Mogelijk elektrische variant van Audi Q5

Audi plant mogelijk elektrische versie van de Q5

Binnen de Volkswagen Group wordt Audi naast Porsche het vlaggenschip voor hoogwaardige e-mobiliteit. Markus Duesmann, de nieuwe CEO, heeft de elektrificatieplannen voor dit jaar opnieuw bijgesteld. Volgens berichten in de media komt er nu ook een SUV die samen met Porsche wordt ontwikkeld.

Zustermodel van Porsche Macan

Het is al enige tijd bekend dat Audi en Porsche samen de technologie voor elektrische auto’s ontwikkelen. Duesmann wil die samenwerking verder uitbreiden. De fabrikant uit Ingolstadt plant nu een elektrische versie van de grote SUV Q5. Deze wordt gebouwd op basis van het de elektrische PPE-architectuur, die samen met Porsche is ontwikkeld. Audi wil deze auto volgens het Duitse magazine ‘Auto Motor und Sport’ (AMS) in 2022 lanceren. Het Premium Platform Electric (PPE) dient ook als basis voor de nieuwe generatie van de Porsche Macan SUV. Deze is ontworpen als elektrische auto. Diezelfde architectuur gebruikt Audi dus ook voor een zustermodel, de elektrische versie van de Q5.

Q6 wordt mogelijk opvolger van de e-tron

De elektrische Q5 zou op termijn wel eens de Audi e-tron SUV kunnen vervangen. Die is namelijk nog steeds gebaseerd op een architectuur die voor een verbrandingsmotor is ontwikkeld. Het nieuwe PPE-platform biedt nogal wat voordelen, met name qua kosten en ruimte. Volgens AMS zal de elektrische Q5 niet groter zijn dan het huidige, bijna 4,70 meter lange model met verbrandingsmotor. Maar qua binnenruimte zal hij, vanwege de elektrische architectuur, aanzienlijk ruimer zijn, vergelijkbaar met de 4,9o meter lange e-tron. De e-tron zou rond 2025 aan het einde van zijn lifecycle komen. De elektrische Q5 (die waarschijnlijk Q6 gaat heten) zou dan de logische opvolger zijn, die bovendien goedkoper te produceren is.

Audi e-tron elektrische SUV

Sportback op PPE-platform komt kennelijk later

Tot nu toe ging iedereen ervan uit de eerste Audi op het PPE-platform een vierdeurs coupé in het formaat van de A5 Sportback zou zijn. Maar dat gaat volgens het Duitse automagazine dus de Q5 worden. Men verwacht dat Audi de auto in 2022, ongeveer een half jaar na de nieuwe elektrische Porsche Macan, lanceert. Porsche blijft voorlopig ook nog de Macan met verbrandingsmotor bouwen, maar gaat die op de middellange termijn uit te faseren.

Gewone Q5 blijft nog even

Audi biedt de Q5 ook al geruime tijd aan als een plug-in hybride en er zijn geen plannen bekend over plannen om te stoppen met de versies met verbrandingsmotor. Dat zou ook verklaren waarom de elektrische variant dan Q6 gaat heten.

1 Commentaar

 • Harpert| 25/10/2020 bij 07:19 (Bewerk)

  Bij het berekenen van de laadkosten wordt geen rekening gehouden met een (aanzienlijk) laadverlies. 10 procent is standaard, maar in de praktijk is het eerder 15 procent energie die “verloren” gaat.

  Ga je dan rekenen, blijft een elektrische auto nog steeds goedkoper dan zijn brandstof broeders, maar het is belangrijk om deze kosten goed duidelijk te maken.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven