Antwerpen verwelkomt een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische trucks

Laadhub voor elektrische trucks van Milence in Antwerpen

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat de haven van Antwerpen bruist van activiteit. Dagelijks komen en gaan hier schepen van over de hele wereld, volgeladen met goederen. Tussen al dat bedrijvige transportgeruis klinkt nu ook het zoemen van elektrische vrachtwagens. En die moeten uiteraard ook worden opgeladen.

Strategische locatie voor moderne elektrische logistiek

Daarom heeft Milence, een joint venture van Daimler Truck, Traton Group en de Volvo Group, een van Europa’s grootste laadhubs voor elektrische trucks geopend in deze bruisende havenstad. De nieuwe laadhub is strategisch gelegen op de vrachtwagenparkeerplaats Ketenis, direct aan de Rijn-Alpen corridor – een van de drukste transportroutes van Europa. Met twintig laadpunten, elk met een vermogen tot 400 kW, is deze hub klaar om een vloot van elektrische trucks van stroom te voorzien. Het gebruik van de Combined Charging System (CCS)-standaard zorgt voor brede compatibiliteit, terwijl de geplande overgang naar het Megawatt Charging System (MCS) in de toekomst nóg snellere laadtijden mogelijk maakt.

Gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen

Milence heeft niet alleen geïnvesteerd in geavanceerde laadtechnologie, maar ook in gebruiksgemak. Chauffeurs kunnen eenvoudig een laadpunt vinden en betalen via de Milence app of een betaalautomaat. Het vaste, concurrerende tarief van €0,40 per kWh (exclusief BTW en transactiekosten) biedt transparantie en voorspelbaarheid voor transporteurs.

Bovendien is de laadhub meer dan alleen een plek om te laden. Het is een plek waar chauffeurs kunnen ontspannen en zich opfrissen tijdens hun pauzes. Het terrein is omheind, beveiligd en voorzien van allerlei voorzieningen, zoals Wi-Fi, sanitaire voorzieningen en zelfs automaten met snacks en drankjes.

Laadhub voor elektrische trucks van Milence in Antwerpen
Laadhub voor elektrische trucks van Milence in Antwerpen geopend

Op weg naar CO2-neutraal transport

De nieuwe laadhub in Antwerpen is niet alleen een belangrijke stap voor Milence, maar ook voor de haven zelf. De haven van Antwerpen heeft zich ten doel gesteld om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn en investeert daarom in duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Annick De Ridder, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Deze laadhubs maken van beide vrachtwagenparkings in het Antwerpse havengebied een onmisbare schakel in elektrisch vrachtwagentransport. Samen met Milence nemen we een belangrijke drempel weg voor binnen- en buitenlandse transporteurs om over te schakelen op elektrische vrachtwagens. Wegtransport is en blijft belangrijk voor onze haven, voor de snelle en tijdige levering van zeer specifieke producten en voor de ‘last mile’. Onze haven is de economische motor van Vlaanderen. Hoe duurzamer – en in dit geval hoe elektrischer – deze motor draait, hoe beter!”

De laadhub past perfect in deze ambitie en draagt bij aan de ontwikkeling van een ‘groene corridor’ voor elektrisch vrachtvervoer tussen Antwerpen en Brugge.

Toekomstgericht en duurzaam

Milence heeft bij het ontwerp van de laadhub niet alleen oog gehad voor functionaliteit, maar ook voor duurzaamheid. De CO2-uitstoot van de betonverharding is verminderd en er is gebruik gemaakt van duurzame houtelementen in de karakteristieke Milence-boog en luifels.

Anja van Niersen, CEO van Milence, benadrukt dat deze laadhub een voorbeeld is van hoe sterke samenwerkingen de weg vrijmaken voor groene corridors in heel Europa: “Deze ontwikkeling in Port of Antwerp-Bruges is een duidelijk bewijs dat sterke samenwerkingsverbanden de weg vooruit zijn in het creëren van groene corridors in heel Europa. Deze laadhub ondersteunt dit en is ook een belangrijke stap in de realisatie van onze visie op de toekomst van fossielvrij wegtransport. Een toekomst die hier, vandaag begint en we zijn blij dat Milence de weg wijst.”

De opening van de laadhub in Antwerpen toont aan dat elektrisch vrachtvervoer niet langer een toekomstvisie is, maar een realiteit die steeds dichterbij komt. Met de concurrerende tarieven van Milence is elektrisch rijden niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de transportsector zelf.

Vorig artikelDe Smart #5 is een grote elektrische SUV uit China met maximaal 475 kW
Volgend artikelAllego en Meridiam kondigen gezamenlijke plannen aan voor overname en delisting van Allego

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in