Mini Cooper SE elektrisch

BMW en Great Wall Motor gaan samen elektrische Mini bouwen

Het is nog niet helemaal duidelijk welke Mini het gaat worden maar de BMW Group en de Chinese autofabrikant Great Wall Motor hebben afgesproken dat ze hem samen gaan bouwen. De bedrijven bouwen in China samen een fabriek waar onder meer de elektrische Mini zal worden gemaakt.

Spotlight Automotive Limited

Want naast die Mini zullen er ongetwijfeld meer modellen volgen. Eind november vond de eerste plechtigheid plaats van de nieuwe joint venture die “Spotlight Automotive Limited” zal gaan heten. De nieuwe autofabriek wordt gevestigd in Zhangjiagang in de provincie Jiangsu. Na de opstartfase zullen er in de fabriek, die ongeveer 3000 medewerkers zal krijgen, maximaal 160.000 voertuigen per jaar worden gebouwd. De bouw van de fabriek is gepland voor 2020 tot 2022 en BMW en Great Wall Motor investeren samen ongeveer 650 miljoen euro in de nieuwe fabriek.

Spotlight Automotive Limited

Productie én ontwikkeling

De gemeenschappelijke onderneming zal in de toekomst elektrische voertuigen produceren voor BMW-dochter Mini en verschillende modellen en merken voor Great Wall Motor. Maar de Chinese automarkt is natuurlijk enorm. Daarom is het gerechtvaardigd om er niet alleen een fabriek te bouwen maar om ook voertuigen specifiek voor de Chinese markt te ontwikkelen. Ook dat gaat Spotlight Automotive Limited doen. Naast de productie omvat zal men in de fabriek ook gezamenlijke andere elektrische auto’s ontwikkelen.

Oxford blijft de thuisbasis van Mini

“Na de marktintroductie van de gloednieuwe elektrische Mini die in Oxford wordt gebouwd en in het eerste kwartaal van 2020 op de markt komt, is dit weer een belangrijke stap in de richting van de geëlektrificeerde toekomst van het merk Mini,” aldus BMW in een verklaring. De Mini-fabriek in Oxford blijft het hart en de thuisbasis van de Mini-productie. De joint venture Spotlight Automotive moet vooral extra capaciteit en flexibiliteit bieden. “De joint venture zal ons in staat stellen om een groter aantal eenheden van de elektrische Mini te produceren”, aldus BMW CFO Nicolas Peter.

Nieuwe elektrische Mini wordt kleiner, net als oer-Mini

Volgende elektrische Mini mogelijk kleiner

Het is nog niet duidelijk welke elektrische Mini er precies van de assemblagelijn in China zal komen. De eerste volledig elektrische Mini, de Cooper SE, is nog gebaseerd op het Mini-platform dat eigenlijk verbrandingsmotoren is ontwikkeld. Daarnaast is de Mini de afgelopen jaren een beetje uit zijn jasje gegroeid. Daardoor doet hij zijn naam niet meer echt meer aan. Volgens bedrijfsleider Bernd Körber ontwikkelt men een nieuw platform voor de nieuwe elektrische Mini. Deze wordt een maatje kleiner. Dat is mogelijk zonder dat er minder ruimte voor inzittenden en bagage is. Daarmee komt de Mini weer terug bij de basis: een zo compacte mogelijk gebouwde auto die toch voldoende ruimte biedt. De huidige Mini Cooperis  in de driedeurs-variant 3,82 meter lang. De nieuwe versie wordt volgens Körber maar 3,05 meter lang. Daarmee wordt hij even lang als de oer-Mini uit de vorige eeuw.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven