MG ZS EV

Bij de MG ZS gaat de prijs voor de emotie

Het legendarische merk is – nu in Chinese handen – terug op de markt. Dat is natuurlijk goed nieuws maar het roept ook wel de nodige weemoed op. Het achthoekige logo met de letters “MG” stond vroeger voor een iconisch sportwagenmerk. Daar vinden we niets van terug in de nieuwe MG ZS EV.

Van iconisch naar duurzaam

MG keert dan wel terug op de Europese markt, er blijft niets over van de oude waarden van het Engelse merk. Oudere mensen zullen zich de haast Spartaanse roadsters en coupés met V8-motoren nog levendig voor de geest kunnen halen. In plaats daarvan ligt de focus nu op duurzaamheid. Dat uit zich in een redelijk onopvallende, compacte en volledig elektrische SUV. Het hoort bij deze tijd maar het doet toch ook een beetje pijn.

 

“An icon reborn”? Echt niet!

Tegenwoordig maakt MG deel uit van de Chinese SAIC-groep, die ook een gezamenlijke productiefaciliteit met Volkswagen heeft. In een gloednieuwe fabriek in Ningde, Oost-China, is nu begonnen met de productie van elektrische SUV’s voor de export. De Chinese marketingmanagers vierden de terugkeer van het merk naar Europa met het optimistische motto: “An icon reborn”. Met dit motto maken ze zich naar ons idee bijna belachelijk. Laten we maar gewoon afstand nemen van de emotionele kant en kijken wat de nieuwe MG ZS te bieden heeft.

De MG ZS

De ZS, die we sinds vorige week kunnen bestellen, is op zich een keurige elektrische SUV. Als we kijken naar waarden als zuinigheid, actieradius en laadsnelheid dan zal de nieuwe MG zeker punten scoren. Daarom hopen de Chinezen ook dat de ZS EV het bijzonder goed zal doen op de Europese markt. Hij is met 29.900 euro scherp geprijsd. De klant krijgt hiervoor een 4,32 meter lange SUV met vijf zitplaatsen (twee met Isofix-zekeringen). De wielbasis van 2,58 meter belooft voldoende ruimte voor het gemiddelde gezin.

Prestaties

De e-SUV wordt aangedreven door een 143 pk (105 kW) elektromotor. De acceleratie van 0 naar 100 km/uur duurt het 8,5 seconden, de topsnelheid is een bescheiden 140 km/uur. Als je kijkt naar het vermogen en het koppel (353 Newtonmeter) zou je misschien iets meer verwachten maar dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het energieverbruik.

Actieradius

De MG heeft een accupakket van 44,5 kWh. Hiermee moet hij (volgens de WLTP-cyclus) een bereik hebben van 263 kilometer. Dat is redelijk en eigenlijk niet meer dan dat Het voordeel van die vrij kleine accu is natuurlijk weer dat je hem vrij snel op kunt laden. Tenminste, dat geldt voor de thuislader. Aan een 7 kW lader kun je hem in 7,5 uur opladen. Snelladen gaat niet zo vlot, dat gaat maar met maximaal 50 kW. Laden van 0 tot 80% duurt dan ook zo’n 40 minuten. Stel je voor dat dit met 150 kW zou kunnen, dan bedraagt de laadtijd minder dan een kwartier. Een gemiste kans, wat ons betreft.

MG ZS EV

 

Waar voor je geld

Voor net geen 30 mille krijg je wel waar voor je geld. Het prijsverschil met de concurrentie bedraagt zo’n 5000 euro. Zou MG daarmee een beroep op een typisch Nederlandse emotie willen doen? Laten we voor het nieuwe MG hopen dat het prijsverschil voor veel mensen belangrijker is dan de geschiedenis. Tot slot: omdat de rondetijd op de Nordschleife tegenwoordig een hot item is, ook de oude MG’s hebben daar hun rondjes gereden:

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven