Audi Q8 e-tron: nieuwe naam, grotere accu en meer bereik

Audi Q8 e-tron S

De elektrische Audi e-tron gaat alweer wat jaartjes mee. Het is dan ook het eerste elektrische model van het in Ingolstadt gevestigde automerk. Omdat de concurrentie niet bepaald stil zit had Audi hem een tijdje geleden al een kleine upgrade gegeven. Nu komt er een grotere upgrade aan, én een naamswijziging.

Je kunt de Audi Q8 e-tron later deze maand al bestellen, als je wilt. Hij is dan verkrijgbaar in de bekende uitvoeringen 50, 55 en S, waarbij je de keus hebt uit de normale SUV-carrosserie en de Sportback-variant. Dan worden ook de prijzen bekendgemaakt. De officiële marktintroductie staat gepland voor februari 2023.

Audi Q8 e-tron

Upgrade uitermate welkom

Dat er een upgrade van de Audi e-tron eraan zat te komen was al een tijdje bekend. Hij was ook hard nodig. De concurrentie in dit segment is heviger dan ooit en de e-tron kan het qua techniek nog maar amper bijbenen. Dankzij die upgrade kan de Audi Q8 e-tron weer heel behoorlijk meekomen met de concurrentie. Alle varianten van dit model krijgen namelijk een aanzienlijk grotere actieradius. Bovendien besloot Audi om de naamvoering van de e-tron voortaan in de pas te laten lopen met de andere modellen. Daarom gaat het vernieuwde en verbeterde model als Audi Q8 e-tron door het leven.

Nieuw front, design verder gelijk

Qua uiterlijk zijn de verschillen tussen de huidige e-tron en de nieuwe Q8 e-tron vrij klein. Hij heeft een nieuw front gekregen, met onder anderen een ledstrip tussen de koplampen en een andere grille. Aan de achterzijde prijkt alleen de nieuwe Q8 e-tron badge en in het interieur zijn er helemaal geen verschillen. Het design van de elektrische Audi had natuurlijk ook niet zo heel veel meer nodig.

Grotere accupakketten, dus grotere actieradius

Op het gebied van techniek had de Audi e-tron wel wat meer moeite om de concurrentie bij te benen. Vooral de actieradius, waar andere merken aanzienlijk betere cijfers noteren. Dat heeft Audi opgelost door de Q8 e-tron aanzienlijk grotere accupakketten te geven. De 50 had een 65 kWh accupakket. Dat wordt voortaan 89 kWh, goed voor een bereik WLTP-van 480 in plaats van de eerdere 300 kilometer. De 55 krijgt dankzij een accupakket van netto 106 kWh waarmee hij een bereik van 580 kilometer haalt. Als Sportback zelfs 600 kilometer. Dat begint er op te lijken, nietwaar? De krachtigere S-versie komt met die 106 kWh overigens wat minder ver, daar geeft Audi 550 kilometer op.

Omdat het opladen aan de snellader door die grotere accu wat langer zou gana duren, heeft Audi de DC-laadsnelheid verhoogd tot 170 kW. Het laden van 10 tot 80 procent van het 106 kWh accupakket gaat dan in welgeteld 31 minuten.

Vorig artikelCeer: nieuw elektrisch automerk uit Saoedi-Arabië
Volgend artikelVolvo EX90: een waardige, elektrische opvolger van de XC90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in