Bedeo biedt eenvoudige retrofit elektrificatie van bestaande bestelwagens aan

Bedeo retrofit elektrificatie bestaande bestelwagens

Het in het Engelse Farnham gevestigde Bedeo heeft onlangs een interessante oplossing gelanceerd waarmee men bestaande dieselbestelwagens kan ombouwen tot elektrische bestelwagens. Bedeo’s RE-100 Range Extender is een elektrische aandrijving die naadloos kan worden geïntegreerd met de bestaande aandrijflijn.

In-wheel motoren

Bedeo maakt hierbij gebruik van in-wheel motor (IWM) technologie. Met behulp van een geavanceerd systeem biedt dit de mogelijkheid om van diesel naar elektrisch te schakelen voor de zogenaamde ‘last-mile’ ritten. De RE-100 Range Extender is ontworpen om organisaties met grote wagenparken de mogelijkheid te geven hun voertuigen langer te behouden terwijl ze toch de overstap naar elektrisch rijden maken.

Beperkt, maar bruikbaar bereik

De oplossing van Bedeo biedt een elektrisch bereik van 117 kilometer. Dat is niet zo gek veel, maar bijna altijd genoeg voor een dag pakketjes bezorgen in stedelijke gebieden. Zo nodig kan men voor langere ritten overschakelen op diesel. Opmerkelijk is dat er geen aanpassingen aan de ophanging van het voertuig nodig zijn, wat betekent dat er geen verlies is van laadruimte of bodemvrijheid. Uiteraard wel qua laadvermogen, gezien het gewicht van de accu’s en extra aandrijflijn.

Toepassingsmogelijkheden

De RE-100 is volgens Bedeo bijzonder geschikt voor organisaties met grote wagenparken die specifieke aanpassingen hebben, zoals koelunits of aangepaste interieurs. Het apparaat maakt het mogelijk om over te schakelen naar elektrisch rijden bij het betreden van lage-emissiezones, wat bijdraagt aan een vermindering van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden.

Bedeo denkt groot. Het bedrijf heeft namelijk de capaciteit om honderden voertuigen tegelijkertijd te converteren en is van plan om de nieuwe technologie geschikt te maken voor een breed scala aan grote commerciële bestelwagens, waaronder de Peugeot Boxer, Citroen Jumper, Fiat Ducato en Opel Movano.

Balans tussen kosten en duurzaamheid

Volgens oprichter Osman Boyner biedt de RE-100 een nieuw bedrijfsmodel voor organisaties die worstelen met de balans tussen kosten en duurzaamheid. Terwijl de overstap naar een volledig elektrisch wagenpark wenselijk is, is het ook een kostbare onderneming die investeringen vereist in zowel de voertuigen als de bijbehorende infrastructuur. De RE-100 biedt volgens Bedeo een kosteneffectieve oplossing die zowel economisch als ecologisch duurzaam is.

Regelgeving

Voor de goede orde: de RE-100 kan niet in dieselmodus worden gebruikt in gecontroleerde lage-emissiezones, tenzij in noodgevallen. Het is ook de vraag in hoeverre deze oplossing in lijn is met de lokale regelgeving, zoals de zero emissiezones die binnenkort in de Nederlandse steden worden ingesteld. Maar het is wel een oplossing die bijdraagt aan een de transitie naar duurzamere vormen van vervoer.

Vorig artikelKia’s elektrische ambities gaan verder: na de EV5 nog minstens 3 elektrische modellen
Volgend artikelSmart #1 Pro: betaalbaar maar luxe instapmodel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in