Autonoom rijdende Volkswagen ID.Buzz onthuld op IAA 2021

Autonoom rijdende Volkswagen ID.Buzz

Volkswagen onthulde op de IAA 2021 in München een autonoom rijdend ID.Buzz-prototype. Ook maakte men bekend dat dit prototype binnenkort in Duitsland in gebruik zal worden genomen als onderdeel van de nieuwe ride-hailing-activiteiten van het bedrijf.

Volkswagen heeft recent het mobiliteitsbedrijf MOIA opgericht. Dat ride-hailingbedrijf zou moeten concurreren met Uber. Daarom moet de autonoom rijdende variant van de ID.Buzz al in 2025 zijn eerste ritten gaan rijden. MOIA wil, om het wegennet efficiënter te gebruiken, meerdere tarieven in hetzelfde voertuig gaan bundelen. Vandaar dat men de keuze de ID.Buzz -met drie rijen- heeft laten vallen.

Samenwerking met Argo AI

Volkswagen heeft de technologie om een auto helemaal autonoom te laten rijden niet zelf in huis. Het bedrijf werkt daarom samen met het Amerikaanse technologiebedrijf Argo AI. Dit bedrijf rustte de auto uit met een arsenaal aan camera’s, radarsensoren en lidarsensoren. Hiermee kan men objecten tot op een afstand van meer dan 400 meter detecteren. Maar die hardware alleen is niet genoeg. Die wordt ondersteund door een geavanceerde software die volgens Volkswagen zelfs de acties van voetgangers, fietsers en andere voertuigen kan voorspellen. Volkswagen zegt dat het systeem op een natuurlijke manier zal reageren op eventuele gevaren, door het stuur, het gaspedaal en de remmen soepel te bedienen, net “zoals een ervaren bestuurder”.

Autonoom rijdende Volkswagen ID.Buzz

Vanwege de enorme complexiteit van het autonome systeem betekent zal Volkswagen om te beginnen alleen in Hamburg inzetten. Dit omdat het dan zo veel mogelijk variabelen van de ontwikkeling van de EV kan controleren. Naarmate de software verbetert zal men de technologie over meer steden uitrollen.

Volkswagen en Argo AI ontwikkelen momenteel de autonome ID.Buzz op een terrein van negen hectare nabij de luchthaven van München. Het terrein is ontworpen om een reeks verkeerssituaties te simuleren die specifiek zijn voor de Europese rijomstandigheden.

Christain Senger, hoofd autonoom rijden bij Volkswagen Bedrijfswagens, heeft vertrouwen in de mogelijkheden van het systeem. Hij zei: “Een omgevingsherkenningssysteem van zes lidar, 11 radar en 14 camera’s, verdeeld over het hele voertuig, kan veel meer vastleggen dan een menselijke chauffeur ooit vanuit zijn stoel kan doen.”

Design

Aangezien Volkswagen nu ook nagenoeg alle camouflage heeft verwijderd, is er nu ook een beter beeld van de styling van de ID.Buzz. De inspiratiebron voor de designtaal van de bestelwagen was de iconische T2 bestelwagen uit de jaren 1950. De ID.Buzz heeft dezelfde rechtopstaande voorruit en afgeronde panelen. De autonoom rijdende versie krijgt wel een paar uitstulpingen in het dak voor de verschillende sensoren en camera’s.

Verder krijgt hij forse 22-inch lichtmetalen wielen en een space-age interieur. De wielen staan dicht bij de hoeken. Dat zorgt voor een flexibele cabine met acht zitplaatsen, met meervoudig verstelbare achterstoelen en een bestuurdersstoel die 180 graden kan draaien. Dit laatste gebeurt automatisch wanneer de autonome ID. Pilot-modus wordt geselecteerd, waardoor het eendelige capacitieve touch-stuurwiel wordt ingetrokken terwijl de auto de volledige controle over het rijden overneemt.

Andere technologie omvat een augmented reality head-up display en een verwijderbare tablet die de functies van de auto bedient.

Autonoom rijdende Volkswagen ID.Buzz

Volkswagen ID.Buzz ook op MEB-platform

Net als de rest van Volkswagen’s huidige elektrische voertuigen is ook de ID.Buzz gebaseerd op het MEB-platform. Het chassis wordt verlengd tot de proporties van een bestelwagen, met een 3,3 meter lange wielbasis en korte overhangen. Net als in het oorspronkelijke concept zullen de accu’s in de productieversie fungeren als een structureel onderdeel in de vloer. Daardoor komt het zwaartepunt van de auto lager te liggen. De luchtvering achteraan en de adaptieve dempers moeten voor een hoog comfortniveau zorgen. Dankzij de achterwielbesturing is de draaicirkel slechts 10 meter.

Kopers kunnen kiezen tussen een gesloten bestelwagen of een bestelwagen met drie zitrijen. Ze zijn beide verkrijgbaar met accupakketten van 48 tot 111 kWh. Met het grootste accupakket zal de actieradius ongeveer 550 kilometer bedragen.

De elektromotoren van de bestelwagen komen van de ID.3 en ID.4. Het basismodel heeft één motor, achterwielaandrijving en een vermogen van 201 pk. Het topmodel krijgt vierwielaandrijving en dus ook twee elektromotoren, die samen 295 pk leveren.

Vorig artikelHet laatste nieuws van de IAA 2021 – Deel 1
Volgend artikelHet laatste nieuws van de IAA 2021 – Deel 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in