BMW staakt na 250.000 exemplaren de productie van de i3

BMW i3 einde productie

Een kwart miljoen exemplaren zijn er zojuist van gebouwd maar binnenkort is het toch echt over en uit voor de elektrische BMW i3. Maar voordat BMW na ongeveer ruim acht jaar de serieproductie van de i3 stopt, rolt er nog een speciale editie van deze auto van de band.

Iconisch

“De BMW i3 begon als een exotisch exemplaar op de nog nauwelijks aangeboorde markt voor elektrische auto’s, ontwikkelde zich al in de loop van zijn productieperiode tot een klassieker met een onmiskenbaar charisma en gaat de geschiedenis van het bedrijf in als een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit”, aldus BMW. We mogen de i3 wat ons betreft ook onder de iconen onder de elektrische auto’s rekenen. Natuurlijk, toen hij net op de markt kwam was het al bijzonder dat hij volledig elektrisch was, en ook het uiterlijk trok wel de nodige bekijks. Wat hem echt bijzonder maakte was de onderhuidse techniek.

Modernste materialen en technieken

Er was BMW veel aangelegen om de modernste materialen en productieprocessen voor de i3 te gebruiken. De BMW i3 was een van de eerste auto’s die op een ‘skateboard’-chassis werd gebouwd, en waarbij de accu’s tussen de voor- en achteras in zijn geplaatst, wat een laag zwaartepunt mogelijk maakt. Ook de gewichtsbesparing was een belangrijk aandachtspunt bij de BMW i3. De carrosserie is bijvoorbeeld volledig van met koolstofvezel versterkte kunststof gemaakt. Dat materiaal is aanzienlijk lichter en stijver dan een stalen of aluminium carrosserie.

Koolstofvezel carrosserie

Die koolstofvezel heeft al een hele weg afgelegd voordat het in de BMW-fabriek terecht komt. De grondstoffen daarvoor worden vanuit Japan naar een fabriek in de Verenigde Staten verscheept om daar te worden verwerkt. Vervolgens worden ze naar Duitsland vervoerd om te worden gefabriceerd en geïnstalleerd. De carrosserie is vervolgens bekleed met kunststof panelen die na een ongeval gemakkelijk kunnen worden vervangen.

Duurzame materialen

Ook het interieur van de BMW i3 is bijzonder. Niet vanwege de ook bijzonder ‘suicide’ achterportieren maar ook vanwege de vlakke vloer van het interieur, die ten tijde van de marktintroductie vrij uniek was. Bovendien zijn talloze elementen van het interieur vervaardigd van duurzame of gerecyclede materialen.

Kostbaar maar leerzaam

Al met al is dat dus een heel kostbaar ontwikkelings- en productieproces voor BMW. Maar dankzij de i3 kon de Beierse autofabrikant ervaring opdoen met veel nieuwe technologieën en processen die het voor zijn toekomstige auto’s kan gebruiken.

BMW i3

BMW i3 HomeRun Edition

Ter ere van het afscheid van de BMW i3 heeft de Beierse fabrikant nog een speciale editie bedacht. Als je hiervan eentje van wilt bemachtigen, vis je helaas achter het net. Er worden maar tien exemplaren van de exclusieve HomeRun Edition vervaardigd, en die zijn allemaal al verkocht. BMW gebruikt voor de HomeRun edition de sportievere i3s als basis, en zoals je mag verwachten zijn die modellen overcompleet uitgevoerd. De hebben speciale lichtmetalen velgen, adaptieve led-koplampen, een elektrisch glazen dak, verwarmde stoelen, een Harman Kardon-audiosysteem, Vernasca Dark Truffel stoffering en Carum Grey hemelbekleding in Carum Grey. De kopers konden kiezen uit twee nieuwe kleuren: Frozen Dark Grey of Frozen Red II. En wat deze tien exemplaren nog bijzonderder maakte: de kopers konden de productie van hun nieuwe auto ook bijwonen.

Opvolger?

Er komt geen directe opvolger van de BMW i3. Wel komt er een elektrische SUV in ongeveer hetzelfde formaat: de BMW iX1, en op datzelfde platform komt ook nieuwe generatie van de Mini Countryman. Verder zijn er geruchten over een elektrische 3-serie, die wel eens i3 zou kunnen gaan heten. Verwarrend maar niet onlogisch.

Vorig artikelDe McMurtry Spéirling is het ultieme sprintkanon
Volgend artikelOer-Nederlandse laadpalen van Dutch Charging Company

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in