BMW i Hydrogen NEXT

BMW toont waterstoftechnologie met i Hydrogen NEXT

BMW wil niet alleen auto’s met efficiënte verbrandingsmotoren en hybride en elektrische aandrijvingen op de markt brengen, maar ook waterstofauto’s. Met de i Hydrogen NEXT laat BMW zien wat de huidige stand van de techniek is op dit gebied.

Dit bevestigde Oliver Zipse, de nieuwe directeur van BMW, aan het begin van de IAA in Frankfurt. Volgens Zipse gaat BMW er nog steeds van uit dat er in de toekomst verschillende alternatieve aandrijfsystemen naast elkaar zullen bestaan, dit “omdat er geen enkele oplossing bestaat die alle mobiliteitsbehoeften van klanten wereldwijd dekt”. De Beierse autofabrikant is ervan overtuigd dat waterstofvoertuigen “een belangrijk alternatief en aanvulling op elektrische aandrijvingen op batterijen” zijn.

Voorproefje

De BMW i Hydrogen NEXT die nu wordt gepresenteerd is een voorproefje van wat we over een paar jaar daadwerkelijk op de weg zullen zien. BMW is namelijk van plan om in 2022 een kleine serie van de huidige X5 te bouwen met een elektrische aandrijving op waterstofcellen. We zullen tot op zijn vroegst tot 2025 voordat BMW normale in serie gebouwde voertuigen met brandstofcellen aan zal bieden.

BMW i Hydrogen NEXT

Het ontwerp van de BMW i Hydrogen NEXT is gebaseerd op de huidige X5. De carrosserie is enigszins aangepast maar het belangrijkste van deze auto is natuurlijk aan het zicht onttrokken. Helaas heeft BMW nog geen technische details gepubliceerd zodat we alleen een algemene omschrijving kunnen geven. Waterstofauto’s hebben een of meerdere elektromotoren en accupakket. Dat is wat compacter dan bij een volledig elektrische auto, omdat de door waterstof gevoede brandstofcel het accupakket steeds van nieuwe energie voorziet. Het tanken van waterstof kan snel. Bij de BMW i Hydrogen NEXT zou dit in minder dan vier minuten kunnen. Daarbij heeft de auto ook een lange actieradius, onveranderd comfort, is hij ook geschikt om een aanhanger te trekken en is hij niet erg afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Hij heeft volgens de ontwikkelaars zowel in de zomer als de winter een grote actieradius.

Infrastructuur

BMW benadrukt dat een adequate waterstofinfrastructuur een belangrijke voorwaarde is voor het succes van waterstofauto’s zoals de BMW i Hydrogen NEXT. In de meeste landen is deze infrastructuur nog in een vroeg stadium van ontwikkeling.

Samenwerking met Toyota

Om de technologie klaar te maken voor de massamarkt werkt BMW samen Toyota. De Japanse autofabrikant is een van de pioniers op het gebied van waterstofauto’s. De bedrijven werken al sinds 2013 samen aan de gezamenlijke ontwikkeling van een aandrijfsysteem op basis van waterstof-brandstofceltechnologie. Sinds de zomer van 2015 test BMW een kleine vloot van prototypes van BMW 5 GT met waterstofcellen, met gezamenlijk met Toyota ontworpen aandrijfsysteem.

Ontwikkeling samen stimuleren

Sinds 2016 werken BMW en Toyota aan brandstofcelaandrijfsystemen voor toekomstige generaties en aan schaalbare, modulaire componenten voor waterstofcelvoertuigen. “Beide bedrijven geloven in brandstofceltechnologie en zullen de ontwikkeling samen blijven stimuleren naarmate de infrastructuur en de markt wereldwijd groeien,” zegt BMW.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven