Ample lanceert tweede generatie accuwisselstations

Ample accuwisselstation

Het Californische bedrijf Ample heeft zijn tweede generatie accuwisselstations onthuld, die de wisseltijd halveren van 10 naar slechts 5 minuten. Deze ontwikkeling belooft een volledig opgeladen accu in ongeveer 5 minuten voor de meeste auto’s en lichte bedrijfswagens.

Niet laden maar wisselen

Ample’s missie is om de overgang een energieleveringsoplossing te bieden die net zo snel en gemakkelijk is als het tanken van benzine. Het bedrijf gelooft dat het wisselen van accupakketten de manier waarop velen elektrische voertuigen zien, kan revolutioneren.

Het nieuwe station is ontworpen om alle soorten elektrische voertuigen te ondersteunen, van kleine personenauto’s tot grote bestelwagens. Het voertuig rijdt het platform op, dat omhoog gaat terwijl de wisseling van het accupakket plaatsvindt. Wanneer een voertuig het drive-through station van Ample nadert, opent de deur van het station automatisch.

Eenmaal daarin geparkeerd, activeert de bestuurder de accuwisseling met behulp van de Ample-app. Het geautomatiseerde systeem identificeert de accubehoeften van het voertuig en verwisselt het lege accupakket met een volledig opgeladen vervanging.Bestuurders en passagiers hebben tijdens het wisselen van de accu de mogelijkheid om in het voertuig te blijven of om uit te stappen en even de benen te strekken.

Snellere implementatie

De nieuwe stations van Ample schijnen niet alleen sneller en efficiënter te werken, maar zijn naar eigen zeggen ook sneller te installeren zijn. Het station wordt geleverd in een paar prefab secties die ter plaatse worden geassembleerd, allemaal zonder de noodzaak van graven. Het duurt slechts drie dagen om een station te bouwen, waardoor Ample in staat is om binnen enkele weken een heel stadsgebied te bedienen.

Ample heeft al ervaring opgedaan met zijn eerste generatie stations in de San Francisco Bay Area, waar het Uber-chauffeurs ondersteunt. Met de nieuwe generatie stations kijkt het bedrijf nu naar uitbreidingen in Californië, Japan en Spanje.

Robuust en weerbestendig

De stations van Ample zijn niet alleen efficiënt en snel te installeren, maar ook robuust en weerbestendig. Ze zijn veldgetest om extreme temperaturen en weersomstandigheden te weerstaan, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in verschillende steden met verschillende klimaten.

Accumodules zijn de sleutel tot efficiëntie

Ample’s innovatie ligt niet alleen in de snelheid van het wisselproces, maar ook in de ontwikkeling van hun eigen modulaire accupakketten. Deze accupakketten, ongeveer ter grootte van een schoenendoos, kunnen worden geïntegreerd in elektrische voertuigen van elke grootte en kunnen worden verwisseld wanneer ze leeg zijn.

De modules passen binnen een adapterplaat die is ontworpen om de vorm en grootte van de originele accu van een bepaald voertuig na te bootsen. Deze flexibiliteit betekent dat autofabrikanten zoals Fisker af-fabriek een verwisselbaar accupakket van Ample kunnen installeren.

Deze modulaire aanpak is bedoeld om de problemen aan te pakken die eerdere pogingen tot accuwisseling hebben doen mislukken. Traditionele EV-accu’s zijn omvangrijk en er is geen industriestandaard ontwerp. Elke accu is specifiek gebouwd om in de unieke architectuur van een bepaalde auto te passen. Ze zijn dus niet universeel zoals de AA of AAA batterijen in zaklampen. Het is onpraktisch voor elk wisselstation om veel verschillende maten en soorten accu’s op te slaan en te onderhouden. De modulaire ontwerpaanpak van Ample is bedoeld om deze problemen te ondervangen.

Alternatieve oplossing

Een van de belangrijkste voordelen die Ample benoemt, is dat het ook een oplossing biedt voor een groeiend probleem in stedelijke gebieden. Daar dreigt een tekort aan oplaadpunten voor stadsbewoners waardoor ze niet voldoende mogelijkheden hebben om de auto ‘s nachts op te laden. Dan is een accuwisselstation een veel meer voor de hand liggende oplossing dan een snellaadstation. Een accuwisselstation kan in dezelfde tijd veel meer auto’s bedienen én de gebruikers ondervinden veel minder vertraging in hun dagelijkse ritjes naar het werk.

Vorig artikelYamaha Booster en Booster Easy zijn een eerbetoon aan het verleden, maar met een blik op de toekomst
Volgend artikelGetest: Abarth 500e, elektrische evolutie van een iconische krachtpatser

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in