Binnen enkele minuten. Column door Maarten Hachmang

Je hebt slecht nieuws en je hebt goed nieuws. En dan bestaat er nog zoiets als ‘marketing’ . Het verschil is soms lastig zichtbaar, en daar maken marketeers handig gebruik van.

Zo kun je bijvoorbeeld schaamteloos beweren dat er 35% minder suiker in de nieuwe muesli doos zit door gewoon 35% minder muesli in de doos te stoppen. Maar die trucjes kennen de meeste mensen wel.

“Ongeveer” 10 minuten

Maar in EV land is het anders. Daar zijn mensen nog niet zo goed geïnformeerd, en kun je dus zomaar wat marketing teksten de wereld in slingeren. “Ionity snellaadstation bij Apeldoorn laadt auto’s op binnen enkele minuten”. Of mijn gemeente bijvoorbeeld, die deze week communiceerde dat je bij het nieuwe Ionity station in onze stad in “ongeveer” 10 minuten ‘elektrisch vervoer’ kunt opladen. 10 minuten laden kan natuurlijk bij elke laadpaal. Alleen ze bedoelen hoogstwaarschijnlijk dat je je auto tot 80% of helemaal vol kunt laden binnen ‘ongeveer’ 10 minuten. Maar er is geen enkele elektrische auto die dit kan. Dat “ongeveer” moet je dus nog steeds ruim zien, bij veel EV’s duurt laden tot 80% zo’n 30-60 minuten en bij sommige auto’s zelfs nog langer.  Zou de betreffende ambtenaar die dit bericht heeft gecopy-paste geplaatst, zélf ook elektrisch rijden, vraag ik me dan af.

Schade

Het te rooskleurig neerzetten van “nieuws” brengt meer schade toe dan het minder aantrekkelijke maar realistische verhaal vertellen.  Je kunt je afvragen of de burger gebaat is bij het plaatsen van dergelijke marketingberichten dat met publiek geld gefinancierd wordt.

De EV wereld heeft  nog steeds veel last van weerstand en hardnekkige mythes en is volgens mij niet gebaat bij een hallelujah-verhaaltje van een gemeente met ogenschijnlijk duurzame ambities. Het staat natuurlijk sexy en het werkt als click-bait, maar in de rauwe praktijk heeft niemand er wat aan.

Goed geinformeerd

Een mens leert slecht van fouten uit het verleden. Berijders die op basis van dergelijke berichten een minder weloverwogen een keus voor EV maken, houden daar áltijd een teleurstelling aan over.

Wat doe je als iemand met zijn gloednieuwe Nissan Leaf bij de gemeente komt klagen dat het volladen bij Ionity toch echt een uur duurt en geen 10 minuten? Hoe geef je die persoon 50 minuten terug?

Wil je nou wél een eerlijk verhaal, bezoek dan eens een van m’n trainingen.  (Agenda) Dan kun je daarna een op feiten gebaseerde en realistische keuze maken.  En mocht je besluiten nog even te wachten met elektrisch rijden dan weet je in elk geval precies hoe je marketing berichten kan onderscheiden van goed nieuws.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven