Frankfurt EU IAA CO2 doelstellingen

Autofabrikanten klem tussen overheid en consument

De tijd dringt voor de Europese autofabrikanten. Veel fabrikanten hebben de grootste moeite om aan de ambitieuze EU-emissiedoelstellingen te voldoen, anders dreigen er miljoenenboetes. Maar ze zijn afhankelijk van de consument. Die moet die emissievrije auto’s immers wel gaan kopen.

Explosieve situatie

Alle toonaangevende fabrikanten, van de PSA Group tot Volkswagen, presenteren deze week in Frankfurt hun nieuwe modellen en strategieën waarmee ze hopen de CO2-uitstoot binnen enkele maanden te kunnen verminderen. Ze lopen een risico, namelijk omdat ze het een vermogen kost om die dure technologie te verkopen aan de consumenten, die nog lang niet allemaal overtuigd zijn van onze elektrische toekomst. Dat betekent dat de winst in een industrie, die nu al te kampen heeft met een terugval in de verkoop, zou kunnen verdampen. Het is voor autofabrikanten bijna onmogelijk om enorme bedragen te moeten investeren in de ontwikkeling van emissievrije auto’s waarvan het maar de vraag is of ze het beoogde verkoopvolume wel gaan halen. En dat verkoopvolume hebben ze hard nodig om uit de kosten te komen én om de emissiewaarden te halen. Al met al een explosieve situatie.

Emissienormen

Volgens de EU-wetgeving mogen in 2021 alle nieuwe personenauto’s gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Voor volgend jaar is er een soort van overgangsregeling. Dan moet bij 95% van de auto’s de CO2-uitstoot zijn teruggebracht tot 95 gram per kilometer. Momenteel is de uitstoot van alle nieuwe merken ongeveer 120 gram CO2 per kilometer. Maar er worden steeds meer SUV’s verkocht en dat zijn niet de zuinigste modellen. Zolang het gros van de auto’s nog steeds een verbrandingsmotor heeft betekent meer verbruik ook meer uitstoot. De motoren kunnen dan wel steeds schoner zijn geworden, als ze vanwege het hogere gewicht en de grotere luchtweerstand van een SUV harder moeten werken, gaat de uitstoot toch omhoog. En die uitstoot moet juist omlaag!

Spagaat

Maar door die moeilijk te beïnvloeden marktbeweging is de kans groot dat de autofabrikanten in een heel gevaarlijke spagaat terechtkomen. Ze investeren miljarden in de ontwikkeling van moderne, schonere auto’s waardoor hun marges gevaar lopen en de consumenten kopen juist minder zuinige auto’s. De boetes die de fabrikanten kunnen krijgen zijn enorm. Ga maar even rekenen: per verkochte auto kan de boete oplopen tot 95 euro per gram CO2. Dan kan voor een gemiddelde fabrikant al snel honderden miljoenen bedragen.

Totale boete kan in de miljarden lopen

Als er niets zou veranderen en de gemiddelde uitstoot zou die 120 gram bedragen, dan is de totale boete zo’n 25 miljard euro. Tel dat bij de enorme investeringen in allerlei emissievrije technologieën en je kunt op je vingers natellen dat dat niet altijd goed kan gaan. En de timing kon niet ongelukkiger zijn. Autofabrikanten hebben immers ook al jaren te maken met een krimpende markt. Daarbij komt ook nog het mogelijk chaotische vertrek van Groot-Brittanië uit de Europese Unie en de handelsoorlog tussen de VS en China. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de fabrikanten zich hier en daar zelfs gedwongen voelen om de emissievrije auto’s pas tegen het eind van dit jaar te verkopen zodat die voor de cijfers van volgend jaar meetellen. Andere fabrikanten kopen weer emissiecredits in, bij bijvoorbeeld Tesla.

Veel meer EV’s en hybrides nodig om norm te halen

Het zijn dan ook geen kleine veranderingen, die er moeten komen. Het Duitse ingenieursbureau FEV Consulting rekent uit dat de verkoop van elektrische auto’s tegen 2021 zal moeten verdrievoudigen tot 6% van de markt en ook de verkoop van hybriden zal het drie- tot vijfvoudige moeten worden.

Hulp van de overheid hard nodig

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fabrikanten stellen dat de overheid, die hen het vuur zo stevig aan de schenen legt, hen best wel eens mag helpen. Een aantal landen (waaronder dus niet Nederland) hebben maatregelen aangekondigd die de verkoop van emissievrije auto’s moet stimuleren. Helaas voor de automobielbranche zijn dat bijna allemaal maatregelen voor de lange termijn. Autofabrikanten die nu aan de uitstootnormen moeten voldoen, hebben er niets aan dat de overheid zegt dat er over tien jaar alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden. Die auto’s moeten immers volgend jaar al verkocht worden en niet pas over tien jaar. Maar ja, de gemiddelde consument heeft liever een dikke SUV met benzinemotor en er is geen dealer of autoverkoper die daar op korte termijn verandering in kan brengen. Zij kunnen hun klanten onmogelijk dwingen om een (nagenoeg) emissievrije auto te kopen.

Beschikbaarheid minder/meer emissievrije auto’s manipuleren

Het enige wat fabrikanten nu kunnen doen, is de productiecapaciteit zo aanpassen dat er tegen volgend jaar vooral emissievrije auto’s verkrijgbaar zijn en dat de minder efficiënte auto’s dan veel minder goed verkrijgbaar zijn. Maar je kunt de beschikbaarheid niet te veel manipuleren anders gaat het weer ten koste van de totale verkoopcijfers. En zo zit de automobielindustrie klem tussen overheid en consument, puur omdat de overtuiging van de overheid niet gelijk op gaat met de overtuiging van de consument. Genoeg ingrediënten voor een volgende crisis in de automobielindustrie?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven