BNEF Battery Price Survey 2020: prijzen accupakketten dalen in 2023 tot $ 100/kWh

BNEF Battery Price Survey 2020

De prijzen van lithium-ion accupakketten lagen zo’n tien jaar geleden nog boven de $1.100 per kWh. Sinds die tijd zijn ze met 89% gedaald tot $137/kWh. De veelbesproken grens van $100/kWh komt dus in zicht. BloombergNEF voorspelt dat die in 2023 wordt doorbroken.

Accupakket soms nu al onder de $100/kWh

Volgens onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF) zullen de gemiddelde prijzen van accupakketten in 2023 dicht bij de $100/kWh liggen. De prijs voor losse accucellen is veel lager en bedraagt momenteel $102/kWh. BNEF meldt dat er nu al hier en daar al accupakketten van minder dan $100/kWh zijn gerapporteerd. Dit was de laagste gerapporteerde prijs was, voor accu’s voor elektrische bussen in China. De volume-gewogen gemiddelde prijs voor accupakketten voor elektrische bussen in China lag iets hoger, namelijk $105/kWh. De prijzen voor accu’s (accupakketten) voor ‘normale’ elektrische voertuigen (BEV’s) bedragen momenteel $126/kWh op volume-gewogen gemiddelde basis. De gemiddelde prijs voor accucellen voor BEV’s bedraagt momenteel $100/kWh.

Battery Price Survey 2020

De Battery Price Survey 2020 van BNEF, die rekening houdt met elektrische personenwagens, bedrijfswagens, bussen en stationaire opslag, voorspelt dat tegen 2023 de gemiddelde prijs voor een accupakkket $101/kWh zal bedragen. Dit is het vaker genoemde prijsniveau dat autofabrikanten in staat zouden moeten zijn om EV’s voor de massamarkt te produceren en te verkopen tegen dezelfde prijs (en met dezelfde marge) als vergelijkbare voertuigen met verbrandingsmotoren. Hierbij wordt verondersteld dat er geen subsidies beschikbaar zijn, waarbij de werkelijke prijzen uiteraard zullen variëren per autofabrikant en per regio.

BNEF Battery Price Survey 2020

Toenemend volume

De prijsdalingen in 2020 zijn te danken aan de toenemende ordergroottes, de groei van de verkoop van BEV’s en de introductie van nieuwe ontwerpen van accupacks. Nieuwe kathodechemie, betere technologieën en dalende productiekosten zullen de prijzen op korte termijn doen dalen. De prijzen van kathodematerialen zijn sinds het bereiken van een hoogtepunt in het voorjaar van 2018 gedaald, waardoor ze in 2020 een stabieler niveau hebben bereikt.

Minder afhankelijk van grondstofprijzen

James Frith, hoofd van het BNEF onderzoek naar energieopslag, is de hoofdauteur van het rapport. Hij licht toe: “Het is een historische mijlpaal om accupakketten voor prijzen van minder dan $100/kWh gerapporteerd te zien. Binnen enkele jaren zullen we de gemiddelde prijs in de sector voorbij zien gaan. Bovendien blijkt uit onze analyse dat zelfs als de prijzen voor grondstoffen zouden terugkeren naar de hoogtepunten van 2018, het de gemiddelde prijzen slechts twee jaar zou vertragen tot $100/kWh – in plaats van de industrie volledig te laten ontsporen. De industrie wordt steeds beter bestand tegen de veranderende grondstofprijzen. De toonaangevende accufabrikanten schuiven daarbij de waardeketen op en investeren in de productie van kathode of zelfs in mijnen”.

Solid-state accu’s

Een mogelijke route om deze lagere prijzen te bereiken is het gebruik van solid-state accu’s. BloombergNEF verwacht dat de kostprijs van deze cellen slechts 40% van de kosten van de huidige lithium-ionbatterijen bedraagt, wanneer men deze op grote schaal gaat produceren. Deze besparingen zouden voortkomen uit besparingen op de stuklijst en op de kosten van productie, apparatuur en het gebruik van nieuwe kathodes met een hoge energiedichtheid. Maar er is nogal wat voor nodig om deze gereduceerde prijzen te realiseren. Zo moet er een stabiele toeleveringsketen voor de belangrijkste materialen, zoals vaste elektrolyten, die vandaag de dag niet in lithium-ionaccu’s worden gebruikt, tot stand worden gebracht.

Vorig artikelPSA triomfeert bij verkiezing International Van of the Year 2021
Volgend artikelWebasto en E-Flux bieden tijdelijk een interessante en complete laadoplossing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in