maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsBizarre wending: productie Lightyear 0 wordt gestaakt

  Bizarre wending: productie Lightyear 0 wordt gestaakt

  Amper twee maanden geleden was er een feestje bij het Finse Valmet Automotive. Toen begon men daar met de productie van de zonne-auto Lightyear 0. Maar plotsklaps is er een bizarre wijziging in de strategie: Lightyear heeft de productie stopgezet. Men gaat zich volledig richten op het tweede model, de Lightyear 2.

  UPDATE 26-01-2023: Atlas Technologies, de dochteronderneming van Lightyear waarin de Lightyear 0 is ondergebracht, is door de rechtbank failliet verklaard. Verder vreest de curator ook voor de toekomstkansen van de Lightyear 2.

  Van feestje naar surseance

  Een merkwaardige beslissing, aangezien de productie van de Lightyear 0 nog maar enkele weken geleden is opgestart bij de Finse contractfabrikant Valmet Automotive. De productiecapaciteit – nu nog slechts één exemplaar per week – zou dit kwartaal opgevoerd worden. Maar in plaats daarvan wordt de productie dus gestaakt. Het bedrijf dat de wijziging van de strategie, die in overleg met de investeerders is doorgevoerd, gebaseerd is op een ‘strategische herstructurering’.

  Kostprijs te hoog?

  Maar er lijkt meer aan de hand te zijn. Het schijnt namelijk dat de productie van de Lightyear 0 toch te duur zou zijn, ondanks het feit dat Lightyear de aanvankelijk genoemde prijs van 150.000 euro uiteindelijk verhoogde naar 250.000 euro. Door die te hoge kostprijs zou Lightyear de financiële middelen die bedoeld zijn voor ontwikkeling van de Lightyear 2 – het goedkopere ‘volume’-model – aan moeten spreken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom maakt de startup, waar 600 mensen werken, een bizarre wending van een feestelijke start van de productie naar een surseance van betaling.

  Surseance van betaling

  Gisterochtend vroeg Lightyear bij de rechtbank surseance van betaling aan voor Atlas Technologies B.V.. Dat is de werkmaatschappij die verantwoordelijk is voor de productie van de Lightyear 0. Die surseance is niet van toepassing op de holding daarvan, genaamd Atlas Technologies Holding B.V.. Die holding is de eigenaar van de intellectuele eigendommen van Lightyear. Ook de ‘zonnecellen-tak’ Lightyear Layer B.V. blijft buiten schot.

  Lightyear geeft in het persbericht niet aan wat er gebeurt met de klanten die een van de 250.000 euro kostende zonne-auto’s hebben besteld. Wat wel duidelijk is, is dat ze hun bestelde auto nooit zullen ontvangen.

  Alle pijlen op de Lightyear 2

  Het bedrijf zegt zich nu volledig te richten op de Lightyear 2. Deze ongeveer 40.000 euro kostende zonne-auto is bedoeld voor de massamarkt, en daarvoor heeft Lightyear al tienduizenden pre-orders ontvangen, onder andere van een leasemaatschappij en een deelautoplatform.

  Lightyear 2 betaalbare elektrische auto op zonne-energie

  CEO en medeoprichter Lex Hoefsloot blijft optimistisch. “We hopen in de komende weken enkele belangrijke investeringen af te ronden om op te schalen naar Lightyear 2, een betaalbaar elektrisch voertuig op zonne-energie dat beschikbaar is voor een breder publiek. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat de genomen beslissing de beste manier is om onze visie van schone mobiliteit voor iedereen, overal te realiseren.”

  Het is natuurlijk ook een beetje het lot van een startup; je werkt van de ene naar de andere financieringsronde terwijl je hoopt dat je lang genoeg het hoofd boven water kan houden tot er winst gemaakt kan worden. Dat geldt ook voor Lightyear, waarbij we ons afvragen of de beslissing om de productie van de Lightyear 0 te stoppen voldoende zal zijn om de financiering van de Lightyear 2 veilig te stellen. Anders stevent men op een volgende (pijnlijkere) uitdaging af.

  Lightyear 2 elektrische auto op zonne-energie

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos