Blijft de Volkswagen ID.3 onder de 30.000 euro?

De hier en daar al gesuggereerde ‘minder dan 30.000 euro’ voor de ‘instap-ID’ lijkt Volkswagen te redden. Volgens onbevestigde bronnen krijgt de basisversie een Europese prijs van 29.990 euro. Da’s dan zonder eventuele EV-subsidiering.

Waar een basisversie zich ooit kenmerkte door een karige uitrusting, daar heeft de basis-ID nu een relatief kleine batterij, maar verder een gelijke inrichting. Ook Volkswagen creëert prijsverschil op basis van de accu-inhoud. De naar verwachting net geen dertig mille kostende ID.3 heeft een 48 kWh opslagsysteem.

Als de ID.3 op de IAA in Frankfurt in september zijn officiële debuut maakt, zal er hoogstwaarschijnlijk een 62 kWh batterij in zitten. Deze zogenaamde Launch Edition kost uiteraard meer dan de ID.3 48 kWh. Een ID bestellen kan binnenkort; vanaf 8 mei gaan in Europa de pre-orderboeken open. Dit betekent niet dat consumenten daadwerkelijk een ID kunnen bestellen. Eigenlijk gebruikt Volkswagen deze preordening om de vraag uit de markt nauwkeurig te kunnen monitoren. Maar reken erop dat Volkswagen vanaf eind dit jaar, als de eerste ID’s richting de klanten gaan, serieus gaat penetreren in de EV-markt.

De ID zal zowel technisch, met accu’s van verschillende grootte, als qua diversiteit in carrosserievorm de markt bestoken. Een hatchback, mini-van en een SUV, oftewel, de veelzijdigheid in carrosserievormen zoals we die al jaren kennen van Volkswagen, zal ook te vinden zijn in het ID-programma. De grote gemene deler is uiteraard het MEB-platform. Andere autofabrikanten die minder ver zijn met de ontwikkeling van EV-platformen kunnen de MEB-structuur van Volkswagen ook gebruiken, tegen betaling uiteraard. Ford heeft interesse. Voordeel van deze techniek-deling is dat Volkswagen de afschrijving van de ontwikkeling kan versnelling en dat andere autofabrikanten geen langdurige ontwikkeling van zo’n platform hoeven te starten.

Het platform, zeg maar de bodemplaat van een auto, is het meest kostbare deel tijdens de ontwikkeling van een nieuw model. Vandaar dat platformen vrijwel altijd voor meerdere modellen in gebruik is. Vaak zelfs voor meerdere merken. Skoda en Seat hanteren het MEB-platform ook voor naderende EV’s.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven