Hyundai waterstoftrucks Zwitserland
Brandstofcellen spelen volgens Hyundai een belangrijke rol in de nabije toekomst. Het bedrijf zet op dit gebied nu een grote stap. Het transporteert de eerste tien Xcient Fuel Cell waterstoftrucks naar Zwitserland. Dit is slechts een voorbode. Uiteindelijk wil Huyndai ongeveer 1.600 van deze trucks in Zwitserland inzetten.
Maarten Hachmang - verstoppertje spelen - column
Ik heb twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Bij mooi weer lezen ze buiten de Donald Duck en de Tina, maken ze een dam in de beek of spelen ze met de kinderen in de buurt verstoppertje op het schoolplein. Tot het gaat regenen. Dan gaat dat verstoppertje spelen plots volledig digitaal.
BMW i3 rijplezier veluwe toeren
Een goede vriend van mij rijdt al enige tijd in een nieuwe BMW I3 met 4% bijtelling. Toen ik hoorde dat hij deze auto kreeg, was ik in eerste instantie erg sceptisch. Om mij ervan te overtuigen dat je naast fiscaal plezier ook rijplezier kunt hebben van een elektrische auto, zijn wij met dit mooie weer een dag gaan toeren.
subsidie elektrische auto's budget op
Begin juni werd de subsidieregeling voor de aankoop van elektrische auto’s bekendgemaakt, welke begin deze maand van kracht was. Maar het subsidiebudget voor nieuwe auto’s is nu al op. Dat betekent dat er binnen iets meer dan een maand subsidie is aangevraagd voor 2.500 nieuwe elektrische auto’s.
Tesla V3 Supercharger locatie Rijswijk
Ze waren al een tijdje aangekondigd maar het is natuurlijk altijd leuk als ze er ook zijn. We hebben het hier over de V3 Superchargers van Tesla. Afgelopen woensdag werd in Rijswijk de eerste locatie met deze snelle 250 kW-laders geopend.
Cupra el-Born onthuld
Vandaag werd de Cupra el-Born onthuld. Volgens Cupra moet de el-Born de perceptie van elektrische auto’s gaan veranderen. De el-Born Concept trok vorig jaar al veel belangstelling in Genève en is sindsdien verder geëvolueerd met als resultaat de vandaag onthulde Cupra el-Born.
overheid laadinfrastructuur laadpunten
Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Die groei zal steeds sneller gaan. Daarom is het belangrijk dat er een landelijk dekkende laadinfrastructuur komt. Vandaag bekrachtigen de overheid, netbeheerders en zes regio’s hun samenwerking op dit gebied.
audi Q4 e-tron sportback SUV
Zojuist onthulde Audi de Q4 e-tron Sportback. Uiteraard gebaseerd op het MEB-platform van de Volkswagen Group. Zowel de normale Q4 e-tron als de Sportback gaan medio volgend jaar in productie.
Lucid Air cw-waarde luchtweerstand
De door Lucid Motors aangekondigde Air blijkt zijn naam eer aan te doen. De cw-waarde, die samen met de frontale oppervlakte de luchtweerstand van een auto bepaalt, van de Air blijkt slechts 0,21 te zijn. Precies de waarde die Elon Musk bij de Tesla Model 3 na wilde streven, maar die bleef steken op 0,23.
citroën ë-c4 elektrische cross-over SUV
Medio juni circuleerden de eerste beelden van de nieuwe Citroën ë-C4. Deze week was de officiële presentatie van de elektrische Citroën. De nieuwe C4-serie gaat voortaan als een cross-over SUV door het leven. Zal de nieuwe ë-C4 een serieuze rol gaan spelen in dit belangrijke segment?
groene energie energiecoöperatie
Vandaag in de kranten: de overheid wil de hoeveelheid biomassacentrales beperken. Deze manier van energiewinning heeft natuurlijk ook zijn minder goede kanten. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om écht groene energie te winnen. Dat kan ook nog eens op een manier waarbij burgers het heft in eigen handen hebben.
EV App vernieuwd
De EV App is volledig vernieuwd. Mede dankzij de input van de huidige gebruikers is er ook een web-versie ontwikkeld. De tools zijn niet alleen sneller en completer geworden. Ze zijn ook onafhankelijk gebleven en bieden alle informatie én nieuwtjes over elektrisch rijden.
Allego elektrisch rijden opmars
Men verwacht dat binnen 20 jaar de helft van alle personenauto's in het grootste deel van Europa elektrisch is. Onze e-Partner Allego publiceerde daar deze week een nieuw artikel over. Hierin gaat men dieper in op de snelle adoptie van EV’s in Europa. Allego belicht daarbij diverse facetten over de opmars van elektrisch rijden.
e.Go Mobile surseance betaling
De Duitse startup e.Go Mobile had het rond de jaarwisseling al moeilijk omdat de productie en uitlevering van de e.Go Life maar niet op gang kwam. De corona-crisis deed daar nog een schepje bovenop. Inmiddels bevindt e.Go Mobile zich in een soort van beschermde surseance van betaling.
Elektrische taxi's draadloos laden Oslo oplossing
In Oslo wordt het project ‘ElectriCity’ opgestart, met als doel het ontwikkelen van een infrastructuur voor het draadloos opladen van taxi’s. Het is de bedoeling dat de te ontwikkelen laadinfrastructuur overal ter wereld te gebruiken is.
byton schort activiteiten op
Byton, een veelbelovende Chinese startup, lijkt slachtoffer te worden van de Corona-crisis. Het bedrijf heeft besloten om de activiteiten een half jaar te staken. In die tijd gaan de raad van bestuur en het topmanagement zoeken naar een manier om het bedrijf weer op de rit te krijgen.
Volkswagen ID.3 scoop gespot Amsterdam
Volkswagen heeft enorm veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de ID-range en de ombouw van de fabriek in Zwickau. De softwareproblemen met de ID.3 zijn dan ook een flinke streep door de rekening. Voor een laatste ultieme praktijktest mogen 150 VW-medewerkers een tijdje met een VW ID.3 rijden.
elektrische BMW 3-serie
Op Twitter circuleren foto’s van testritten met een prototype van een elektrische versie van de BMW 3-serie. BMW heeft tot nu toe niet bevestigd dat er überhaupt een volledig elektrische versie van de 3-serie komt. Toch zijn er de nodige berichten dat we in 2023 een ‘elektrische 3’ mogen verwachten.
Elektrische taxi verslaat benzine en diesel
Wie op de Ring Amsterdam rijdt komt ze al enige jaren tegen; elektrische taxi’s. Toch zijn EV’s nog steeds in de minderheid. Het overgrote deel van de taxi’s rijdt op diesel. Daar kan echter verandering in komen. Volgens Transport & Environment, een Europees samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van transport en milieu, is er sprake van een kantelmoment.
Nissan Ariya productie
Op de Tokyo Motor Show 2019 werd de Nissan Ariya nog als studiemodel gepresenteerd. Afgelopen winter gaf Nissan wat meer informatie vrij en schreven wij al dat de auto wat ons betreft zo in productie kon. Nu lijkt het erop dat de Ariya daadwerkelijk binnenkort in productie gaat.
energie besparen elektrische auto
Vorige week sprak ik iemand die van mening was dat elektrisch rijden helemaal niet zo groen is als er verteld wordt. We zijn deze week samen aan het rekenen geslagen. De beste man staat nog niet meteen in de showroom om een BEV uit te zoeken, maar hij is wel ‘om’, en niet zo’n beetje ook. Ik wil het sommetje daarom graag met jullie delen.
Polestar 2 Zeebrugge
Polestar, Volvo's ‘elektrische’ dochteronderneming, meldde dat de productie van de Polestar 2 ondanks de coronacrisis gewoon volgens schema zou starten. Inmiddels zijn de eerste exemplaren in Zeebrugge aangekomen. Er komen dit jaar naar verwachting zo’n 8.000 eenheden van de elektrische Polestar 2 naar Europa.
Tesla Roadster sprint
Kun je de eerste preview van de nieuwe Tesla Roadster nog herinneren? Dat is alweer bijna drie jaar geleden. Toen beloofde Musk ons nog dat die auto dit jaar in productie zou zijn, en in slechts 1,9 seconden van 0 naar 100 zou sprinten. Maar hoe ziet zo’n indrukwekkende sprint er eigenlijk uit?C
verkoop elektrische auto's
Nu het eerste dieptepunt van de corona-crisis achter de rug is, is het spannend om te zien in hoeverre de economie – en ook de autoverkoop – weer opveert. Volgens RVO zijn de verkopen van elektrische auto’s vorige maand helaas iets gedaald. Logisch, aangezien veel fabrieken hun productie tijdelijk moesten staken.
Mercedes EQC duurtest
Vorig jaar hadden we de Mercedes EQC in een uitgebreide test bij e-drivers.com, en toen bestempelden we de SUV als een van de fijnst rijdende elektrische auto’s van dat moment. Destijds stuurden we slechts een dag of vier in de EQC; nu pakken we ‘m een kwartaal lang aan.
Uber Green elektrische auto taxi
De klanten van Uber kunnen vanaf vandaag ook een 100 procent elektrische auto bestellen. Helaas is een ritje met Uber Green, zoals dat heet, wel wat duurder. Je bent dan zo'n twee euro meer kwijt dan met een gewone Uber. En dat terwijl elektrisch rijden goedkoper is. Niettemin juichen wij dit initiatief van harte toe.
Opel presenteert de nieuwe, elektrische Mokka-e. Nu Opel deel uitmaakt van de PSA Group waait er merkbaar een frisse wind door de Duitse gelederen. De tweede generatie van de Mokka is ontworpen volgens Opels nieuwe designstrategie en kun je onder anderen herkennen aan de nieuwe ‘Vizor’.
Magna Arcfox Alpha-T
De eerste eenheden van de Arcfox Alpha-T moeten eind juli van de productielijn van Magna's joint venture in Zhenjiang rollen. Er zijn al zo’n 2.000 pre-orders voor de Alpha-T. Contractfabrikant Magna bouwt eerst de duurste uitvoering, de Volcano Red. Deze is onder anderen verkocht aan een Chinese celebrity.
overname NEVS Evergrande
Het Zweedse NEVS staat op het punt volledig te worden overgenomen door Evergrande. Het Chinese concern heeft aangekondigd de uitstaande aandelen op zeer korte termijn over te nemen. Tot nu toe heeft Evergrande 82,4 % van de aandelen in handen. De volledige overname wordt binnen enkele dagen verwacht.
Jaguar I-Pace 11 kW lader
De Jaguar I-Pace is nu sneller op te laden. Er was nogal wat kritiek op het feit dat een premium SUV met slechts 7,4 kW geladen kon worden. Jaguar heeft daar werk van gemaakt, nieuwe I-Paces krijgen een 11 kW-lader. Een zeer gewenste verbetering. Kopers zullen ook het nieuwe infotainmentsysteem weten te waarderen.
h2x waterstofauto's brandstofcel australië
Brendan Norman en Chris Reitz, twee oudgedienden in de automobielindustrie, hebben het bedrijf H2X opgericht. Zij willen zich met hun nieuwe bedrijf richten op auto’s met een brandstofcel. Norman en Reitz hebben al eerder samengewerkt op dit gebied en ook Grove Hydrogen Automotive opgericht.
prijzenoorlog elektrische auto's
Vorige week schreef ik al dat de MG-importeur deze maand een ‘subsidie’ van 4.000 euro op de voorraadmodellen van de ZS EV weggeeft. Ook Renault en Nissan geven nu 4.000 euro extra ‘subsidie’ op een elektrische auto. Het AD bestempelt dit als een prijzenoorlog. Maar misschien zit wel er iets anders achter.
Peugeot e-208 subsidie Nederland Duitsland Frankrijk
Particulieren profiteren in Nederland sinds kort van 4.000 euro aanschafsubsidie op nieuwe elektrische auto’s. Maar de Nederlandse EV-subsidie steekt schril af bij buitenland. Het is een schijntje vergeleken met Duitsland en Frankrijk.
elektrische Fiat E-Ducato
Vorig jaar toonde Fiat Professional al het prototype van de elektrische Ducato, en gaf toen ook enkele specificaties prijs. Maar de elektrische Fiat Ducato moest nog uitgebreid getest worden. Dat is nu kennelijk achter de rug want de Italiaanse autobouwer presenteert nu de productieversie van de E-Ducato.
Nieuwe elektrische Mini cross-over
De opvolger van de Mini Cooper SE wordt een vijfdeurs elektrische cross-over SUV. Dit beweert het Engelse magazine Autocar. Volgens hun informatie krijgt die nieuwe elektrische Mini ook een kobaltvrije accu.
Fusie PSA FCA vertraging onderzoek EU
De geplande fusie van de Franse PSA-groep met de Amerikaans-Italiaanse fabrikant FCA loopt enkele maanden vertraging op. De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de fusie. Men vreest dat de fusie de concurrentie in het bestelwagensegment zou kunnen beperken.
Citroën ë-C4 elektrische cross-over
Nadat PSA-dochter Citroën onlangs diverse nieuwe producten in het SUV-segment introduceerde, voegt het Franse merk nu de volledig elektrische ë-C4 aan het aanbod toe. Citroën noemt het een hatchback, maar de Fransen hebben hem een aardig stoer uiterlijk gegeven, als of het een SUV is. We houden het maar op een cross-over.
klassieker elektrificeren fiscaal interessant
We zien ze de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen: bedrijven die een klassieke auto pakken en daar een accupakket in leggen. De brandstofmotor verdwijnt en de elektromotor komt hiervoor in de plaats. Is dit fiscaal interessant of heiligschennis?
Tesla Model S actieradius
Tesla lanceert de nieuwe Model S "Long Range Plus" met een nog grotere actieradius. Volgens de EPA-norm bedraagt de actieradius van dit model 647 kilometer. Volgens berekeningen van Electrek mogen we dat met 1,12 keer vermenigvuldigen om op de WLTP-range uit te komen. Die bedraagt een indrukwekkende 720 kilometer.
Tesla Model XL minivan MPV
De Tesla Model X, die zo’n vijf jaar geleden op de markt kwam, is nooit een bijster groot succes geweest. Het is ook een beetje een “vleesch noch visch” model. In Amerika had een Tesla minivan waarschijnlijk beter gescoord. Een MPV zoals de ‘Model XL’ van Driveable Designs zou naar ons idee een goede zet zijn.
Dongfeng Sharing-VAN
De laatste jaren komen er steeds meer prototypes van autonoom rijdende auto’s, en worden er steeds meer getest. Vooral vanuit de VS is er een gestage stroom aan berichten op dat gebied. Maar China lijkt nu toch het eerste land te zijn waar een autonoom rijdende auto in serieproductie gaat.
Werner Budding presenteert de BMW Concept iX3 en i4
Eigenlijk hadden deze auto’s zo’n drie maanden geleden in Genève moeten staan. Helaas moest de Autosalon vanwege corona worden geannuleerd. Daarom gaan de nieuwe BMW Concept iX3 en de BWM Concept i4 online in première. Werner Budding mag een kijkje in de studio nemen.
Kia e-Soul Cargo besteller
Toen wij afgelopen najaar met de nieuwe e-Soul van Kia mochten rijden, raakten wij meer en meer gecharmeerd van deze auto. Het eigenwijze uiterlijk is even wennen maar hij rijdt uiterst prettig. Daarom zal het zeker geen straf zijn als je als monteur of bezorger in de nieuwe besteluitvoering – de e-Soul Cargo – moet rijden.
Tazzari elektrische Land Rover Defender
Tazzari EV Technology ontwikkelt achter de schermen een groot aantal geheime projecten voor diverse merken. Met deze elektrische Defender willen de Italianen laten zien dat alles mogelijk is als het gaat om elektrificatie en dat de ‘elektrische’ toekomst allang begonnen is.
MG ZS EV subsidie premie goedkoper
Zoals bekend heeft de Nederlandse overheid sinds kort een aankoopsubsidie voor particulieren ingesteld. Hiermee kunnen particulieren tot € 4.000 subsidie krijgen als ze een nieuwe elektrische auto kopen. MG-importeur van Mossel heeft besloten om deze subsidie tijdelijk te verdubbelen met een extra premie van € 4.000.
elektrische Fiat 500e
De nieuwe elektrische Fiat 500 is door FCA in eerste instantie alleen als cabriolet aangeboden, in een gelimiteerde ‘La Prima’ editie. Die is inmiddels uitverkocht. Niet getreurd, er komt van de Fiat 500e La Prima ook een hatchback. Daarnaast zijn er in de Italiaanse media ook geruchten over een scherp geprijsde ‘budget’-versie.
Peugeot e-3008 elektrisch
PSA is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie van de Peugeot 3008. Deze moet in 2022 in productie gaan. De Franse media melden dat de nieuwe Peugeot 3008 waarschijnlijk ook in een volledig elektrische variant wordt gebouwd.
Duitsland tankstations laadpunten
Nederland stimuleert elektrisch rijden door middel van een gunstiger bijtellingspercentage voor zakelijke rijders en een aankoopsubsidie voor particulieren. Iets soortgelijks doen ze in Duitsland ook. Maar men wil daar de oplaadinfrastructuur mogelijk ook een impuls geven door laadpunten bij tankstations te verplichten.
Alfa Romeo elektrische SUV
Alfa Romeo, zoals bekend een dochteronderneming van de Fiat-Chrysler groep, gaat een elektrische auto ontwikkelen. Door de voornomen fusie met het PSA-concern zijn de elektrificatieplannen van Alfa Romeo wel drastisch gewijzigd. Na de Tonale PHEV mogen we een compacte elektrische SUV van de Italianen verwachten.
General Motors elektrische bestelwagen
Al eerder heeft General Motors aangekondigd dat het over een paar jaar minstens twintig nieuwe elektrische modellen op de markt wil brengen. Volgens een bericht van Reuters ontwikkelt General Motors ook een elektrische bestelwagen, met de interne benaming BV1.
Terug naar boven