Nissan Leaf autonoom

Autonoom rijdende Nissan Leaf volbracht traject van 370 kilometer

Een elektrisch aangedreven Nissan Leaf heeft de langste autonome reis op de Britse wegen tot nu toe voltooid. De auto, die deel uitmaakt van het Britse Human Drive project, heeft een afstand van ongeveer 370 km volbracht.

Traject 99% autonoom gereden

Daarmee heeft deze Nissan Leaf ongeveer de helft van Groot-Brittannië doorkruist. De rit begon in Milton Keynes, even ten noorden van London en eindigde bij de Nissan-fabriek in Sunderland. Uiteraard was het geen standaard Nissan Leaf. De autonoom rijdende Leaf is uitgerust met een uitgebreid GPS-systeem, acht Lidar modules, zeven camera’s en een radar. Volgens persbureau Reuters had een deel van de route geen of slechts amper wegmarkeringen. Ook liep deze over rotondes. Om de veiligheid te waarborgen, reden er twee personen mee die de besturing van het voertuig in noodgevallen over konden nemen. Deze twee ingenieurs namen kortstondig de besturing over om de auto onderweg bij vier servicestations te controleren en op te laden. Hiermee werd het doel van 99% autonoom rijden bereikt.

Human Drive project

Deze rit was ook het doel van het HumanDrive project. Men wilde een prototype van een autonoom voertuig ontwikkelen waarmee men kon laten zien dat deze een lange reis in het Verenigd Koninkrijk onder verschillende omstandigheden kon afleggen. Hieronder vallen binnenwegen, provinciale wegen en snelwegen alsmede uiteenlopende verkeers- en weersomstandigheden. Voordat het prototype de weg op kon, was er een uitgebreid ontwikkelings- en testproces waaronder simulatie, een afgesloten testbaan en kleine delen van de openbare weg. Het Human Drive project wordt gefinancierd door de Britse overheid via het Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) en Innovate UK, evenals negen andere consortiumpartners (Hitachi Europe Ltd, de Universiteit van Leeds, Connected Places Catapult, Aimsun, Atkins, de Cranfield Universiteit, Highways England, SBD Automotive en Horiba Mira). Het gezamenlijke financieringspakket bedroeg 13,5 miljoen pond.

 

Nissan Leaf autonoom

Technologie zal niet snel in serieproductie gaan

Hoewel de technologie zich duidelijk bewezen heeft, verwachten de deelnemers aan het project niet dat deze snel in serieproductie gaat. Er zijn in het kader van dit project wel diverse Nissan-modellen voorzien van deze technologie. Zo zijn er autonoom rijdende prototypes van de Juke, Leaf, Qashqai en X-Trail. De hulpsystemen van Nissan’s Propilot technologie helpen de bestuurder te sturen, te accelereren en te remmen. Het systeem werkt in één baan op de snelweg en is ontworpen voor files met lage snelheid en hoge snelheden.

‘Omstandigheden op Britse wegen zijn uniek’

Bob Bateman, de projectmanager voor het technologische centrum van Nissan Europa, zei: “Het Human Drive-project heeft ons in staat gesteld een autonoom voertuig te ontwikkelen dat de uitdagingen kan aangaan die zich voordoen op Britse wegen. Die zijn uniek voor dit deel van de wereld, zoals complexe rotondes en landwegen zonder wegmarkering, witte lijnen of stoepranden.”

Ook Mondeo met Oxbotica-technologie getest

De Nissan Leaf die in het project wordt gebruikt, is niet de enige autonoom rijdende auto die in het Verenigd Koninkrijk op de openbare weg wordt getest. Zo reed er in oktober 2019 ook een Ford Mondeo, uitgerust met autonome technologie van het Britse technologiebedrijf Oxbotica, op de openbare weg rond het voormalige Olympisch Park in Stratford, Oost-Londen. Dit betrof een apart, gedeeltelijk door de overheid gefinancierd project voor autonoom rijden in een complexe stedelijke omgeving. Daarnaast hoopt Oxbotica in juni te kunnen beginnen met de eerste proeven op het gebied van personenvervoer. Het betreft hier een autonome taxidienst in samenwerking met het taxibedrijf Addison Lee in Londen.

Autonome Ford Mondeo Oxbotica-technologie

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven