Dancer elektrische bus met carrosserie van PET-flessen

Award voor elektrische bus met carrosserie van PET-flessen

Dancer is een elektrische bus die een geheel eigen weg inslaat op het gebied van recycling. De carrosserie is namelijk gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Hij komt uit de werkplaats van het Litouwse bedrijf “Vejo projektai”. Dat heeft er een Golden A’ Design Award in de Vehicle, Mobility and Transportation Design Competition mee gewonnen.

Lichtste elektrische bus

De met deze award bekroonde Dancer is naar eigen zeggen de lichtste elektrische bus op de markt. Daardoor heeft hij minder energie en accu’s nodig dan elke andere concurrent. Bovendien heeft Vejo projektai de gebruikelijke busconstructie van de grond af aan opnieuw ontworpen. Het bedrijf heeft zich bij de constructie laten inspireren door het ontwerp van zeegaande jachten. Voor de carrsosserie maakt men bij de Dancer gebruik van gerecycled PET-kunststof.

Uniek in de branche is het scherm op de achterzijde. Dit verbetert de zichtbaarheid voor mederijders en is ook geschikt ook voor reclamedoeleinden. Als modern openbaar vervoermiddel heeft de Dancer connectiviteit voor passagiers via Wi-Fi of USB, een elektrische oprijplaat voor mindervalide bestuurders en een aanpasbare zitplaats voor de bestuurder.

Dancer elektrische bus

Specificaties

  • Topsnelheid: 70 km/h
  • Actieradius: 90 kilometer
  • Laadtijd: < 10 minuten
  • Aantal passagiers: 34 zitplaatsen + 56 staanplaatsen /34 zitplaatsen + 52 staanplaatsen + 1 plek voor minder valide
  • Gewicht: 9775 kg (het prototype van de volgende generatie weegt 8600 kg)
  • Energieverbruik: 0,72 kWh/km (prototype volgende generatie: 0,5 kWh/km)

De Gouden A’ Design Award

De Golden A’ Design Award is een prestigieuze prijs die wordt toegekend aan een ontwerpen van een voorbeeldige kwaliteit. Het gaat hierbij om de beste 3% percentiel van de inzendingen. De beoordeling van de inzendingen voor de A’ Vehicle Design Awards is in handen van vakgenoten beoordeeld en ook anoniem door een groot deskundig juryteam van de International Design Academy (IDA). Dit team bestaat uit vooraanstaande academici, belangrijke persmedewerkers en ervaren vakmensen.

Men selecteert de genomineerde voertuigontwerpen op basis van vooraf vastgestelde beoordelingscriteria, zodat alleen de beste voertuigontwerpen in de schijnwerpers zullen staan. Naast het bereiken van de internationale topmedia worden de winnaars van de A’ Vehicle Design Award vermeld op de World Design Rankings die worden uitgelicht op het Design Classification platform. Ook staan ze op DesignMag.org, waar de beste ontwerpen uit alle landen in alle disciplines een plekje krijgen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven