zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsAngst voor onvoldoende rijbereik? Niet nodig!

  Angst voor onvoldoende rijbereik? Niet nodig!

  Sinds de komst van de volledig elektrische auto is er sprake van een “range anxiety”. We zijn bang dat we met een lege accu langs de weg komen te staan. Uit een onderzoek van de Duitse energiegigant E.ON bleek dat het bereik van veel elektrische auto’s voor de meeste Duitse burgers absoluut voldoende is.

  Mensen willen grotere actieradius dan ze nodig hebben

  Het onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde marktonderzoeksbureau Statista. Dit heeft in opdracht van E.ON bij meer dan 2.000 rijbewijshouders tussen 18 en 69 jaar onderzocht wat nu precies hun vereisten met betrekking tot het bereik waren. Het resultaat laat zien dat de actieradius van de meeste elektrische voertuigen overeenkomt met de rijprofielen van de deelnemers. Ook blijkt uit het onderzoek dat de eisen die de mensen aan de actieradius stellen, aanzienlijk hoger zijn.

  Meeste mensen rijden niet meer dan 50 kilometer per dag

  Volgens het persbericht van het Duitse energiebedrijf E.ON zei meer dan 70 procent van de ondervraagden dat ze gemiddeld niet meer dan 50 kilometer per dag rijden. Voor 17 procent was een dagelijks woon-werkverkeer van tussen de 50 en 100 kilometer realistischer. “Dit zijn afstanden die veel van de huidige elektrische automodellen al kunnen afleggen met een enkele lading. Voor de meerderheid van de respondenten is het aanbod van elektrische auto’s dus voldoende voor de dagelijkse verplaatsingen. Uit het onderzoek bleek echter ook dat de Duitse eisen die aan een elektrische auto worden gesteld aanzienlijk hoger zijn dan hun dagelijkse rijquota”, zegt Jonas Prudlo, bij E.ON verantwoordelijk voor energieoplossingen.

  Meer bereik dan nodig is

  Hoewel het merendeel van de ondervraagde automobilisten maximaal 50 kilometer per dag aflegt, zijn de eisen aan de actieradius relatief hoog. Zo’n 20 procent van de deelnemers verwacht dat een elektrische auto met een volle acculading een actieradius tussen de 450 en 500 kilometer moet hebben. Door 21 procent van de deelnemers wordt zelfs een bereik van meer dan 500 kilometer verondersteld. Er zijn niet zo heel veel EV’s die een dergelijk actieradius hebben. De Kia e-Niro met 455 kilometer of de Mercedes EQC met 450 kilometer bereik volgens de WLTP-meetmethode kunnen dat bijvoorbeeld, en natuurlijk ook de meeste Tesla-modellen. Maar de meeste elektrische auto’s die dergelijke lange afstanden op één acculading kunnen afleggen, bevinden zich doorgaans in het hogere prijssegment.

  Gewenste en werkelijke oplaadtijd komen overeen

  Ook is er gekeken hoe lang de respondenten bereid waren om bij de laadpaal te wachten. Volgens E.ON vindt 37 procent van de respondenten een laadtijd van tien tot maximaal 30 minuten acceptabel. Zulke laadtijden zijn bij veel snelladers te realiseren (maar laad je de accu niet altijd tot 80-100% op – red.). Bijna een derde, 29 procent, kan zich een laadpauze van 30 minuten tot maximaal een uur voorstellen. Slechts 16 procent vraagt om sneller opladen, namelijk tussen de vijf en minder dan tien minuten. Dat is nog steeds een toekomstdroom.

  Meer dan twee-derde is bereid een elektrische auto te kopen

  Uiteraard is de respondenten ook gevraagd of zij bereid zijn om een elektrische auto te kopen. Dat was bij 68 procent van de ondervraagde automobilisten het geval. Als zijn dat allemaal op korte termijn gaan doen, dan wordt het nog spannend of het elektriciteitsnet dit aankan.

  Foto: © E.ON

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos