donderdag, 18 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsAudi Grandsphere Concept: rijdende huiskamer in optima forma

    Audi Grandsphere Concept: rijdende huiskamer in optima forma

    Met maar liefst drie ontwerpen gunt Audi ons een voorproefje op haar toekomstige, autonoom rijdende modellen. Vorige maand presenteerde Audi de Skyphere, een concept voor een elektrische cabriolet. Gisteren de Grandsphere. Het derde en laatste ‘Sphere’ concept volgt in 2022.

    Audi is er heel duidelijk over: dit concept is niet zomaar een vingeroefening voor het designteam van Marc Lichte. Hij is er ook vol van. “Veel van de hier samengebrachte technologieën en designkenmerken zullen binnen enkele jaren in toekomstige Audi productiemodellen te vinden zijn”, vertelt Lichte met een knipoog. “Men zal nog verbaasd zijn over wat er allemaal in serie geproduceerd gaat worden”.

    Privéjet voor op de weg

    De “Grandsphere Concept” is een 5,35 meter lange elektrische sedan met elektrische aandrijving en semi-autonome rijfuncties. Het concept moet Audi’s ambities om een trendsetter te worden in het topsegment illustreren. Daarbij wil men een “technologische transformatie” en “volledig nieuwe, holistische mobiliteitsaanbiedingen” toepassen. Audi noemt de Grand Sphere zelfs een “privéjet voor op de weg”. De ambities van Audi zijn overduidelijk, het motto “voorsprong door techniek” kan weer uit de mottenballen.

    Net als bij de andere sphere-modellen heeft Audi de Grandsphere ‘van binnenuit’ ontworpen. De  focus bij de ontwikkeling lag eerst op het interieur.

    Autonoom rijden

    Net als de Skysphere moet de auto autonoom kunnen rijden op Level 4. Dat betekent dat hij zelf kan overschakelen naar de autonome modus. De bestuurder hoeft hierbij niet op de weg te letten of klaar te staan om het stuur over te nemen. In de autonome modus worden het stuur en de pedalen ingetrokken. Op die manier wil men met de 5,35 meter lange, 2,0 meter brede en 1,39 meter hoge sedan de luxe van een vlucht met een privéjet bieden. Reizen gaat hier gepaard met het grootste comfort, aldus de Duitse autofabrikant.

    Dankzij het autonoom rijden op ‘Level 4 kan het interieur van de 2+2-zitter veranderen in een “ruime ervaringssfeer”. Er zijn dan geen stuur, pedalen of meters meer in beeld. De eerste rij zitplaatsen is dan een “eerste klas lounge” met toegang tot alle functies van een digitaal ecosysteem, een maximale ruimte en een onbelemmerd uitzicht. Dat laatste heb je in een privéjet meestal niet eens. Daar gaat de Grandsphere nog een stapje verder.

    Bijna onbeperkte mogelijkheden dankzij nieuwe PPE-architectuur

    Aanvankelijk leek de nieuwe, samen met Porsche ontwikkelde PPE-architectuur vooral een groter, krachtiger platform voor auto’s uit het topsegment. Maar het biedt dus meer dan dat. Het platform is daadwerkelijk bedoeld om een soort van rijdende lounge te bouwen. Centraal in het platform, tussen de assen, bevindt zich het accupakket met een capaciteit van ongeveer 120 kWh.

    Door de volledige voertuigbasis tussen de assen kan Audi een vlakke lay-out voor het interieur realiseren. In combinatie met de relatief grote wielbasis annex interieurlengte geeft dat de ontwerpers bijna onbeperkte mogelijkheden.

    De Audi Grandsphere heeft uiteraard vierwielaandrijving met een elektromotor op de voor- en achteras. Samen zorgen deze motoren voor een vermogen van 530 kW en een koppel van 960 Newtonmeter.

    Uiteraard met 800-volt laadtechnologie

    Het 120 kWh accupakket moet de Audi Grandsphere een actieradius van meer dan 750 kilometer geven. Mede hierdoor is de Grandsphere naar verluidt “compromisloos geschikt voor lange ritten”, aldus Audi. Uiteraard werkt men met de van de Porsche Taycan en Audi e-tron GT bekende 800-volt laadtechnologie. Deze door Rimac ontwikkelde technologie zorgt ervoor dat het accupakket met een vermogen tot 270 kW kan worden opgeladen. Volgens Audi zijn tien minuten genoeg om voldoende energie te laden voor een afstand van meer dan 300 kilometer. Wie de accu van 5 tot 80 procent wil opladen: dat kan in minder dan 25 minuten. Dat wordt nog bijna haasten bij de sanitaire- en koffiestops.

    Compromisloos geschikt voor lange ritten

    De auto houdt wat de actieradius en oplaadsnelheid inderdaad bijna gelijke tred met auto’s met verbrandingsmotoren. Op het vlak van rijdynamiek zal de elektrische wagen zijn rivalen met verbrandingsmotor uiteraard op alle fronten overtreffen. Dankzij het hoge koppel duurt de acceleratie van 0 tot 100 km/u nauwelijks meer dan vier seconden. De vraag is wel hoe relaxed je zo’n rappe sprint zult ervaren.

    Actief veersysteem

    Ook maakt de Audi Grandsphere gebruik van een actief veersysteem. Dat kan via elektromechanische actuatoren elk wiel afzonderlijk en in “milliseconden” omhoog of omlaag brengen. Hiermee is het mogelijk om de positie van de carrosserie in elke rijsituatie actief te regelen. Dankzij de frontcamera, die grotere oneffenheden detecteert, kan de besturing van het veersysteem ook daar op anticiperen. Aanvullend gebruikt men de topografische gegevens van het navigatiesysteem om te anticiperen op bijvoorbeeld bochten, hellingen en dalingen.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos