zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsArtega na faillissement overgenomen door Electric Brands

  Artega na faillissement overgenomen door Electric Brands

  De soap rond de Microlino en Karo, de kleine elektrische autootjes die zijn geïnspireerd op de oude BMW Isetta, heeft een nieuw hoofdstuk gekregen. Micro Mobility Systems kan ieder moment met de productie van de Microlino beginnen. Maar Artega, die de Karo wil bouwen, is in de problemen gekomen en overgenomen.

  In de problemen

  Het is bijna een “bootje komt om zijn loontje” verhaal. Het Italiaanse TMI zou voor het Zwitserse Micro Mobility Systems de Microlino in licentie gaan bouwen. TMI werd vervolgens overgenomen door het Duitse Artega. Omdat de ontwikkeling van de Microlino niet snel genoeg ging naar de zin van Artega, ontwikkelde Artega een ‘verbeterde’ variant daarvan, de Karo. Het moge voor zich spreken dat zoiets niet zonder slag of stoot gaat, en wat als een soap begon leek in de rechtszaal te gaan eindigen. Op het laatste moment bereikten de partijen toch een akkoord en gingen beide bedrijven ieder hun eigen model verder ontwikkelen en produceren.

  Alleen kwam Artega in de problemen. Dit Duitse bedrijf heeft wat dat betreft toch al een bewogen geschiedenis achter de rug, na onder anderen een faillissement in 2012, kwam mede door de coronapandemie in de financiële problemen, wat in een faillissement eindigde. Nu betekent dat in Duitsland dat er door de curator eerst hard wordt gezocht naar een overnamekandidaat of naar een manier om het failliete bedrijf door te laten starten. Mocht dat niet lukken, dan is er pas sprake van een definitief einde van een bedrijf.

  Overname door Electric Brands

  Een doorstart zat er niet in, maar men vond na enige maanden van onzekerheid wel een overnamekandidaat in de vorm van de Duitse Electric Brands Group. Die naam zal niet iedereen wat zeggen. Electric Brands, opgericht in 2020, is het bedrijf dat de kleine veelzijdige Xbus op de markt wil brengen. Dat is die kleine elektrische bestelwagen die in een veelvoud van configuraties verkrijgbaar. Inmiddels heeft Electric Brands in Europa voor de XBus een landelijk dealer- en servicenetwerk opgebouwd en is van plan dit in de nabije toekomst wereldwijd uit te breiden. Electric Brands is momenteel bezig met het opzetten van de productielijnen voor de Xbus in de vestiging te Göttingen. In het eerste jaar moeten er 30.000 eenheden van de Xbus van de productielijn rollen.

  Nu is Electric Brands ook niet het eerste de beste bedrijf. Achter Electric Brands staan namelijk ervaren topmanagers. Ulrich Walker, voormalig hoofd van Daimler in China en van Borgward, is sinds kort bijvoorbeeld het hoofd van de raad van commissarissen. Oprichter Ralf Haller is ook geen onbekende, net als CEO Martin Henne. Hans Lamprecht is onlangs aangesteld als CFO terwijl Tom Anliker – vroeger werkzaam bij General Motors, Kia en Volvo – sinds kort Chief Marketing & Revenue Officer is.

  Begin volgend jaar op de markt

  Artega zal volledig in Electric Brands worden geïntegreerd, maakte men vorige week bekend. Het eerste product dat Artega onder de hoede van de nieuwe eigenaar zal gaan bouwen, wordt een elektrische tweezitter op basis van het reeds aangekondigde Karo-model. Men verwacht dat deze in begin volgend jaar zal worden gelanceerd. Het kleine elektrische voertuig staat op het punt in productie te gaan. “Een typegoedkeuring met de bijbehorende homologatie is reeds verkregen, dus niets staat de fabricage van de miniatuurwagen nog in de weg.” En zo zal de Karo toch nog op de weg verschijnen, al zal men er waarschijnlijk een andere naam voor gaan bedenken.

  En de Microlino dan?

  Volgens Micro Mobility Systems, dat na het debacle met Artega naar een andere producent uit moest kijken, heeft het bedrijf zo’n 27.000 reserveringen voor de Microlino. Oprichter Wim Outboter meldt dat de productie nog dit voorjaar bij Cecomp in Turijn van start zal gaan.

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  1. Probleem is dat dit soort karretjes zich niet leent voor gebruik op de snelweg. Enige NCAP safety test minima ontbreken. Twee: ze kunnen zelfs bijdragen aan meer blik op de weg, als mensen besluiten er een grote auto (of SUV) op na te houden en een Karo voor in de stad. Toch leent een triangel platform zich uitstekend voor een soort Next-Gen iSetta dat elk geval een uitkomst is voor de vele singles en stelletjes in en rond de stad.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos