vrijdag, 21 juni, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsAutotest: Citroën ë-C3 - Niet alleen de prijs is verrassend goed!

  Autotest: Citroën ë-C3 – Niet alleen de prijs is verrassend goed!

  Vorig jaar presenteerde Citroën de nieuwe ë-C3 met de belofte van een uitzonderlijk scherpe prijs van onder de 25.000 euro, zonder concessies te doen aan ruimte, comfort en prestaties. Afgelopen week kregen we eindelijk de kans om deze te testen.

  De nieuwste Citroën ë-C3 verschilt volledig van zijn voorganger. Waar het vorige model een standaard kleine hatchback was, vertoont het nieuwe model duidelijk meer kenmerken van een SUV. Dit model is gebaseerd op een nieuw ‘Smart Car’-platform dat goedkoper is om te produceren dan zijn voorganger, waardoor Citroën de volledig elektrische ë-C3 kan aanbieden voor ongeveer dezelfde prijs als benzineauto’s van vergelijkbaar formaat van andere fabrikanten. Dit is interessant voor veel particulieren die voorheen werden afgeschrikt door de hoge kosten van elektrische auto’s.

  Verrassend veel ruimte voor zo’n compacte auto

  De nieuwe Citroën ë-C3 is net iets langer en breder dan de Citroën C3 die hij vervangt. Hij is ook 10 cm hoger, wat resulteert in een indrukwekkende binnenruimte. Zelfs langere tieners hebben boven hun hoofd veel ruimte, hoewel er voor hun benen wat minder plek is. Met een kofferbak van 310 liter hoeft deze compacte EV zich nergens voor te verbergen – en dat allemaal terwijl de auto zelf maar 1.383 kilo weegt.

  Omdat je wat hoger zit, heb je een prima zicht, al moet je wel rekening houden met een aanwezige dode hoek. Maar geen zorgen: standaard achteruitrijdsensoren en een achteruitrijcamera op de Max-modellen maken het parkeren van de ë-C3 kinderspel. Dankzij zijn kleine draaicirkel (10,3 m) en lichte stuur is deze auto ook in de stad heel handig.

  Keep it smart and simple

  Het interieur van de auto is slim en budgetbewust ontworpen, maar dat laatste merk je niet meteen. Zo bedekt een royale strook met een fijn geweven stoffen bekleding over het dashboard het anders kille en goedkope plastic, terwijl het stuur en de bedieningselementen verrassend prettig aanvoelen.

  Het display boven het stuur houdt het simpel: het toont alleen je snelheid, hoe ver je nog kunt rijden en hoe zuinig je rijdt, zonder afleiding van extra’s zoals navigatie of muziekalbums. Als je meer technische snufjes wilt, is er het 10,25-inch infotainmentsysteem. Okey, het is vrij basis vergeleken met andere Citroën-modellen, maar doet wat het moet doen. Je kunt dit ook omzeilen met draadloze Apple CarPlay en Android Auto, en dan tegelijk draadloos opladen via het laadvak in het middenconsole van de Max-uitvoering. Mocht je meer willen opladen, dan biedt de ë-C3 voldoende USB-c poorten voor al je smartphones.

  Zoals zo vaak in het verleden bewijst Citroën wederom dat het leven niet altijd gecompliceerd hoeft te zijn. Zo is er in de veel goedkopere You-versie versie geen infotainmentscherm maar is er een zeer degelijke en kantelbare telefoonhouder zodat je met je smartphone kunt navigeren. Eigenlijk heel logisch als je toch alles al doet met je smartphone – en niet het extra bedrag van 4.500 euro wilt of kunt uitgeven voor de Max-versie.

  Maar er zijn ook kleine dingen die het verschil maken. Zoals de subtiele contrasterende ‘Color Clips’ in de achterste zijruitjes en de voorbumper die je zelf kunt vervangen. Of de de gestikte labeltjes die in de armsteunen met een vrolijke boodschap als ‘have fun’, ‘be happy’, ‘feel good’. Of de herintroductie van een gewone, niet-inklapbare contactsleutel – die je nog gewoon moet omdraaien.

  Over keep it smart en simple gesproken, links op het dashboard vinden we een ware held van een functie: één knop die de (door de EU verplichte) piepende snelheidswaarschuwingen en veiligheidsbemoeienissen het zwijgen oplegt. Eindelijk een automerk dat snapt hoe je de irritatiezone heel simpel ontwijkt!

  Citroën ë-C3 levert zowel comfort als prestaties

  Tijdens onze testritten door de straten van Wenen tot de glooiende heuvels van Hongarije hebben we het comfort van de nieuwe Citroën ë-C3 als buitengewoon plezierig ervaren. In tegenstelling tot de stevigere Opel Corsa Electric, biedt de ë-C3 een verrassend zachte vering. Deze vering is uitgerust met slimme hydraulische componenten die Citroën ‘Advanced Comfort’ noemt. Hoewel dit klinkt als een marketingterm, bewijst het in de praktijk zijn waarde. Hobbels die je in een Opel Corsa Electric duidelijk zou voelen, worden door de ë-C3 moeiteloos gladgestreken zonder dat het ooit te week wordt. Ook de stoelen v.v. traagschuim en de besturing dragen bij aan het comfort. Het kleine stuurt is weliswaar licht maar biedt directe respons zonder nerveus te worden.

  Ondanks een elektromotor met 113 pk/83 kW die de voorwielen aandrijft voelde de auto nooit traag. Het direct beschikbare koppel is uitstekend gedoseerd, waardoor je nooit last hebt van wielspin. De goede tractie is te danken aan het solide onderstel, wat alles bij elkaar zorgt voor bijzonder fijn rijdende auto. Misschien wel de beste in deze klasse.

  Het rijbereik van 320 km (WLTP) is heel netjes gezien de kleine omvang van de batterij (44 kWh). Met een topsnelheid van 135 km/u is de ë-C3 wat minder geschikt voor snelle ritten op de Duitse Autobahn, maar voor de Nederlandse snelwegen is dit meer dan genoeg. Een sprint van 0 naar 100 km/h kost 11,0 seconden en tot 120 km/u presteert hij ook krachtig. De wind- en weggeluiden zijn ook bij hoge snelheden goed gedempt – ondanks zijn hoge profiel.

  De ë-C3 heeft een redelijke hoeveelheid regeneratief remmen, hoewel het geen volledige one-pedal drive is. Het staat standaard ook aan – voor minder regeneratie moet je de ‘C’-knop (voor ‘Comfort’) naast de versnellingsknop indrukken, waarna je iets meer kunt uitrollen.

  Snelladen en winterse uitdagingen

  De Citroën ë-C3 maakt gebruik van een lithium-ijzer-fosfaat-accu (LFP), een type dat ook door Tesla en BYD wordt ingezet. Deze accu’s zijn vrij van schaarse metalen zoals nikkel en kobalt en kunnen beter tegen herhaaldelijk volledig opladen dan traditionele lithium-ion-accu’s. Een nadeel is echter hun mindere prestatie in koude omstandigheden, wat het bereik in de winter kan verminderen, mede omdat Citroën geen warmtepomp aanbiedt in dit model.

  Gelukkig beschikt de ë-C3 standaard over snelladen tot 100 kW DC, waardoor de accu in slechts 26 minuten van 20% naar 80% geladen kan worden. Standaard is de auto niet uitgerust met een 11-kW driefaselader. Voor deze upgrade, die de AC oplaadtijd thuis tot ongeveer vier uur verkort, wordt €400 in rekening gebracht. Zonder deze upgrade duurt het opladen ongeveer zes uur.

  Het totale ontwerp voelt allesbehalve goedkoop aan; eigenlijk is alles verrassend goed aan de nieuwe ë-C3, niet alleen de prijs.

  Prijs-kwaliteitverhouding

  De Citroën ë-C3 is verkrijgbaar vanaf 24.290 euro voor de You-uitvoering en 28.790 euro voor de Max-uitvoering. Voor zakelijke rijders is de fiscale prijs, die relevant is voor de bijtelling, vastgesteld op 23.300 euro. Dit jaar is er bovendien nog een aankoopsubsidie van 2.950 euro beschikbaar, wat inhoudt dat je voor slechts 21.340 euro al elektrisch kunt rijden.

  Hoewel beide uitvoeringen technisch identiek zijn, mist de basis You-uitvoering enkele luxe zoals LED-verlichting, lichtmetalen velgen, dakrails, het eerder genoemde 10,25-inch infotainmentscherm, een deelbaar neerklapbare achterbank, een achteruitrijcamera en de Advanced Comfort-traagschuimstoelen. Dit is begrijpelijk gezien de prijs, maar het is belangrijk om deze verschillen te overwegen.

  Daarnaast zal Citroën in 2025 speciaal voor stadsbewoners een extra betaalbare instapversie lanceren met een bereik van 200 km, die voor de aantrekkelijke prijs van 20.000 euro aangeboden zal worden.

  Conclusie: belofte maakt schuld

  Een half jaar geleden beloofde Citroën een compacte elektrische auto te leveren voor minder dan €25.000. Dat is niet alleen gelukt, maar de ë-C3 heeft ook al onze verwachtingen overtroffen. De auto biedt verrassend veel ruimte, pittige prestaties – ideaal voor Nederlandse wegen – en ongeëvenaard veercomfort. Voeg daarbij een slim afgewerkt interieur en je hebt écht waar voor je geld. Het totale ontwerp voelt allesbehalve goedkoop aan; eigenlijk is alles verrassend goed aan de nieuwe ë-C3, niet alleen de prijs.

  Waar de Dacia Spring lange tijd de enige elektrische auto onder de 25.000 euro was, biedt de Citroën ë-C3 een aanzienlijk hoger niveau van comfort en prestatie voor een vergelijkbare prijs. Dankzij een slimme constructie en aantrekkelijk ontwerp stelt de ë-C3 een verrassende nieuwe standaard in het budgetsegment van elektrische auto’s.

  Chapeau Citroen, chapeau! 👌

  Tekst: Marc Verweij

   

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos