Batterij-elektrische auto’s, duidelijk de beste oplossing voor klimaatcrisis

Volker Quaschning, professor voor regeneratieve energiesystemen aan de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Berlijn, legt uit hoe hij denkt over duurzame mobiliteit. In Europa zal het aantal auto’s per hoofd van de bevolking minstens worden gehalveerd.

“Als ons huidige systeem wereldwijd zou gelden, dan zouden er meer dan vier miljard auto’s in gebruik zijn. Dat kan het klimaat niet aan “, zegt Quaschning. Voor autofabrikanten betekent dit: “Er worden niet minder auto’s verkocht, maar elders.” Bovendien zouden de dan resterende auto’s volledig emissievrij moeten zijn. Dat lukt alleen door alternatieve energie aangedreven auto’s.

Volgens professor Quaschning is er “geen reëel alternatief” voor de elektrische aandrijving. Met conventionele verbrandingsmotoren is klimaatneutraliteit sowieso niet haalbaar. Voor biobrandstoffen uit planten is er nooit voldoende landbouwgrond voor de benodigde hoeveelheid. Synthetische brandstoffen uit biomassa, de zogenaamde Sunfuels, zijn te duur. De twee enige reële opties zijn dan: elektrische aandrijvingen met batterijen of met waterstof. “Naar mijn mening zijn voor personenwagens EV’s met batterijen duidelijk de beste oplossing voor bescherming van het klimaat,” stelt Quaschning.

Energieverbruik batterij efficiënter dan waterstof

Het energieverbruik van een door batterijen gevoede elektrische aandrijving is veel efficiënter dan waterstof. Quaschning legt uit dat er voor waterstof twee tot drie keer zoveel zonnepaneel-installaties of windmolens nodig zijn dan voor een batterijwagen. De uitbreiding van windenergie verloopt momenteel aanzienlijk trager dan een paar jaar geleden. Hierdoor kunnen er grote problemen ontstaan wanneer we zouden kiezen voor een waterstofeconomie. Ook de import van waterstof op grote schaal is niet realistisch voor de nabije toekomst. Waterstofaandrijving is volgens de wetenschapper alleen geschikt voor vervoer met dagelijkse lange afstanden zoals met trein en vrachtwagen

Om de transitie naar elektrisch rijden succesvol te laten verlopen is er duidelijk beleid nodig zoals bijvoorbeeld in Noorwegen, zegt Quaschning. Zo wordt er in de hoofdstad Oslo, een hoge tol voor benzineauto’s geheven. Dit is weliswaar een drastische maatregel maar met alleen aankoopsubsidies gaat de transitie te langzaam.

“Daarnaast zal de openbare laadinfrastructuur aanzienlijk moeten worden uitgebreid. Wie zijn auto thuis kan laden heeft met de huidige reikwijdtes geen enkel probleem.” aldus de duurzame energie wetenschapper. Echter EV-rijders zonder eigen parkeerplaats zijn afhankelijk van openbare laadpunten en die zijn er nu nog te weinig. Tevens vindt Quaschning dat de Europese autofabrikanten de verschuiving naar e-mobiliteit nog niet radicaal genoeg aanpakken. De wereld wordt binnenkort elektrisch – De bedrijven moeten hier ook in hun eigen belang op voorbereid zijn “.

Vorig artikelMAN produceert kleine serie volledig elektrische vrachtwagens
Volgend artikelBMW start met voorbereidingen voor de iNEXT productie in Dingolfing 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in