Apex AP-0 sportauto

Apex AP-0: sportwagen met F1-technologie

De timing van de onthulling van de Apex AP-0, de eerste elektrische sportauto van de Engelse gebroeders Leung, kon nauwelijks ongelukkiger. Door het Coronavirus ging het debuut in Genève de mist in. Maar ook bij de online onthulling had de pers vrijdag vooral aandacht voor het virus in plaats van deze best wel interessante sportauto.

Technologieën uit Formule 1

Hoewel het uiterlijk het niet direct doet vermoeden, is de Apex AP-0 voor een groot deel afgeleid van een Formule 1-auto. Dat betekent niet dat je in deze auto altijd een helm moet dragen of eerst het stuurwiel moet demonteren voordat je uit kunt stappen. Ook is er geen draadloze verbinding met de monteurs in de pits. Maar het is ook geen boodschappenautootje. Integendeel, de Apex is een razendsnelle sportwagen en bevat een aantal moderne technologieën uit de wereld van high-performance auto’s en de Formule 1, zoals de voertuigdynamiek en het gebruik van geavanceerde composietmaterialen.

Apex AP-0 vleugeldeuren

Merkwaardige vin

Het druppelvormige glazen dak en de aerodynamische vin van de Apex AP-0 doen meteen denken aan de racewagens die we op Le Mans zien rijden. Midden in dat dak bevindt zich ook de geavanceerde LiDAR camera die overgaat in de vin die zich naar achteren uitstrekt en langzaam afdaalt naar de achterkant van de auto. Die vin komt het silhouet van de auto absoluut niet ten goede maar heeft ongetwijfeld zijn redenen. Aan de achterzijde van de AP-0 zien we een opvallende rode lichtpartij met verticale elementen die samen het logo uitbeelden.

Laag en aerodynamisch

Wie in wil stappen, moet lenig zijn. De twee stoelen zijn volledig gemaakt van koolstofvezelcomposietmateriaal en bevinden zich slechts 18 cm boven de grond. Verkeersdrempels zouden wel eens funest voor de Apex AP-0 kunnen zijn. De bodemvrijheid is slechts 95 millimeter. Men heeft de auto vanwege de aerodynamica zo laag mogelijk willen houden. Door het gebruik van een achterspoiler en de toepassing van het grondeffect heeft de AP-0 een uitzonderlijk lage luchtweerstand. De vlakke vloer aan de voorzijde leidt de lucht onder de auto en achter de voorwielen, terwijl de grote achterdiffusor de luchtstroom aan de achterzijde versnelt.

Apex AP-0 sportauto achterzijde

De basis van de AP-0 is een ultralichte koolstofvezel body met modulaire spaceframes en een centraal middenstuk voor maximale stijfheid. De AP-0 beschikt over een ultramoderne, volledig elektrische aandrijflijn. Ook hier wordt Formule 1-technologie gebruikt. De ophanging is voorzien van een duwstangensysteem om de gewichtsverdeling en de aerodynamica te optimaliseren, om nog maar te zwijgen van de directe respons van het chassis. Daarnaast is er een automatische hoogteverstelling en een instelbaarheid van de veer- en dempereigenschappen. Ook de lengte en hoogte zijn beperkt om het gewicht en de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. De Apex AP-0 meet 4.380 x 2.017 (met spiegels) x 1.224 millimeter in hoogte (inclusief de op het dak gemonteerde LiDAR-vin). De AP-0 heeft een wielbasis van 2.650 mm en een breedte van 1935 mm.

LiDAR-sensor

Die rare vin heeft zijn redenen, zeiden we al. De gebroeders Lueng willen graag normen stellen op het gebied van rijassistentie. De LiDAR-sensor is bedoeld om de ondersteuning van de bestuurder nog verder te verbeteren op het gebied van precisie en nauwkeurigheid. De sensoren produceren gedetailleerde kaarten van de directe omgeving van het voertuig, bestaande uit een driedimensionaal beeld met hoge resolutie en minieme details. De LiDAR technologie moet de AP-0 ook in staat stellen om potentiële gevaren zoals voetgangers, fietsers en andere voertuigen nauwkeuriger te identificeren en de bestuurder het hoogste niveau van veiligheid te bieden.

Level 3 autonomie

Ook is de AP-0 uitgerust met een AR (Holographic Augmented Reality) display en een AR Race Instructor. Daarmee kunnen coureurs nieuwe circuits leren en kan de auto hen de ultieme race-ervaring bieden. Het ADAS-systeem heeft Level 3 autonomie, dat wil zeggen de nieuwste kaartsoftware, radar, sensoren en snellere processoren. Volgens Apex leidt dit tot uiterst dynamische hulpsystemen voor de bestuurder, zoals automatische noodremming, adaptieve cruise control en waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, evenals de bijbehorende cartografie voor dynamische navigatie om files te vermijden. Het basissysteem is al vergevorderd. Het is toekomstbestendig zodat later ook Level 4 Autonomy bereikbaar zal zijn.

Goede prestaties door laag gewicht

De elektromotor kan een piekvermogen van 650 pk (484 kW) leveren bij een maximaal koppel van 580 Newtonmeter. Dat is nog niet zo indrukwekkend, totdat je weet dat de auto leeg slechts 1.200 kilo weegt. Door dat lage gewicht sprint de AP-0 in 2,3 seconden naar 100 km/u om uiteindelijk een begrensde topsnelheid van 300 km/u te bereiken.

Accu in twee delen opgesplitst

Wie rustig rijdt, kan met de Apex een maximale actieradius van 515 kilometer volgens WLTP behalen. De auto is voorzien van een 90 kWh accupakket dat weegt 550 kilogram. Dat is voor een betere gewichtsverdeling in twee delen opgesplitst. Laden van de Apex AP-0 is mogelijk met CCS, Type 2 en GB/T-verbindingen. Met een CCS-lader kan de Apex van het voertuiggeluid in minder dan 15 minuten tot 80 procent worden opgeladen, terwijl de geschatte oplaadtijd met een Yype 2-plug acht uur bedraagt.

En toch nog (een heel klein beetje) betaalbaar

Wie denkt dat dit weer de zoveelste onbetaalbare sportauto met buitengewone eigenschappen en prestaties is, zal blijk zijn om te horen dat de AP-0 naar verwachting vanaf 165.500 euro (plus belastingen en invoerrechten) verkrijgbaar is. De auto gaat naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 in productie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven