BAK 4680 accucellen

BAK Battery gaat ook 4680-accucellen maken

De Chinese accufabrikant BAK Battery heeft op de China International Battery Fair een cilindervormige cel in het 4680-formaat laten zien. Dat is het formaat waarmee Tesla in de toekomst betaalbare EV’s wil gaan bouwen en waar de accufabrikanten dus gretig op inspringen.

Zo kondigden onder andere Panasonic en LG Chem aan een accucel in dit formaat te ontwikkelen. En nu sluit BAK Battery, als eerste Chinese fabrikant, ook in dit rijtje aan. Het Chinese bedrijf (ook bekend als CBAK of China BAK Battery) wil nog dit jaar kleinere hoeveelheden produceren van deze 4680-cellen produceren en ook samples naar klanten in de auto-industrie en andere industrieën sturen. Ook maakte het bedrijf op de China International Battery Fair (CIBF) bekend dat de serieproductie in de fabriek in Chengzhou voor volgend jaar is gepland. In januari kondigde BAK Battery ook al aan dat het samen met JAC cilindervormige accucellen, waaronder het 4680-formaat, zou ontwikkelen.

Ervaring met tabless cellen in een soortgelijk formaat

Na de aankondiging van Elon Musk op Battery Day werd bekend dat de 4680-cel waarschijnlijk een capaciteit van 25 Ah krijgt. De cilindervormige cellen in het 18650-formaat zoals Tesla eerder in de Tesla Model S en X gebruikte heeft een capaciteit van slechts 3 Ah. Het produceren van grotere cellen is niet helemaal nieuw voor BAK Battery. Het Chinese bedrijf biedt namelijk ook al de formaten 32105 en 32140 aan. Deze hebben een diameter van 32 millimeter en een lengte van respectievelijk 105 en 140 millimeter. BAK vervaardigd deze cellen “tabless”, dus zonder aansluitlipjes. De 4680 cel van Tesla heeft ook zo’n “tabless” concept. Tesla hoopt dat dit het productieproces aanzienlijk zal versnellen en de kostprijzen laag zal houden.

Accuchemie

Helaas zijn er geen details bekend over de chemie van de nieuwe accucellen van BAK Battery. Tot dusver biedt BAK deze cellen in drie versies aan: met een kathode van nikkel, kobalt en mangaan (NCM), met lithiumijzerfosfaat (LiFePO4) en lithiummangaan (LiMn2O4). Of de nieuwe 4680-cel ook met verschillende of slechts één celchemie zal worden aangeboden, is momenteel niet bekend.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven