Audi en Umicor onderzoeken gesloten cyclus voor kobalt en nikkel

Audi productie accu's recycling Umicor

De Volkswagen Group wil zijn elektrische auto’s zo duurzaam mogelijk produceren. Hierbij ligt de focus onder meer op de recycling van accu. Die accucellen zijn namelijk sterk afhankelijk van grondstoffen. Dochterbedrijf Audi werkt op dat gebied samen met het Belgische recycling- en materiaaltechnologiebedrijf Umicore.

“Meer dan 90 procent van de kobalt en nikkel teruggewonnen”

De partners hebben de testfase van een onderzoekssamenwerking afgerond, kondigde Audi aan. En met succes. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat uit de accupakketten van de e-tron SUV kan worden teruggewonnen. De samenwerking tussen Audi en Umicore gaat daarom een volgende fase in. Vanaf januari zullen ze samen een gesloten cyclus voor kobalt en nikkel testen. Hierin worden de teruggewonnen grondstoffen gebruikt in nieuwe accucellen.

Gesloten cyclus

Voor het “closed-loop” pilootproject zal Umicore gebruikte accucellen van de Audi e-tron ontvangen. Dit zijn in eerste instantie de accucellen van ontwikkelingsvoertuigen. Hieruit zal het bedrijf kobalt en nikkel recupereren en deze weer verwerken tot materialen voor halfproducten en kathodes. Vervolgens gebruiken ze deze materialen om nieuwe accucellen te produceren die gerecycled kobalt en nikkel bevatten.

Mijlpaal

“Een gesloten cyclus voor accugrondstoffen is een grote technologische sprong voorwaarts. We besparen kostbare grondstoffen en verminderen de CO2-uitstoot. Dit brengt ons veel dichter bij ons doel van een duurzame toeleveringsketen. Dit is een mijlpaal op de weg naar algehele CO2-neutraliteit in 2050”, legt Bernd Martens, lid van de Raad van Bestuur van Audis voor Inkoop en IT, uit.

Holistisch denken

Audi wil holistisch denken op het gebied van duurzaamheid. “Hierbij moeten we ook nadenken over hoe we met het zogenaamde ‘end-of-life’ omgaan en over de grondstofbesparende ontwikkeling van onze producten”, vervolgt Martens. “Innovatieve technologieën, verantwoord inkopen en een gesloten materiaalkringloop zullen leiden tot schone mobiliteit.”

Vorig artikelDe V3 Superchargers komen naar Europa
Volgend artikelIonity is nu halverwege de 400 geplande snellaadstations

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in