Audi lanceert sportieve e-tron S én de e-tron 50 quattro is weer leverbaar

Audi lanceert dit najaar de krachtigere S-versie van de e-Tron. Die krijgt drie elektromotoren, waarvan er twee de achteras aandrijven. Daarnaast krijgt hij Torque Vectoring met een actieve en volledig variabele koppelverdeling op de achteras. Nog meer goed nieuws: de Audi e-tron 50 quattro is weer leverbaar.

Audi e-tron 50 quattro

Audi e-tron 50 quattro weer leverbaar

Wat het laatste betreft: de Audi e-tron 50 quattro (Sportback) was vanwege de grote populariteit tijdelijk uitverkocht. Audi heeft alsnog een groot aantal extra modellen voor Nederland kunnen reserveren. Deze zijn nog dit jaar leverbaar zodat deze voor de zakelijke rijders nog onder de huidige bijtellingsregeling vallen.

Audi e-tron S

Hij was begin dit jaar al aangekondigd maar zal dus binnenkort te bestellen zijn, de S-uitvoering van de Audi e-tron. Deze is dan uiteraard beschikbaar als ‘normale’ hatchback en als Sportback. In de boostmodus leveren de drie motoren van de e-Tron S en e-Tron Sportback 370 kW en een koppel van 973 Newtonmeter. Vanuit stilstand kunnen ze in 4,5 seconden de 100 km/u bereiken. De topsnelheid van beide modellen is begrensd op 210 km/u.

Audi e-tron S

Drie motoren

Zoals gezegd krijgt de e-Tron S drie motoren. Hierbij gebruikt Audi de krachtige elektromotor die normaal gesproken de achteras van de Audi e-Tron 55 aandrijft, in een aangepast versie voor de vooras van de e-tron S. Achter heeft hij twee elektromotoren. Deze sturen hun vermogen/koppel rechtstreeks naar het betreffende wiel. Er is geen mechanisch differentieel, het afstemmen van het vermogen en koppel verloopt elektronisch via Torque Vectoring.

Gecontroleerd driften

Dankzij die Torque Vectoring krijgen de e-tron S-modellen volgens Audi een uitermate goede wendbaarheid en tractie. De acceleratie is in de bochten net zo dynamisch als in een sportwagen omdat het vermogen dan vooral via de achterwielen wordt overgebracht. In de “Sport-stand” van het stabilisatiesysteem kun je indien gewenst zelfs gecontroleerde driften. Daarbij blijft het rijgedrag te allen tijde voorspelbaar.

Efficiency

Ondanks het sportieve karakter van de e-tron S-modellen ligt de focus nog steeds op maximale efficiëntie. Zo werken tijdens normale rijomstandigheden alleen de achterste elektromotoren. Audi heeft ook diverse maatregelen genomen om de luchtweerstand van de e-tron S te verlagen. De wielkasten zijn aangepast en er zijn ook optionele buitenspiegelcamera’s. De Audi e-tron S heeft ook een regelbare koelluchtinlaat met kanalen voor de koeling van de voorwielremmen. De inlaat blijft zo vaak mogelijk gesloten. De luchtstroom loopt dan met minimale turbulentie over de motorkap. Hierdoor bereiken de e-tron S-modellen cw-waarden van 0,26 en 0,28. De actieradius van de e-tron S en e-tron S Sportback bedraagt respectievelijk 364 en 370 kilometer volgens de WLTP-norm.

Audi e-tron S dashboard

Interieur

Het interieur is uiteraard voorzien van sportstoelen, die zijn bekleed met leder en Alcantara. Net als de versnellingspook hebben die een “S” vignet en een ruitpatroon. Standaard zijn de sierlijsten uitgevoerd in geborsteld aluminium. Kopers kunnen kiezen uit twee afwerkingen, en optioneel ook voor carbon sierlijsten.

MMI touch response

De Audi e-tron S is, net de andere topmodellen van Audi, voorzien van het digitale “MMI touch response”-bedieningssysteem. Er zijn twee grote centrale displays. Een derde display vormt de virtuele cockpit die aangevuld kan worden met een head-up display. Uiteraard zijn ook de online diensten van Audi Connect beschikbaar, evenals de uitgebreide e-tron-routeplanner. Deze berekent de snelste route met inbegrip van de meest gunstig gelegen laadstations, rekening houdend met de verkeerssituatie, het rijprofiel van de bestuurder en de laadsnelheid van de laadstations.

Audi e-tron S Sportback

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven