maandag, 17 juni, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsAudi introduceert sportievere e-tron S-modellen met meer power

  Audi introduceert sportievere e-tron S-modellen met meer power

  Er komen binnenkort ook sportievere ‘S’-versies van de Audi e-tron en de daarvan afgeleide e-tron Sportback. Deze sportieve versies krijgen drie elektromotoren. Het vermogen wordt op de weg gebracht door Audi’s fameuze quattro-vierwielaandrijving.

  Drie motoren

  Samen genereren de drie elektromotoren – waarvan twee op de achteras – een piekvermogen van 370 kW en een koppel van 973 Nm koppel. Continu is er 320 kW en 808 Nm beschikbaar. De sportieve Audi e-tron sprint hiermee van 0 tot 100 km/uur in maximaal 4,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 210 km/u mogelijk. Verder beloven de ontwikkelaars “een intelligent controlesysteem voor de aandrijving dat de rijveiligheid en vooral de rijdynamiek naar een nieuw niveau brengt”. Het is nog niet duidelijk hoe het staat met de actieradius van de sportievere S-modellen van de e-tron.

  Torque Vectoring

  De quattro vierwielaandrijving heeft elektronische Torque Vectoring met een actieve en volledig variabele draaimomentverdeling op de achteras.  Hierdoor krijgen de e-tron S-modellen volgens Audi een uitstekende wendbaarheid en tractie. In de bochten is de acceleratie net zo dynamisch als in een sportwagen en wordt het vermogen vooral via de achterwielen overgebracht. Als de stabilisatieregeling op “sport” is ingesteld en het rijdynamische systeem op maximale prestaties is ingesteld, zorgt de indeling van de aandrijving voor een hoge zijdelingse dynamiek en, indien gewenst, zelfs voor gecontroleerde driften. Het rijgedrag blijft ook bij driften te allen tijde voorspelbaar. Ook een progressief stuursysteem is standaard. Hierbij wordt de overbrengingsverhouding directer naarmate de bestuurder verder aan het stuur draait.

  Audi e-tron S

  Aandrijflijn

  De aandrijflijn van de nieuwe e-tron S-modellen is gebaseerd op het concept met twee verschillende asynchrone motoren van de normale e-tron. De grotere elektromotor, die de achteras in de duurdere e-tron 55-modellen aandrijft, is nu in een aangepast ontwerp op de vooras gemonteerd. Deze is nu anders geconfigureerd en heeft nu 124 kW (en 150 kW in de boost-modus). De kleinere elektromotor werkt in aangepaste vorm samen met een identieke tegenhanger aan de achterzijde. Samen produceren die een continuvermogen van 196 kW, in de boost-modus leveren ze 264 kW. De S-modellen van de e-tron zijn dan wel een stuk sportiever en dynamischer, de focus ligt op een maximale efficiëntie. Tijdens het dagelijks gebruik en in normale rijomstandigheden werken alleen de achterste elektromotoren. De voorste elektromotor wordt ingeschakeld wanneer de bestuurder meer vermogen nodig heeft, wanneer de grip afneemt of wanneer hij snel een bocht neemt.

  Vierwielaandrijving

  Bij de elektrische vierwielaandrijving met Torque Vectoring stuurt elk van de elektromotoren achteraan de aandrijfkrachten rechtstreeks naar het wiel. Er is geen mechanisch differentieel meer. Volgens Audi resulteert dat in een verbeterd rij- en zelfstuurgedrag en een hogere bochtensnelheid. Een ander voordeel is de tractie. Als een achterwiel minder tractie heeft bij het accelereren, zoals op ijzel of losse grond, kan het koppel precies en snel over beide motoren worden verdeeld. Het wiel met hoge tractie krijgt dan bijna het volledige koppel. Het wiel met de lage tractie loopt dan bijna zonder koppel mee. Dat werkt dus net andersom als bij een conventioneel differentieel waarbij het wiel met de minste grip juist een hogere kans op wielspin heeft.

  Completer

  De twee e-tron S-modellen krijgen af fabriek op 20-inch lichtmetalen wielen, de banden zijn 285 millimeter breed. Voorts krijgen ze zwarte remklauwen met een rood S-logo. De voor- en achteras zijn vijfkoppig en de dempers zijn geoptimaliseerd. De antirolbalken op beide assen zijn vergroot om de rolbewegingen in de bochten te verminderen. Daarnaast zijn er diverse optische S- accenten aan de buiten- en binnenkant van de auto.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos