maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsBMW iX is klaar voor productie, eerste leveringen in het najaar

  BMW iX is klaar voor productie, eerste leveringen in het najaar

  De BMW iX is klaar voor productie. BMW meldt in een persbericht dat de iX vanaf november wereldwijd zal worden geleverd. Het nieuwe technologische vlaggenschip moet emissievrij rijplezier combineren met sportiviteit en een overtuigende actieradius.

  BMW spreekt over een “een frisse nieuwe invulling van het Sports Activity Vehicle (SAV) concept”. Maar het is in ieder geval de eerste SUV die BMW van de grond af aan als elektrische auto heeft ontworpen.

  Jammer…

  Daarom is het best wel jammer dat BMW qua design naar onze mening nogal wat steken heeft laten vallen. Het is voor ons niet goed verklaarbaar waarom BMW, dat toch ontzettend harmonieuze ontwerpen op de weg kan zetten, voor de bijna vijf meter lange iX heeft gemeend een design te moeten kiezen dat een aantal hoekige elementen bevat. Bovendien zijn deze slecht in balans met de overige ronden vormen. Ook de achterlichten – waarbij je heel even de indruk krijgt dat BMW naar Jaguar heeft gekeken – zijn allesbehalve “typisch BMW”. Natuurlijk onderscheidt de iX zich zo van de andere tegenhangers in de X-serie. Maar waarom moet een auto, alleen maar omdat hij 100% elektrisch is, zich qua uiterlijk zo enorm van zijn bijzonder succesvolle broertjes met een verbrandingsmotor onderscheiden? Over het front hebben we het al eerder gehad, ook dat is het ‘net niet’.

  BMW iX

  Twee, later drie uitvoeringen

  Bij de marktintroductie van de iX zijn twee modelvarianten beschikbaar. Beide zijn voorzien van elektrische vierwielaandrijving. De iX xDrive 50 heeft een systeemvermogen van 523 pk in de iX xDrive50 terwijl de iX xDrive40 het met 326 pk moet doen. Het maximumsysteemkoppel bedraagt 630 Nm in de xDrive40 en 765 Nm in de xDrive50. Het krachtigste model sprint dus in 4,6 seconden van nul naar 100 km/u, de zwakkere versie in 6,1 seconden.

  Dankzij de nieuwste accutechnologie is met de de iX xDrive 50 een WLTP-actieradius tot 630 kilometer mogelijk, en 425 kilometer met de xDrive40.

  In een later stadium zal BMW het gamma uitbreiden met de BMW iX M60. Die zal naar verwachting een maximaal vermogen van meer dan 600 pk leveren voor uitgesproken sportieve prestaties.

  BMW iX

  Snelladen tot 200 kW

  De BMW xDrive50 krijgt een accupakket met een netto capaciteit van 105,2 kWh. De accu van de xDrive40 is met 71 kWh een stuk kleiner. Dankzij voorspellend thermisch beheersysteem kan de iX  de bedrijfstemperatuur van de accu optimaliseren om deze snel en efficiënt op te kunnen laden aan een DC-snellaadstation. Volgens BMW kan de accu op DC worden opgeladen tot 200 kW (BMW iX xDrive50) of tot 150 kW (BMW iX xDrive40). Het AC-laden gaat met de gebruikelijke 11 kW.

  iDrive

  Net als de i4 maakt ook de iX voor het eerst gebruik van de nieuwe generatie van het “iDrive”-display en -bedieningssysteem. Dit “BMW Curved Display” bestaat uit een 12,3 inch “Information Display” en een “Control Display”. Deze zitten samen achter een naar de bestuurder gericht, gebogen glasoppervlak.

  BMW iX

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos