BMW iX productieversie

BMW tovert de iX als productieversie van iNext uit de hoge hoed

De definitieve versie van de BMW iNext was een van de wereldpremières waar wij met grote belangstelling naar uitkeken. Eindelijk was het zover, tijdens het #NextGen 2020 evenement onthulde BMW eergisteren de iX. Maar qua uiterlijk brengt hij niet helemaal wat wij gehoopt hadden.

Formaat

Aanvankelijk leek het alsof de BMW iNext qua maatvoering ruwweg tussen de huidige X3- en X5-modellen in zou zitten. Volgens BMW is de iX, die medio volgend jaar bij de dealers staat, qua lengte en breedte vergelijkbaar met de BMW X5. Hoewel het niet zo lijkt, is de hoogte bijna gelijk aan die van de BMW X6. De wielbasis komt overeen met die van de BMW X7.

Design BMW iX is het ‘net niet’

De eerdere beelden die BMW van de iNext toonde, lieten een combinatie van een cross-over en een shooting brake zien. Maar wat BMW ons nu voorschotelt, is toch iets anders. De BMW iX is door de forse, bijna lompe achterzijde naar ons idee ook geen cross-over maar eerder een SUV. En helaas met een design dat het nét niet is.

Adrian van Hooydonk, hoofd van BMW Group Design, zegt er het volgende over: “De BMW iX laat zien hoe we nieuwe technologieën een zeer modern en emotioneel design kunnen geven. Het voertuig is technologisch zeer complex, maar het uiterlijk is zeer duidelijk en ongecompliceerd. De BMW iX biedt een mobiele leefruimte waarin mensen zich thuis voelen en de intelligentie van de auto altijd beschikbaar is zonder zich op te dringen.”

De Beierse fabrikant heeft besloten om de ‘nier’ oversized te maken. Dat idee komt prima uit de verf bij de BMW-modellen met een wat slankere, lagere neus. Maar dat is bij de BMW iX niet bepaald het geval. Die heeft een behoorlijk fors uitgevoerd front, waarin de ‘nier’ prominent aanwezig is. Té prominent, naar onze mening. En qua design best wel een beetje discutabel.

BMW iX achterzijde elektrische SUV

Toch een beetje teleurgesteld

Natuurlijk heeft die nier geen enkele concrete functie. En dat is natuurlijk ook precies het probleem voor fabrikanten van elektrische auto’s. Mensen verwachten dat een auto een grill heeft. Maar een elektrische auto heeft helemaal geen radiator meer nodig. De nier is bij de iX dan ook helemaal dicht. Daarachter bevinden zich ongetwijfeld een aantal kostbare sensoren ten behoeve van de assistentiesystemen.

BMW heeft wel een poging gedaan om dat paneel door middel van wat decoratieve elementen op een grille te doen lijken, maar die poging is naar ons idee niet bepaald geslaagd. BMW is uiteraard niet de enige fabrikant die voor deze uitdaging staat. Ook Skoda heeft met de Enyaq iV verwoede pogingen gedaan om iets leuks met de grille te doen.

BMW gaf bij de première aan dat de nier is ontwikkeld in het Landshut Lightweight Construction and Technology Centre (LuTZ). Hij moet een symbool zijn voor de transformatie van de industrie. Het ‘merksymboliserende’ radiatorrooster is volgens BMW in de iX getransformeerd tot een multifunctionele, innovatieve hightech constructie. Dat de ontwerpers voor het meest gezichtsbepalende element van het nieuwe elektrische vlaggenschip niet verder komen dan een zwart plastic paneel met studs, mag je op zijn minst teleurstellend noemen.

Niets meer dan een plastic plaat met studs

Dat geldt ook een beetje voor de achterzijde van de BMW iX. Hiermee onderscheidt de Beierse autofabrikant zich absoluut. Maar of het merk zich hiermee positief of negatief onderscheidt, is maar de vraag. Laten we ons maar even onthouden van een mening, om niet al te negatief over te komen. We vergeten onze teleurstelling over het design wat het ‘net niet is’ ook maar even en gaan kijken wat BMW’s elektrische vlaggenschip nog meer voor ons in petto heeft.

BMW iX front

 

Aandrijflijn

BMW is al bezig om de fabriek in het Beierse Dingolfing voor te bereiden op de productie van de iX. Er was steeds sprake van drie varianten, ieder met een verschillend vermogen en bereik. De geruchten repten over een instapmodel met 230 kW, een model met ongeveer 390 kW en een topmodel met 455 kW. Tijdens de première van het design van de iX maakte BMW meer informatie bekend.

Ook bevestigde BMW dat de iX wordt aangedreven door twee elektromotoren en ook leverbaar zal zijn met vierwielaandrijving. De aandrijflijn is gemaakt met alweer de vijfde generatie van BMW’s eDrive technologie. Dat geldt ook de vermogenselektronica, de laadtechniek en de energieopslag. De elektromotor wordt in een duurzaam productieproces vervaardigd. BMW maakt hierbij geen gebruik van kritische grondstoffen uit de zogenaamde zeldzame aardmetalen. Volgens de laatste opgave heeft de iX een maximaal vermogen van meer dan 370 kW, waarmee de elektrische BMW in minder dan 5,0 seconden van nul naar 100 km/u accelereert.

Verder maakte BMW eergisteren bekend dat men streeft naar een gecombineerd stroomverbruik van minder dan 21 kWh per 100 kilometer in de WLTP-testcyclus. Dat is voor een SUV met dit formaat ronduit gunstig te noemen. De luchtweerstandcoëfficiënt (CW-waarde) van slechts 0,25 van de BMW iX is in zijn segment dan ook uitstekend te noemen.

Accupakket

De vijfde generatie van de eDrive technologie wordt nog steeds gevoed door een lithium-ionaccu die in de vloer van het voertuig is geplaatst. Het accupakket krijgt een bruto capaciteit van meer dan 100 kWh, wat ook wel nodig zal zijn om het genoemde bereik mogelijk te maken. Deze moet volgens BMW een bereik van 600 tot 700 kilometer mogelijk maken volgens de WLTP-cyclus.

Aan de DC-snellader kan de BMW iX worden opgeladen met een vermogen tot 200 kW. Hiermee kan de iX in minder dan 40 minuten van 10 tot 80 procent van de totale accucapaciteit worden opgeladen. Aan de AC-lader heeft de BMW iX een laadvermogen van 11 kW.

voorzijde elektrische BMW iX

Autonoom rijden

De iX krijgt ook uitgebreide mogelijkheden voor autonoom rijden. De technologie hiervoor, zoals camera’s en sensoren, zit deels verborgen in de vermaledijde oversized nier in het front. Het vlaggenschip van BMW’s nieuwe technologie integreert de toekomstige thema’s die in de bedrijfsstrategie Number One > Next zijn gedefinieerd. Hij integreert dus geautomatiseerd rijden, connectiviteit, elektrificatie en diensten.

Frank Weber, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor ontwikkeling, vertaalt dit als volgt: “Met de technologie van de BMW iX zetten we de standaard in de industrie: de BMW iX heeft meer rekenkracht voor gegevensverwerking, krachtigere sensortechnologie dan de nieuwste auto’s in ons huidige portfolio, is 5G-capabel, zal voorzien zijn van nieuwe en verbeterde geautomatiseerde rij- en parkeerfuncties en maakt gebruik van de krachtige vijfde generatie van ons elektrische aandrijfsysteem.”

Interieur van de BMW iX

Waar we niet aan hoeven te twijfelen, is dat de BMW iX zijn inzittenden royaal de ruimte biedt. Verder heeft de auto naar eigen zeggen een hoogwaardige materiaalmix, nieuw ontwikkelde stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Het interieurontwerp profiteert duidelijk van de volledig nieuw ontwikkelde architectuur van de iX. Daardoor is de functionaliteit volledig is afgestemd op de behoeften van de bestuurder en zijn medepassagiers. Het ontbreken van de middentunnel en een uitzonderlijk groot glazen panoramadak versterken het open gevoel van het interieur. De transparantie van het glazen panoramadak kan optioneel elektronisch worden aangepast door middel PDLC (Polymer Dispersed Liquid Chrystal) technologie.

interieur van de elektrische BMW iX

 

Gebogen display

In het interieur verrast de BMW iX zijn inzittenden met een speciaal soort gebogen display. De iX maakt gebruik van de nieuwste generatie van het volledig digitale display. In het zogenaamde nieuwe Curved Display van de BMW iX gaan de weergavegebieden van het ‘Information and Control Display’ samen in één displayunit die naar de bestuurder toe gebogen is. Dat laatste is natuurlijk iets waar BMW door de jaren heen bekend om staat. Het display zelf kan uiteraard worden bediend door middel van aanraking en kan ook uitgebreid worden aangepast. Het display ‘zweeft’ als het ware vlak voor het dashboard. De slanke magnesiumsteun die de verbinding die het instrumentenpaneel draagt, is amper zichtbaar. Ook hier een klein puntje van kritiek: de rechterzijde van het display zou bij een aanrijding wel eens de bijrijder kunnen bezeren.

Veelhoekig stuurwiel

De foto’s van de BMW iX laten een veelhoekige stuurwiel zien. Volgens BMW is het perfect uitgekiend voor het switchen tussen sterk geautomatiseerd en actief rijden. Maar volgens BMW verbetert de unieke vorm, geïnspireerd door de racerij, het instap- en zitcomfort en het zicht op het instrumentenpaneel.

Het stuurwiel van de iX moet ook symbool staan voor het begin van het tijdperk van sterk geautomatiseerd rijden. De zijvlakken van het stuurwiel bevatten lichtgeleiders die de bestuurder met gekleurde signalen informeren over de beschikbaarheid van de functies voor sterk geautomatiseerd rijden. Ze waarschuwen hem ook voor situaties waarin hij zelf de controle over het voertuig moet nemen. Toch kunnen we ons voorstellen dat de definitieve versie een rond stuurwiel krijgt. Puur omdat de kopers dat nu eenmaal willen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven