Batterijsysteemfabrikant Microvast komt ook richting Berlijn

De Amerikaanse batterijsysteemfabrikant Microvast is van plan zich te gaan vestigen in Ludwigsfelde in Brandenburg. Hier zullen volgens de directeur van het Duitse Microvast GmbH, Sascha Kelterborn, batterijsystemen voor bestelwagens, vrachtwagens, sportwagens en SUV’s worden vervaardigd.

In verband hiermee zal het Europese hoofdkantoor van Frankfurt / Main naar Ludwigsfelde worden verplaatst. Nog maar een week geleden werden de plannen voor Tesla’s Gigafactory III in Grünheide nabij Berlijn bekend. Microvast heeft echter al vóór deze aankondiging het grondstuk, waar de de productielocatie moet komen, aangekocht. Vooralsnog is er geen zakelijke relatie tussen Tesla en Microvast.

Januari 2021 eerste productie verwacht

Volgens Microvast zal in de eerste aanbouwfase 43 miljoen euro worden geïnvesteerd. Uiteindelijk zal het te investeren bedrag om honderden miljoenen gaan.  In januari 2021 zouden de eerste producten van de band moeten rollen. Het bedrijf produceert batterijen met snellaadmogelijkheden. De Microvast accu’s zouden binnen 10 tot 15 minuten kunnen worden opgeladen.

Kelterborn stelt dat de fabriek in eerste instantie 100 arbeidsplaatsen zal bieden. Uiteindelijk zullen er 200 tot 250 medewerkers werkzaam zijn in de nieuwe nederzetting op het bedrijventerrein “Eichspitze”. De eerste productielijn zal ongeveer 300.000 tot 500.000 modules per jaar produceren voor 10.000 tot 15.000 voertuigen. Het einddoel is meer als het viervoudige.

Tesla gaat ca. vier miljard euro investeren

Volgens informatie van het Duitse persagentschap zal de vier miljard euro worden verspreid  over verschillende aanbouw fasen van de geplande nederzetting in Brandenburg. Volgens de regering van Brandenburg levert een en ander voor Grünheide (district Oder-Spree) in de eerste fase meer dan 3000 banen op. Dit zouden er 8000 kunnen worden na uitbreiding. De start van de bouw in de buurt van de A10 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Tot nu toe is het onduidelijk of Tesla de benodigde documenten stuk voor stuk of als een enkele aanvraag indient. Er moet nog steeds bos worden gekapt, maar Tesla wil te zijner tijd het drievoudige aan aantal bomen herplanten.. Volgens Bild am Sonntag kan de fabrikant rekenen op EU-subsidies van ongeveer 300 miljoen euro.

De fabriek zal naar verwachting eind 2021 in gebruik worden genomen en in eerste instantie de toekomstige compacte sport-SUV Model Y gaan bouwen. Daarnaast staat er batterijproductie en de bouw van aandrijflijnen op de agenda. Elon Musk heeft tevens aangekondigd een engineering- en ontwerpcentrum in Berlijn te willen vestigen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven