elektrische BMW iX3 SUV

BMW presenteert elektrische iX3 SUV

BMW, een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden, heeft maar één volledig elektrisch model in het programma. Maar dat gaat snel veranderen. Vandaag introduceerde BMW de iX3, de eerste BMW die verkrijgbaar is met verbrandingsmotor, als plug-in hybride én met een volledig elektrische aandrijving.

Vijfde generatie BMW eDrive

De aandrijflijn van de vanochtend onthulde productieversie van de iX3 is de nieuwe, vijfde generatie van BMW’s eDrive-technologie. Deze gebruikt BMW volgend jaar ook in de elektrische iNEXT en i4. Deze technologie wijkt behoorlijk af van de eerste elektrische auto van BMW, de compacte i3. Die was nog uitsluitend als elektrische auto ontwikkeld.

Universele architectuur

Bij de nieuwe modellen streeft BMW naar een universele architectuur, die geschikt moet zijn voor een verbrandingsmotor, (plug-in) hybride en elektrische aandrijving. Op die manier kan de Beierse autofabrikant niet alleen efficiënter produceren maar ook sneller inspelen op veranderingen in de markt.

Actieradius 459 kilometer

In het nieuwe aandrijfconcept van de iX3 bevinden de elektromotor, vermogenselektronica en transmissie zich in een centrale behuizing. Het accupakket zit zoals gebruikelijk in de voertuigbodem. De iX3 heeft een accu met een bruto capaciteit van 80 kWh. Hiermee heeft BMW’s elektrische SUV een bereik tot 459 kilometer volgens de nieuwe WLTP-testcyclus. Als gecombineerde verbruik vermeldt BMW 19,5 – 18,5 kWh/100 km.

Het ‘normale’ laden van de BMW iX3 kan met een vermogen tot 11 kW (3-fase, 16 A). Aan de DC- snellader kun je de nieuwe BMW laden tot een vermogen van 150 kW. Volgens BMW kan de 400 Volt-accu daarmee binnen 34 minuten van 0 tot 80 procent van de capaciteit worden opgeladen.

Achterwielaandrijving

Opvallend is dat de BMW iX3 geen vierwielaandrijving heeft. Dankzij de achterwielaandrijving biedt de auto volgens de fabrikant “een klassieke BMW-rijervaring in combinatie met een uitstekende efficiëntie”. Volgens BMW heeft de iX3 dankzij de ARB-technologie evengoed een uitstekende tractie.

De elektromotor van de iX3 drijft de achterwielen aan en genereert een maximaal vermogen van 210 kW en een maximaal koppel van 400 Nm. De sprint van nul naar honderd legt de iX3 in 6,8 seconden af. De topsnelheid wordt elektronisch beperkt tot 180 km/u.

Het zou ons overigens niet verbazen als BMW later alsnog een (sterkere) versie met vierwielaandrijving uitbrengt.

Exterieur

Aan de buitenzijde kun je aan diverse zaken zien dat je met een elektrische BMW te maken hebt. Zo heeft de BMW X3 diverse blauwe kleuraccenten. Ook heeft de BMW nieuwe, aerodynamische 19-inch lichtmetalen velgen. Aan de voorzijde zijn de skirt en de BMW-nieren in de grille grotendeels gesloten voor een betere aerodynamica. Samen met een aerodynamisch verbeterde achterzijde en onderzijde ter hoogte van de achterste diffusor en de chassissteunen en een luchtklepregelingssysteem, resulteert dit in een cw-waarde van 0.29.

BMW iX3 SUV elektrisch

Interieur

Voor het interieur van de iX3 belooft BMW de klanten de vertrouwde premium sfeer. Ook in het interieur vinden we een aantal blauwe accenten terug. Door het neerklappen van de 40:20:40 deelbare rugleuning van de achterbank kan het volume van de bagageruimte naar behoefte worden vergroot van 510 tot 1560 liter. Helaas beperkt het maximale aanhangergewicht zich tot 750 kilo.

Made in China

Het is even wennen, maar de elektrische versie van de nieuwe X3 SUV wordt ook in China geproduceerd. De marktintroductie van de BMW iX3 in China volgt nog dit jaar. BMW heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de leveringen in Europa zullen beginnen. De prijzen voor de iX3 beginnen bij ongeveer 71.000 euro. Standaard heeft de BMW iX3 onder meer een panoramadak, elektrisch verstelbare voorstoelen en een adaptief onderstel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven