Arme Alexander. Column door Maarten Hachmang

Ik had echt met hem te doen man. Ja, serieus. Nee, maar écht. Alexander. En we kunnen nu met z’n allen wel héél flauw gaan doen van: ‘Heeft ’ie dan geen proefrit gemaakt’, ‘Weet ‘ie niet hoe Fastned werkt?’, ‘Eindhoven-Zutphen is toch maar 120km?’. Maar laten we wel wezen, dit is een uiterst ernstige situatie die absoluut niet onderschat moet worden. Als je collega’s je al uitlachen, dat lijkt me geen pretje.

Wat is er allemaal aan de hand? Alexander Backers wordt een beetje uitgelachen door zijn collega’s omdat hij met zijn splinternieuwe Jaguar i-Pace het niet aandurft om van Eindhoven naar Zutphen te rijden. Hij is bang dat hij de batterij helemaal leegrijdt, en stapt daarom liever bij een collega in het bestelbusje voor deze ultimate-survival-rit. RTL Nieuws heeft er een suggestief sappig filmpje van gemaakt. Gelukkig was er ook nog (het meer genuanceerde) nieuwsartikel waarin een en ander wel aardig goed wordt uitgelegd door professionals.

De Jaguar i-Pace wordt verkocht met een zomerbereik van 420 km en een winterbereik van 320 km,  maar met 2 graden buiten haalt hij slechts 260 km en de i-Pace laadt bovendien traag, zo luidt Alexanders’ klacht. En daar heeft hij een punt. Net zoals bij brandstof auto’s houden ook fabrikanten van EV’s graag van een beetje spelen met de cijfertjes en de WLTP testmethode draagt daar aan bij. Bovendien laadt de i-Pace thuis doorgaans niet snel doordat hij net als veel andere EV’s maar met 1-fase laadt. Gezien de enorme batterij had Jaguar eigenlijk voor een 3-fase lader moeten kiezen.

Hoe doen andere i-Pace rijders dit? Ik heb het een paar i-Pace rijders in mijn omgeving gevraagd. De meesten zeggen dat ze weinig bij hoeven te laden door het grote batterijpakket en in de winter gemakkelijk 330 km aan bereik halen. Ja, ook bij 130 op de snelweg. En als je de i-Pace op cruise control 100 km/h zet, haal je ook de 400 km wel. En wordt het tóch te krap? Dan laad je bij een willekeurige snellader binnen een kwartiertje gemakkelijk 60 km aan bereik bij, want de i-Pace kan namelijk ook uitstekend snelladen. Heel Nederland staat vol met snelladers van onder andere Fastned en Allego, en ja, ook méérdere onderweg van Eindhoven naar Zutphen. Dus 90 km/h rijden is in elk geval nergens voor nodig.

Het bijzondere aan dit verhaal is natuurlijk dat al deze feiten al geruime tijd bekend waren nog voordat de eerste i-Pace in de showroom stond. Met één googletje had Alexander exact geweten welke specificaties hoorde bij de auto die hij kocht, welke praktische bereikcijfertjes er worden ingeschat (Snelweg – Winter – 270km) en waar alle snelladers zijn te vinden onderweg naar Zutphen. Zoals bijvoorbeeld Fastned Schaarsbergen of Allego Arnhem. Bovendien kun je je afvragen als je 250 km praktijkbereik haalt, waarom je dan geen rit van 120 km durft te maken. Evenals het feit of hij toestemming gaf voor 13% minder bereik, toen Jaguar hem waarschuwde voordat de 22” wielen op een versie zonder luchtvering gemonteerd werden.

Ik denk dat Alexander iets te snel een 4% bijtelling EV heeft gekocht in 2018. Hij komt nu pas achter zijn werkelijke mobiliteitsbehoefte en dat is wellicht een andere dan dat hij met de i-Pace voor ogen had. En nu wil Alexander van zijn auto af.

Ik heb daarom een goed voorstel voor hem bedacht.

Beste Alexander: ik wil wel met je ruilen. Jij mijn 41 kWh Renault Zoë, ik jouw Jaguar i-Pace. Zelfde bereik, voor slechts een kwart van de bijtelling van de Jaguar. En de Zoë laadt je thuis in drieënhalf uur weer helemaal vol, alsmede in Zutphen waar het aan een 22 kW laadpaal zelfs in minder dan twee uur kan. Omdat ik natuurlijk een bak aan snellaad-comfort inlever, alsmede een verwacht rijbereik moet inleveren en bovendien vier keer zoveel bijtelling moet betalen, hoef ik er niets extra’s bij maar mag het met gesloten beurs.

We appen!

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

6 Comments

 • michel nales| 25/03/2019 bij 13:08 (Bewerk)

  Wltp norm is een misleidende boodschap in de advertentie van Jaguar , deze norm is vrij nieuw en heeft de aankoop prijs van vele auto types fiscaal behoorlijk verhoogt , dan mag je er van uitgaan dat de beloofde actieradius ook overeenkomt. Jaguar heeft de kluit belazerd en dat heeft voor de gebruikers behoorlijke financiële consequenties oa duur opladen bij fast ned ipv thuis goedkoop op te laden en het verbruik is ook het dubbele dus per laadsessie minder km uit je accu verdubbelen de km prijs. Jaguar mag wat mij betreft iedereen een gratis fastned pas aan gaan bieden om dit debacle te compenseren en voor de lange afstanden een bezine of een diesel versie aan te bieden.

 • Merijn| 21/01/2019 bij 16:41 (Bewerk)

  Ik ben het wel met Alexander eens. Ook ik heb een I pace gekocht en loopt tegen hetzelfde probleem aan. Max 23o km op een volle lading. Dit is mij zeker niet verteld en Ja ik heb gedegen onderzoek gedaan. Ik kwam van een Tesla Model S af en de voorlichting was van dien aard dat in eerste instantie ruim 500 km gereden zou kunnen worden. Uiteraard weet ik dat dit natuurlijk niet reëel is. Later werd er 480KM door Jaguar via de WLTP gecommuniceerd. Ook dat is natuurlijk niet reëel. In mijn berekeningen ben ik uitgegaan van een afslag van 30% op de WLTP en dan kom je op 336 km. Op basis van deze gegevens heb ik een weloverwogen keus gemaakt en de I pace gekocht omdat ik dit een mooiere auto vind dan de Tesla. Mijn oude 85KW Tesla reed overigens in de winter toch ook wel 350KM dus de veronderstelling was logisch. I pace heeft weliswaar een slechtere CW waarde maar 10 KW meer accu dus dat zou elkaar opheffen.
  Nu ik rond het vriespunt en zelfs iets erboven qua temperatuur niet verder kom dan 230KM is dat gewoon erg slecht. Dan rij ik nog normaal op de snelweg tussen de 120 en 130 km per uur. Ik vind het op zijn zachtst gezegd erg misleidend van Jaguar. Mensen maken een keus op basis van die foute gegevens en de financiële consequenties zijn erg groot. Ik begrijp wel waarom Alexander zijn auto kwijt wil. Hij ging uit van een redelijk zorgeloos scenario en nu moet je toch ineens over je rit gaan nadenken en extra opladen tijdens de ritten bij Fastned superchargers die er nog niet eens zijn in het oosten en noorden van het land. Het is dan flauw om te zeggen dat hij iets teveel naar de 4% bijtelling heeft gekeken.

 • Marco| 20/01/2019 bij 22:37

  Deze Alexander maakt vooral zichzelf volkomen belachelijk! Dus zeer goede & grappige reactie hierop!

 • Evert| 18/01/2019 bij 09:42

  Wij hebben ook een Jaguar I-Pace en halen, met een stevige rijstijl, met gemak >280km range.

 • Jan van Manen| 17/01/2019 bij 22:46

  RTL is een zender die heel veel verdient aan de CEV reclame. Als je dat nou even in gedachten houdt bij dit “nieuws” dan kun je het een stuk beter plaatsen. Verder zou ik er geen worden aan vuil maken.

 • Erik| 17/01/2019 bij 14:44

  Wel jammer dat we nu allemaal deze man belachelijk willen maken. Is hij gek of heeft hij een gemankeerd voertuig gekocht? Hoe verhoudt deze auto zich tot andere EV’s? Wat zijn echte verbruikscijfers van EV’s? Hier ligt een enorme kans voor jullie platform!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven