maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsBMW toont productieversie van de i4

  BMW toont productieversie van de i4

  In november zal de lancering van de elektrische BMW i4 plaats vinden. De Beierse autofabrikant onthulde gisteren de productieversie van de nieuwe i4. Een fraaie vierdeurs Gran Coupé, die naar eigen zeggen premium kwaliteit combineert met ruimte, functionaliteit en voor BMW zo typerende sportieve rijkwaliteiten.

  Design

  Het uiterlijk van de 4783 mm lange, 1852 mm brede en 1448 mm hoge i4 is ‘typisch BMW’. Wat dat betreft kunnen we de BMW i4 wel beschouwen als de elektrische opvolger van de 3-serie. De i4 combineert volgens BMW “sportieve elegantie met het comfort van een vierdeurs auto en moderne functionaliteit”. Hij lijkt overigens ook behoorlijk op de vorige BMW 4 GT.

  BMW i4

  Twee uitvoeringen

  BMW noemt twee uitvoeringen, de i4 eDrive40 en de i4 M50. Beide modellen krijgen een accu met een bruto capaciteit van 83,9 kWh (netto 80,7 kWh). De i4 eDrive40 heeft één elektromotor van 250 kW en achterwielaandrijving. De actieradius volgens de WLTP-norm bedraagt 590 km. De snelle i4 M50 heeft een elektromotor op de voor- en achteras en dus vierwielaandrijving. Het totale systeemvermogen bedraagt 400 kW. Deze versie is uiteraard wat minder zuinig, de WLTP-actieradius bedraagt 510 kilometer.

  Rijdynamiek

  De BMW i4 biedt volgens de fabrikant een rijdynamiek die veel verder gaat dan alleen de acceleratie van een krachtige elektrische auto. De i4 moet zelfs in de meest veeleisende rijsituaties een “superieure voorwaartse kracht en nauwkeurig controleerbaar rijgedrag” bieden. Volgens BMW zorgt de vierwielaandrijving van de i4 M50 voor een nog indrukwekkendere rijdynamiek. Door een geavanceerde regeling van het koppel van de twee motoren reageert de BMW i4 merkbaar sneller en met een beduidend betere controle dan auto met verbrandingsmotor en vierwielaandrijving zou kunnen.

  De tractie en rijstabiliteit worden in alle weg- en weersomstandigheden geoptimaliseerd door het op actuatoren gebaseerde wielslipbegrenzingssysteem. Volgens BMW behoort dit “bijzonder snelle en precieze systeem” ook tot de standaarduitrusting van de BMW i4 en wordt het voor het eerst ook gebruikt in combinatie met elektrische vierwielaandrijving.

  BMW zal de i4 M50 leveren met een adaptief M-onderstel, een variabele sportstuurinrichting en een M-sportremsysteem. De lichtmetalen M-velgen zijn optioneel.

  Sport Boost

  Net als we bij andere merken elektrische auto’s zien, heeft ook de BMW i4 M50 een ‘Sport Boost’. Zodra er meer vermogen van de auto wordt gevraagd, activeer de i4 M50 automatisch de Sport Boost. Deze geeft gedurende tien seconden niet alleen het maximumvermogen van 400 kW maar ook het maximumkoppel van 795 Nm vrij. Hierdoor kan de BMW i4 M50 in 3,9 seconden van nul naar 100 km/u sprinten en heeft hij een topsnelheid van 225 km/u.

  Ook de prestaties van de BMW i4 eDrive40 mogen er wezen. Laten we hier ook niet de riante actieradius van 590 km vergeten. De i4 Drive40 accelereert in 5,7 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 190 km/u.

  BMW i4

  Laden

  Hoewel BMW bij de i4 gewoon van een 400 volt boordspanning gebruik maakt, heeft de i4 aan de DC-snellader een behoorlijk hoge laadsnelheid van 200 kW. Daarmee kun je het accupakket in iets meer dan een half uur opladen van 10 tot 80%. De on-board AC-lader heeft een laadsnelheid van 11 kW.

  Adaptieve regeneratie

  De i4 heeft ook adaptieve regeneratie van de remenergie. De intelligente rijregeling maakt het mogelijk de intensiteit van de energieregeneratie in de uitloop- en remfasen aan te passen aan de verkeerssituatie. Hiervoor maakt de software gebruik van de navigatiegegevens en de sensoren van de rijhulpsystemen.

  Bij het naderen van een kruispunt kan het terugwinningsvermogen bijvoorbeeld automatisch worden verhoogd. Daardoor wordt er tegelijkertijd meer energie aan de accu teruggevoerd en optimaal gebruik gemaakt van het vertragingseffect. Op open wegen kan de BMW i4 zonder aandrijfkoppel voortrollen zodra het gaspedaal wordt losgelaten. Dat systeem zit ook op de iX3 waar het voorbeeldig werkt.

  Daarnaast kan de bestuurder de regeneratie ook zelf instellen op hoog, gemiddeld of laag.

  Geluid

  Beide modellen hebben een modelspecifiek ‘aandrijfgeluid’. Dit is volgens BMW in de i4 M50 zelfs “bijzonder energiek” en is ook afhankelijk van de belasting.

  Interieur

  Zoals bij iedere BMW is ook het interieur van de i4 op de bestuurder gericht. De standaarduitrusting omvat onder anderen sportstoelen en een lederen sportstuur. De i4 is de eerste BMW met de nieuwe generatie van het “iDrive”-display en -bedieningssysteem. Het “BMW Curved Display” vormt een volledig digitaal display-netwerk bestaande uit een 12,3 inch “Information Display” en een “Control Display” met een schermdiagonaal van 14,9 inch achter een naar de bestuurder toe gebogen glazen oppervlak. De keuzehendel van de transmissie, de “BMW Controller” en de functietoetsen zijn op een bedieningspaneel op de middenconsole geplaatst.

  BMW i4

  Gerelateerd
  1. Geachte heer Budding,
   Let s.vp. wat meer op de taal. Zinnen als “Voor een aanbetaling van 1500 euro kun
   geïnteresseerden een productieplek reserveren.” kunnen echt niet.

  2. Dit artikel is niet door Werner Budding maar door ondergetekende geschreven. Dat zinnetje van die aanbetaling staat niet in dit artikel en heeft er – ik heb ook even de oudere revisies bekeken – ook nooit in gestaan. Welk artikel betreft het dan?

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos