Rosenbauer International AG en Brandweer Amsterdam Amstelland gaan de komende twee jaar samen de Concept Fire Truck (CFT) in de praktijk uitgebreid testen. Amsterdam is daarmee na Berlijn de tweede Europese hoofdstad waar een dergelijke brandweerwagen in de praktijk gaat worden ingezet.
Vorige week heeft SAE International bekend gemaakt plannen te hebben om een door de branche geleid pre-competitief onderzoeksproject te starten dat zich gaat richten op het verbeteren van de beveiliging van laadsystemen voor elektrische voertuigen (EV).
Tegenstanders van e-mobiliteit voeren graag het enorme waterverbruik bij de productie van batterijen aan als argument. Maximilian Fichtner, directeur van het Helmholtz Instituut voor elektrochemische energieopslag in Ulm, legt uit dat dit argument niet opgaat.
Voor de productie van de iNEXT investeert BMW circa € 400 miljoen in haar grootste Europese productiefaciliteit te Dingolfing. Hier gaat BMW’s elektrische vlaggenschip vanaf 2021 van de band rollen. Ook hier hanteert BMW de inmiddels bekende strategie dat binnen één productielijn meerdere modellen met verschillende aandrijftechnieken worden geproduceerd, zodat er snel kan worden geschakeld bij wisselende vraag. 
Volker Quaschning, professor voor regeneratieve energiesystemen aan de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Berlijn, legt uit hoe hij denkt over duurzame mobiliteit. In Europa zal het aantal auto's per hoofd van de bevolking minstens worden gehalveerd.
MAN Truck & Bus is een van de eerste Europese fabrikanten van bedrijfsvoertuigen die samen met haar klanten eMobility succesvol heeft toegepast. Nu bouwt MAN een kleine serie van de MAN TGM 26.360 E LL distributietruck. Het voertuig wordt geproduceerd in de MAN-fabriek in Steyr, Oostenrijk.
Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier zijn de documenten voor een tweede Europees batterij consortium inmiddels ingediend bij de Europese Commissie en is de oprichting hiervan nu in gang gezet. De namen van de betrokkenen zijn door het ministerie echter niet bekend gemaakt.
Het vierde snellaadstation van Smatrics in Oostenrijk is klaar. Na Wenen, Graz en Salzburg is nu Innsbruck aan de beurt . De nieuwe locatie ligt nabij het knooppunt van de snelweg A12 (Inntal Autobahn)/ A13 (Brenner Autobahn) op de parkeerplaats van een filiaal van de supermarktketen Merkur.
Nissan bereidt zich in Japan met een nieuw productiesysteem voor op de explosie van connected EV’s. Door ook ingewikkeldere handelingen te robotiseren, wil Nissan niet alleen flexibeler kunnen produceren...
Vanuit de nieuwe fabriek verwacht EVBox vanaf komend jaar de productie van snelladers te kunnen verhogen naar 450 laders per maand. Daarnaast leveren deze plannen tot 100 extra banen in de regio op.
De Amerikaanse batterijsysteemfabrikant Microvast is van plan zich te gaan vestigen in Ludwigsfelde in Brandenburg. Hier zullen volgens de directeur van het Duitse Microvast GmbH, Sascha Kelterborn, batterijsystemen voor bestelwagens, vrachtwagens, sportwagens en SUV's worden vervaardigd.
Diarmuid O'Connell, voormalig vice-president van bedrijfsontwikkeling voor Tesla, is toegetreden tot het bestuur van The Mobility House. O'Connell gaat ondersteuning bieden aan de automobielsector en zou met name de strategische groei in de VS moeten bevorderen.
Het Britse Morris Commercial, een start-up op het gebied van autotechniek en -productie, heeft een heel bijzondere elektrische bestelbus, de Morris JE, gepresenteerd. De JE maakte zijn debuut in The Design Museum in Londen.

Nieuw: EV Cable Hook voor voertuigen met een stekker

De perfecte haak om uw EV-kabel te organiseren
Iedere elektrische rijder kent het wel: bij het opladen van je voertuig ligt de kabel op de grond en bij het opruimen van de laadkabel worden je handen of zelfs je kleren vies. Dankzij de EV Cable Hook is dat verleden tijd.
laadpassen eenvoudig te kopiëren, onvoldoende beveiligd
Wie een beetje handig is, kan moeiteloos laadpassen van elektrische auto's kopiëren. Dat blijkt uit het onderzoek dat Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET deed. Hij vertelt aan de NOS dat de laadpassen van elektrische auto’s onvoldoende zijn beveiligd en daardoor "kinderlijk eenvoudig te kopiëren" zijn.
Tesla Cybertruck mogelijk onveilig en geen Europese goedkeuring homologatie
De Cybertruck van Tesla lijkt dankzij het stijve chassis en de robuuste carrosserie onverwoestbaar. Dat blijkt ook zijn nadelen te hebben. In Europa kennen wij zoiets als kreukelzones, en bescherming van de overige verkeersdeelnemers. Daar is bij de Cybertruck geen sprake van en dat lijkt de Europese goedkeuring in de weg te staan.
De Poolcirkel en elektrische auto’s is nou niet direct de best denkbare combinatie. Toch reed e-Drivers.com als één van de eerste met de Porsche Taycan 4S dwars door de bittere Poolkou. En wat bleek, je kunt beter voor een 4S gaan, dan voor de Taycan Turbo. Waarom? Kijk de VIDEO.
Elektrische auto’s niet brandgevaarlijker
Het brandgevaar van elektrische auto’s komt ten onrechte steeds vaker in het nieuws. Het Duitse blad Der Spiegel heeft hier over gesproken met het hoofd van de brandweer van Bremen. Volgens hem komen branden van elektrische auto's niet vaker voor. Ook zijn die branden niet gevaarlijker dan branden van auto's met verbrandingsmotoren.
accufabriek Opel PSA Saft Kaiserslautern
De Europese Commissie heeft het eerste grote Europese project voor de productie van accucellen goedgekeurd. Er is voor deze “Europese accu-alliantie” in totaal een subsidie van 3,2 miljard euro beschikbaar. Dit maakt de weg vrij voor het opzetten van productiefaciliteiten voor accucellen in Europ, zoals die van Opel in Kaiserslautern.
'Goedemiddag mijnheer', zei de fietsenmaker tegen me. 'Dus u komt voor een nieuwe fiets voor uw dochter hè....eens even zien, elektrisch of zonder batterij?' Enigszins verrast door zijn vraag dacht ik na en zei: "Zonder!"
Goupil G6 LEV
Wie denkt dat die lichtgewicht elektrische vrachtwagentjes geen grote markt vertegenwoordigen: de Franse specialist Goupil heeft er al zo’n 20.000 gebouwd. Op de Franse vakbeurs Solutrans presenteerde Goupil een nieuwe elektrische bestelwagen, de G6. Deze moet gaan concurreren met de populaire bestelwagens.
Cybertruck karton bouwpakket knutselen schaalmodel
Het ontwerp van de Tesla Cybertruck wordt soms gekscherend met een kartonnen doos vergeleken. Uit het aantal reserveringen voor de Cybertruck (een kwart miljoen) blijkt dat zo’n extravagant design wel degelijk aanslaat. Het Youtube-kanaal DIY Ocean laat zien hoe je zelf een kartonnen Cybertruck kunt bouwen.
Jaguar I-Pace grotere actieradius
Eigenaren van een Jaguar I-Pace kunnen een tot 8% grotere actieradius tegemoet zien. Hun auto’s zullen namelijk worden voorzien van een gratis software-update. De verbetering is mogelijk gemaakt door de kennis en ervaring die de technici van Jaguar hebben opgedaan met de op I-Pace gebaseerde raceversie.
Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Er komen steeds meer modellen op de markt en door de verbeteringen van de accu’s is elektrisch rijden voor steeds meer leaserijders een serieuze optie. Hieronder belichten we een aantal voordelen van elektrisch rijden voor wagenparkbeheerders.
Nissan Ariya elektrische auto
Ooit behoorde de Nissan Leaf tot de meest verkochte elektrische auto’s ter wereld. Nissan was ook een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden. Helaas heeft de Japanse autofabrikant die leidende positie de afgelopen jaren prijs moeten geven. Het nieuwe Nissan-management wil die positie in elektrische auto’s weer terugwinnen.
Vanaf 11 december leest, ziet en hoort u de (video)review van de Porsche Taycan 4S, die onze redacteur Werner Budding deze week in de omgeving van de Poolcirkel heeft getest. Over de rij-eigenschappen mogen we nu nog iets zeggen maar we kunnen wel verklappen dat het zeker is dat Porsche met een instap-Taycan komt.
ANWB Elektrisch Rijden Monitor 2019
Vandaag presenteerde de ANWB de Elektrisch Rijden Monitor 2019. Uit dit rapport, dat de ANWB alweer voor het derde jaar presenteert, blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt.
Accu's EV's goedkoper
Bloomberg New Energy Finance (BNEF) heeft de Battery Price Survey 2019 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot $156 per kWh. Dit is meer dan 13% lager dan in 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk 100 dollar/kWh zal worden bereikt.
Iveco en Nikola Motor Nikola Tre elektrische vrachtauto
In september verwierf CNH Industrial, waartoe ook Iveco behoort, een belang in de Amerikaanse startup Nikola Motor. Op een persevenement presenteerden Nikola en Iveco hun doelstellingen en het eerste gezamenlijke product. Dat deden ze samen met zusterbedrijf FPT Industrial, dat is gespecialiseerd is in motoren en aandrijvingen.
DAF CF Electric
De DAF CF Electric is de eerste serie volledig elektrische vrachtwagens van DAF. De Nederlandse vrachtwagenfabrikant, onderdeel van de VDL-Groep, zal eind dit jaar de eerste DAF CF Electric 6x2 trucks in de praktijk inzetten. Zij zullen bij twee Nederlandse afvalverwerkingsbedrijven dienst gaan doen als vuilniswagen.

Eneco eMobility garandeert stabiele Dynamic Home Load Balancing met P1 Extender

Laaddienstverlener maakt als eerste partij in Nederland DHLB voor iedereen mogelijk
Eneco eMobility presenteert In samenwerking met IUNGO, een ervaren ontwikkelaar van energiemanagementsystemen voor bedrijven en consumenten, de P1 Extender voor Dynamic Home Load Balancing (DHLB). Met deze extender wordt DHLB voor iedereen met een slimme meter mogelijk.
accuproductie EV's CO2-uitstoot verminderd
Het onderzoeksinstituut Svenska Miljöinstitutet (IVL) heeft in opdracht van het Zweedse Energieagentschap onderzocht hoeveel CO2-uitstoot er ontstaat bij de productie van accu's voor elektrische auto's. IVL heeft dit al eerder gedaan. Toen werden de resultaten door velen als argument tegen elektrische auto's worden gebruikt.
Renault K-ZE Europa
De Renault K-ZE is een goedkope elektrische auto die in China tegen een prijs van minder dan 10.000 euro wordt aangeboden. Dat is dan wel in een voor de Chinese markt aangeboden uitvoering. Renault heeft nu aangegeven dat de K-ZE, zoals eerder werd gesuggereerd, in Europa niet als Renault zal worden verkocht.
Ford Mustang Mach-E First Edition
Amper tien dagen na de officiële onthulling van de Ford Mustang Mach-E, is de First Edition van dit model in de VS volledig uitverkocht. Wie de Nederlandse configurator opent, ziet dat daar de First Edition nog gewoon bijstaat. Is dat inderdaad omdat Europa, vanwege de uitstooteisen, voorrang krijgt?
Sono Motors Sion
Het wordt steeds twijfelachtiger of de Sion, het eerste model van Sono Motors, ooit op de weg zal komen. De duurzame, maatschappelijk verantwoordelijke doelstellingen van Sono Motors maken het moeilijk om investeerders aan te trekken. Community Funding moet nu uitkomst brengen.
Mini Cooper SE elektrisch
Het is nog niet helemaal duidelijk welke Mini het gaat worden maar de BMW Group en de Chinese autofabrikant Great Wall Motor hebben afgesproken dat ze hem samen gaan bouwen. De bedrijven bouwen in China samen een fabriek waar onder meer de elektrische Mini zal worden gemaakt.
Hyundai is van plan om voor 2025 in totaal 16 nieuwe batterij-elektrische auto's op de markt te hebben, maar ook waterstofauto's en -bedrijfsvoertuigen. Hyundai wil beide technologieën parallel ontwikkelen.
De Dekra heeft crashtests met een Renault Zoe en drie Nissan Leafs uitgevoerd waarbij de snelheden aanzienlijk hoger waren dan die zijn voorgeschreven in standaard crashtests. De resultaten waren volgens de testers zeer overtuigend.
Binnen nu en een paar jaar komen auto’s op de markt die vrijwel geheel zelfstandig hun weg naar hun bestemming vinden, zelfs door druk stadsverkeer. Vanaf 2025 wil Europa’s grootste fabrikant Volkswagen een dergelijk systeem op de markt brengen.
Volgens Volvo Bussen is het de grootste order ooit voor elektrische bussen in Europa. Vanaf volgend jaar levert de fabrikant 157 exemplaren van de gelede e-bus 7900 Electric Articulated aan vervoersmaatschappij Transdev.
Gumpert Aiways Automobile presenteerde het model van een methanolbrandstofcel die geschikt is voor serieproductie, op de centrale Chinese importeursbeurs in Shanghai.
TÜV Rheinland en de startup Twaice in München testen een oplossing voor de bepaling van de (resterende) capaciteit en de nog te verwachten levensduur van batterijen voor elektrische en hybride voertuigen.
Polen is een van de marktleiders in Europa op het gebied van elektrische bussen. Meer als elke derde elektrische bus in Europa is in Polen gebouwd. De kracht van de e-busproductie is niet alleen gebaseerd op de lokale fabrikant Solaris, maar ook op een voortdurende hoge vraag in eigen land.
e-Drivers.com bestaat net één jaar en is al genomineerd voor Nationale Auto Awards. Daar zijn we heel blij mee. Maar het is spannend want momenteel staat e-Drivers op plaats drie in de categorie ‘Automedia’. We hebben dus nog wat stemmen nodig!
Tesla Model Y eerder in productie
In juni gaf Tesla’s CEO Elon Musk aan dat Model Y medio 2020 zou moeten komen. Hij verwachtte dat de productie in het eerste kwartaal zou starten en dat de eerste levering in het tweede kwartaal plaats zou vinden. Ook zei hij ze intern een veel sneller tijdschema hebben. Tesla lijkt het tempo nu te voeren.
E.On onderzoek actieradius
Sinds de komst van de volledig elektrische auto is er sprake van een “range anxiety”. We zijn bang dat we met een lege accu langs de weg komen te staan. Uit een onderzoek van de Duitse energiegigant E.ON bleek dat het bereik van veel elektrische auto's voor de meeste Duitse burgers absoluut voldoende is.
Tesla Cybertruck
Het ontwerp van de nieuwe Tesla Cybertruck zorgde tijdens de onthulling bij velen voor een fikse verrassing én teleurstelling. Ook het incident met de brekende ruiten was niet handig. Getuige de 250.000 reserveringen lijkt de Tesla Cybertruck evengoed een groot succes te worden.
Elektrische Jaguar E-type Zero klassieke sportwagen
Prachtig toch? Een geëlektrificeerde klassieke Jaguar E-Type. Geëlektrificeerd door Jaguar zelf, met behulp van de technologie van de I-Pace. Helaas heeft Jaguar moeten besluiten om het project voorlopig te staken, zoals uit de berichtgeving richting de geïnteresseerden blijkt.
Renault ZOE tweede generatie
Een prachtige mijlpaal voor de Renault ZOE, die alweer zeven jaar op de markt is. Renault meldt namelijk dat de 200.000e ZOEvan de band is gerold. Het betreft een zwarte ZOE Intense die naar een Nederlandse koper gaat. Deze ontving de sleutel van zijn nieuwe Renault op symbolische wijze tijdens een speciale ceremonie.
Met elektrische auto op wintersport
Komende voorjaarsvakantie gaan we op wintersport naar Méribel, een plaatsje in Les Trois Vallées, een groot skigebied in de Franse Alpen. Méribel ligt op zo’n 1000 kilometer ten zuiden van Utrecht en is een perfecte uitvalsbasis voor ski-liefhebbers. Wij gaan daar met de elektrische auto naar toe.
Terug naar boven