Audi en Mercedes: Levensduur EV belangrijker dan range

Audi en Mercedes verkopen sinds dit jaar 100% elektrische SUV’s. Het bereik van marktleider Tesla halen de Duitse elektrische auto’s nog niet. Dit is volgens de managers van de traditionele autofabrikanten niet te wijten aan slechte technologie, maar aan meer aandacht voor duurzaamheid en veiligheid.

Een redacteur van het Amerikaanse blog Jalopnik tweette dat de elektrische Porsche Taycan zeven jaar na de introductie van de Tesla Model S, deze nog steeds niet verslagen heeft, zowel niet in bereik als ook niet in prestaties. Audi, het zusterbedrijf en EV-ontwikkelingspartner van Porsche reageerde met verwijzing naar het batterijsysteem van de e-tron. Deze wordt op het Taycan-platform geconfigureerd en andere Audi- en Porsche-modellen met gedeelde techniek zijn in de maak. Audi legde Jalopnik uit wat haar EV’s te bieden hebben op het gebied van innovatie en prestaties. De grote SUV e-tron is robuuster en op lange levensduur ontworpen, wat ten koste gaat van de range.

Zorgvuldige monitoring en koeling 

De Audi-technici benadrukten dat de cellen in het batterijpakket van de e-tron zorgvuldig worden gemonitord en worden gekoeld. Als een cel problemen veroorzaakt, kan de module van de batterij relatief eenvoudig worden vervangen. Verder is er veel aandacht besteed aan de koeling van de elektromotoren. Het complexe en redundant ontworpen koelsysteem van de e-tron is zwaar en vereist veel vermogen.Hierdoor is de range minder (411 km volgens WLTP) dan die van de huidige topversie van de Tesla Model S (610 km). Daarnaast heeft de batterij van de Model S met 100 kWh, 5 kWh meer. Tijdens het snelladen geeft de e-tron slechts 83,6 kWh vrij voor gebruik om de levensduur van de batterij te sparen.

Mercedes doet niet mee met “range race”

Mercedes gaat ook liever voor zeker bij haar elektrische auto’s. De e-SUV EQC heeft met een laadsessie volgens WLTP standaard een reikwijdte van 390 kilometer. Dat is 115 km minder dan Tesla’s grote SUV Model X. Jochen Hermann, hoofd ontwikkeling E-Drive van Mercedes-moeder Daimler zei in een recent interview met Green Car Reports dat de fabrikant niet wil deelnemen aan de “range race”.

Tijdens de IAA in Frankfurt benadrukt Hermann dat „bij Mercedes veiligheid op één staat en dit betekent ook betrouwbaarheid, kwaliteit en langdurige prestaties.” Volgens Hermann is reikwijdte momenteel voor sommige EV-fanaten net zo iets als vroeger PK’s bij fossiele brandstof auto’s.

De huidige EV’s hebben volgens Hermann vanuit veiligheidsoogpunt nog veel onderdelen, mechanica en ouderwetse warmtetechniek nodig. Met de volgende generatie batterijen die vaste in plaats van vloeibare elektrolyt bevatten, zal dit minder worden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven