Bolt Nano

Bolt Mobility onthult elektrische deelauto

De bekende atleet Usain Bolt trok zich in 2017 terug uit de Olympische schijnwerpers en is zich toe gaan leggen op diverse start-ups en investeringen. Een van zijn eerste projecten is het Amerikaanse bedrijf Bolt Mobility, dat zich bezighoudt met e-mobiliteit. Op VivaTechnology, een technologiebeurs in Parijs, presenteerde de jonge onderneming vorige week haar eerste conceptwagen.

Bolt Nano

De conceptcar heet Bolt Nano, of kortweg B-Nano. Dat geeft mogelijk wat verwarring want Tata heeft ooit een kleine stadsauto met de naam Nano in het programma gehad. Maar de Nano van Usain Bolt lijkt daar niets mee te maken te hebben en is een verdere ontwikkeling van de eigen elektrische scooters, waar Bolt Mobility al een tijdje mee bezig is. Deze worden ingezet via een deelplatform. Dat geldt ook voor de Bolt Nano, welke $ 9.999 zou moeten gaan kosten. Net als bij de Renault Twizy zitten de bestuurder en passagier in de B-Nano niet naast elkaar maar achter elkaar. Daardoor is de benodigde parkeerruimte voor de B-Nano slechts een kwart van een normale personenauto. Helaas zijn er verder nog heel weinig specificaties vrijgegeven. De B-Nano heeft een actieradius van ruim 20 kilometer. Verder is alleen bekend dat de B-Nano zal worden uitgerust met een vervangbare accu, zodat je heel snel weer met een volle accu op pad kunt. Ook is duidelijk dat hij qua formaat niet alleen geschikt is voor kleine mensen want Usain Bolt kon er met zijn 1,93 meter tijdens de presentatie probleemloos in plaats nemen.

Deelplatform

Bolt Mobility zal de auto’s aanbieden via een eigen autodeelplatform. Het is niet bekend of dit hetzelfde platform als het scooterdeelnetwerk is. Dat is al beschikbaar in verschillende Amerikaanse steden en is sinds vorige week ook in Parijs actief. Bolt Mobility overweegt om particuliere eigenaren van de B-Nano de mogelijkheid te geven zich bij het deelnetwerk aan te laten sluiten. In ruil daarvoor krijgen de eigenaars dan 50 procent van de opbrengst van de auto. De eerste modellen zullen naar verwachting volgend jaar rondrijden. Je kunt nu al een B-Nano reserveren voor een aanbetaling van 999 dollar.

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 22/05/2019 bij 08:57

  Beste Reina, dank voor je reactie. Zolang er geen specificaties zoals snelheid etc bekend zijn, valt daar niet veel van te zeggen. Je zult er waarschijnlijk in ieder geval een bromfietsrijbewijs of brommobiel voor moeten hebben. Dat wil zeggen als het voertuig een leeggewicht van maximaal 350 kg heeft en niet sneller dan 45 km/uur kan. Ook zal het het vermogen waarschijnlijk niet meer dan 4 kW mogen zijn. Anders heb je rijbewijs B nodig.

 • Reina| 21/05/2019 bij 22:17

  Heb je een rijbewijs nodig voor deze auto.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven