuurlijk stikstof af. Vanwege het recente stikstofbesluit heeft de gemeente Doetinchem de uitbreiding van de Zumpe tot nader order stil moeten leggen. Men moet eerst in kaart gaan brengen of er bij het inrichten van het gebied te veel stikstof vrijkomt. En mocht dat zo zijn, dan gaat men kijken of het gerealiseerde natuurgebied dit naderhand voldoende compenseert. Zo niet, dan is het maar de vraag of de realisatie van de uitbreiding überhaupt door kan gaan.

    elektrische bouwmachine Wacker Neuson

    De oplossing: elektrische bouwmachines

    Toch jammer dat men zich niet realiseert dat dit natuurgebied ook kan worden aangelegd zonder dat er stikstof producerende machines worden gebruikt. Want er bestaat ook zoiets als elektrische machines. En die machines zijn er echt al een tijdje. Wacker Neuson, de pionier op dit gebied, heeft ze bijvoorbeeld in het programma maar er zijn meer merken met elektrische bouwmachines. Hyundai heeft ze bijvoorbeeld, en Volvo CE is ze ook uitgebreid aan het testen. Met een beetje zoeken vonden wij nog minstens vijf andere merken die ze leveren. Emissievrije machines, die geen koolstofdioxide of stikstofdioxide produceren. Als deze worden geladen met groene stroom en er ook gebruik wordt gemaakt van elektrische vrachtauto’s hoeft men zich bij de aanleg van zo’n natuurgebied geen zorgen meer te maken over het vrijkomen van stikstof.

    Overheid heeft spagaat zelf gecreëerd

    Ook de overheid weet dat die elektrische bouwmachines bestaan. Er is door de Natuur & Milieu in samenwerking met de branchevereniging BMWT een overzicht opgesteld met al het hybride en elektrisch bouwmaterieel dat in 2019 en 2020 in Nederland verkrijgbaar is. Dat is nota bene gebeurd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gelukkig is er voor heel veel projecten dus gewoon een oplossing voorhanden. Jammer, dat de overheid niet wat alerter was geweest en Rutte’s Sint Juttemisplan PAS (Programma Aanpak Stikstof) bijtijds had aangescherpt. Want nu heeft de overheid de Nederlandse bouwwereld via het Stikstofbesluit in een spagaat laten zetten.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos